Risc de blackout in Romania, din cauza situatiei energetice. Expert: ,,Furnizorii au creat aceste de...


Expertii in energie consultati de Libertatea arata care sunt problemele din sistemul energetic national care ne-au dus in situatia de a avea preturi de 16.000 de lei pe un MWh pe piata de echilibrare, un record european.


Cauza o constituie chiar furnizorii de electricitate, care nu isi calculeaza corect necesarul de energie, iar acum vor ca noi toti sa le suportam pierderile, acuza surse din domeniul energetic energetic pentru Libertatea.


Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a dat vina pe energia regenerabila - care este intermitenta, si pe canicula - care creste consumul de electricitate.


Si Transelectrica, transportatorul national de electricitate, a anuntat recent ca energia regenerabila poate duce la avarii si la volatilitati ale preturilor.


Mai exact, atunci cand nu bate vantul, energia respectiva trebuie compensata din alta parte. Acest lucru face ca pretul pe piata de echilibrare, care este un mecanism de penalizare, sa creasca masiv.


Unde e problema


Un expert din energie a explicat pentru Libertatea ca vina trebuie cautata in alta parte.


Acesta spune ca adevaratele dezechilibre le produc chiar furnizorii de energie, deoarece nu isi calculeaza corect necesarul de electricitate pentru consumatorii lor si nu isi cumpara cantitatile de energie care trebuie.


,,Cine creeaza aceste dezechilibre? S-a incercat sa se dea vina pe prosumatori (micii producatori cu panouri pe case - n.r.), dar problema acestora este mult exagerata. Cele mai mari dezechilibre le fac chiar furnizorii. Acestia nu isi calculeaza bine necesarul de energie si ca atare nici nu isi cumpara destula energie de pe OPCOM si nu fac nici contracte pe termen lung. Piata intrazilnica este rar folosita, ei la ora 14 inchid laptopul si pleaca. Furnizorii trebuie sa aiba echipe care sa se ocupe 24 din 24 de ore de tranzactii, ca la Dispeceratul Energetic National", spune sursa.


Furnizorii cer plafonare pe piata de echilibrare


,,Acum furnizorii au cerut plafonarea pretului pe piata de echilibrare, dar acest lucru nu se poate deoarece sunt restrictii europene. Plafonarea nu s-ar putea face decat daca am fi in stare de urgenta. Dar ei au creat aceste dezechilibre si acum au mers la Guvern sa socializeze pierderea pentru ca ii costa prea mult echilibrarea. Parerea mea este ca se merge pe fenta si sper ca ANRE si Ministerul Energiei sa nu puna botul, cum se zice...", arata sursa, care a participat la intalnirea organizata de ministrul Sebastian Burduja cu Transelectrica, autoritatea de reglementare si reprezentantii producatorilor, furnizorilor si distribuitorilor.


Adaptabilitatea sistemului


Dumitru Chisalita, presedintele Asociatiei Energia Inteligenta, spune ca, pe fond, problema o constituie adaptabilitatea sistemului energetic national.


,,Avem un sistem energetic proiectat acum 50-70 de ani pentru situatiile de acum 50-70 de ani. Atunci aveam un profil de productie si un profil de consum. Acum acestea s-au schimbat si avem variatii foarte mari de productie si consum, iar sistemul energetic nu este pregatit pentru aceste variatii. Este la fel ca la autostrazi si drumuri, avem infrastructura proiectata acum 50 de ani, care acum nu mai face fata", considera expertul.


Risc de pene de curent


Acesta spune ca recent Germania si Olanda au avut probleme energetice similare si au fost aproape de un blackout generalizat.


,,Pe canicula se mai intampla sa explodeze vreun transformator si asa pot aparea pene locale. Dar problema Romaniei este de sistem. Acesta poate intra in 2-3-5-10 ani intr-o spirala a mortii si ar putea ajunge in colaps ca si sistemul de termoficare", avertizeaza Chisalita.


Germania anunta in aprilie ca are nevoie de dublarea capacitatii de echilibrare, iar acest lucru inseamna o intarziere a planurilor de inchidere a carbunelui, conform Bloomberg.


In schimb, Romania si-a asumat prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) inchiderea carbunelui.


Comments