ROMANI IN SCLAVIE - Politia irlandeza a salvat 23 de romani tinuti in sclavie

ROMANI IN SCLAVIE - Politia irlandeza a salvat 23 de romani tinuti in sclavie

ROMÂNI ÎN SCLAVIE  Potrivit presei irlandeze, șase români, suspectaţi de trafic de persoane, au fost arestaţi după ce poliţia irlandeză (Gardai) a descoperit alţi 23 de cetăţeni români care trăiau în condiţii de sclavie modernă într-o casă la Castletown, în Kilpatrick, lângă Navan, în comitatul Meath (nord-est), scrie News.

Românii au fost eliberați după ce unul dintre ei a reușit să scape din casa și să alerteze poliția. În urma unei percheziții, Gardai a arestat joi trei bărbați și trei femei, cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani. După primele informații aceștia ar fi tot români.

Cele 23 de persoane eliberate de poliție lucrau pentru o firmă locală de gestionare a deșeurilor, iar salariile le erau plătite într-un cont bancar controlat de cei șase.

Potrivit poliției, angajatorul nu era la curent cu faptul că acest cont era controlat de bandă și nici cu condițiile în care trăiau angajații. Membrii bandei au fost interogați vineri la un post de politie din Meath.

Primele elemente ale anchetei arată ca toți cei 23 de români au fost angajați prin intermediul unei agenții de recrutare, iar poliția urma să interogheze personal agenția pentru a stabili ce știa despre plata și condițiile de trai ale românilor, potrivit ziarului Irish Independent.

Cele 23 de victime au fost cazate temporar în centre ale Agenției irlandeze de Primire și Integrare (RIA), după ce au fost transportate la postul de poliție din Navan, unde au primit îngrijiri și asistență. Un interpret a fost angajat pentru a afla detalii de la aceștia. Potrivit Gardai, victimele nu aveau acces direct la salarii și depindeau de cei șase, care controlau contul bancar.

„Acesta este vârful aisbergului”, a declarat Edel McGinley de la Migrant Rights Centre Ireland, o organizație cu sediul la Dublin. „Credem că există sute de persoane în situații similare în Irlanda, unde au fost aduși de traficanți și exploatați ca sclavi moderni”, a adăugat ea. „Am avertizat de ceva vreme că muncitorii migranți sunt exploatați într-un număr de industrii”, a continuat McGinley, precizând că organizația s-a ocupat de 200 de victime.

Într-unul dintre aceste cazuri, muncitorii est-europeni de la o spălătorie auto erau plătiți cu cinci euro pe zi pentru a-și cumpăra mâncare, potrivit aceleiași surse.

Sursă info.

Sursă foto.

Comments