„Risc major”. Pentru sistemul antigrindina nu s-au mai gasit bani

„Risc major”. Pentru sistemul antigrindina nu s-au mai gasit bani

Directorul Unitatii de Combatere a Caderilor de Grindina (UCCG) Moldova II Vrancea, Ionut Lucian Lazar, atrage atentia ca oprirea sistemului antigrindina prezinta un risc major pentru culturile de vita-de-vie si livezile inca nerecoltate.

Precizarea vine in contextul in care, marti, functionarea Sistemului National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor a fost sistata dupa ce Ministerul Agriculturii a anuntat ca nu s-au gasit fondurile necesare activitatii de operare pentru anul in curs.

„Ca urmare a unei adrese a Ministerului Agriculturii prin care eram instiintati ca nu au fost identificate fondurile necesare finantarii in continuare a sistemului antigrindina, incepand cu data de 1 septembrie am intrat in conservare si paza, cu o luna si jumatate mai devreme decat ar fi fost normal. Oprirea sistemului la acest moment prezinta un risc major. Avand in vedere ca plantatiile de vita-de-vie si livezi nu sunt recoltate, iar temperaturile actuale sunt destul de ridicate pentru aceasta perioada, exista in continuare riscul dezvoltarii unor formatiuni noroase cu potential de grindina, ceea ce ar putea duce la calamitarea culturilor nerecoltate la acest moment. Aceste culturi raman expuse fenomenelor meteo extreme”, a declarat, pentru Agerpres, Ionut Lazar.

In aceste conditii, circa 230 de angajati vor avea salariile diminuate cu 30%, insa exista teama angajatilor ca acest sistem ar putea sa nu fie repus in functiune din toamna, ca urmare a intenselor proteste ale fermierilor din zonele afectate de seceta.

„Sistemul are circa 230 de angajati in Vrancea, carora le-a fost retras la acest moment sporul de operativitate de 30%, deci le-au fost diminuare salariile. In perioada urmatoare, acestia vor realiza doar activitatile de paza si conservare a instalatiilor si punctelor de lansare. Nu stim ce decizii vor lua pe viitor guvernantii, daca acest sistem va fi operationalizat din primavara. tinand cont de adresa ministerului, as pune-o doar pe seama anului financiar dificil. Dar sunt convins ca si protestele fermierilor din ultimele luni au contribuit in oarecare masura la luarea acestei decizii. Avand in vedere cresterea gradului de risc la grindina, valoarea pagubelor cu siguranta ar fi mai mare decat mentinerea in stare operativa a unitatilor antigrindina”, a fost de parere Ionut Lazar.

Acesta a dat exemplul unei situatii similare in Republica Moldova, unde, in urma cu cativa ani, sistemul antigrindina a fost inchis ca urmare a unor dificultati financiare, fiind repus in functiune la cateva zile dupa ce grindina a facut pagube majore pe cateva sute de hectare de vita-de-vie.

Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindina Moldova II are 20 de puncte de lansare antigrindina functionale, dintre care 12 in judetul Vrancea si opt in judetul Galati. Un punct de lansare poate proteja pana la 12.000 de hectare, gradul de combatere a acestui fenomen si de protectie a culturilor cu ajutorul rachetelor antigrindina fiind cuprins intre 75 si 80%.

Foto Arhiva

The post „Risc major”. Pentru sistemul antigrindina nu s-au mai gasit bani appeared first on Cotidianul RO.

Comments