Romania, constransa sa pastreze masurile! Klaus Iohannis: "Responsabilitatea va face posibila ridica...

"Strategia a fost elaborata in contextul pandemiei. In aceste conditii speciale, relatiile de putere dintre actorii globali sunt perturbate, ceea ce sporeste impredictibilitatea mediului international.

Perspectiva unei evolutii ciclice a virusului obliga statul roman sa continue masurile pentru gestionarea unei asemenea crize pe multiple planuri, inclusiv cresterea rezilientei economice. Noua strategie ofera raspunsuri la intrebarile esentiale si arata ce avem de facut pentru a le atinge. Politicile pulbice din domeniul securitatii nationale vor fi realizate avand ca beneficiar final cetateanul.

Strategia pentru 2020 - 2024 opereaza cu acelasi concept de siguranta nationala extinsa, din precedentul document similar. Strategia vizeaza politica externa, ordinea publica, educatia, sanatatea, economia, mediul, securitatea energetica. Romania e un stat care trebuie sa-si apere cetatenii, care le asigura securitatea, le respecta drepturile. E tara care isi apara valorile, interesele, simbolurile, bunurile nationale si resursele naturale, patrimoniul.

Toate acestea presupun continuitate in angajamente si predictibilitate in actiuni. Parteneriatul strategic cu SUA, apartenenta la UE si NATO sunt reafirmati ca piloni ai securitatii nationale. Strategia implica o noua abordare cu accent pe gestionarea integrata. E o abordare determinata de schimbarea de paradigma la nivel global, care tine cont de amenintarile hibride si cibernetice, deteriorarea relatiilor NATO - Rusia. Relatia securitate - prosperitate - stat de drept - prosperitate. Siguranta cetateanului ramane un element cheie al abordarii.

Gestionarea securitatii presupune si participarea societatii civile. Strategia propune constituirea unui grup de reflectie strategica. Strategia se bazeaza pe o diagnoza clara a statului roman si a institutiilor sale publice. Am acordat un rol central colaborarii stat - privat. Modernizarea cadrului legislativ ramane un obiectiv prioritar.

Conform Constitutiei, documentul va fi transmis Parlamentului si sper ca in cel mai scurt timp sa fie aprobat. Am aprobat fortele armate ce pot participa la operatiuni in afara tarii: 1940 militari si civili din Armata, cu 436 mai putin decat anula acesta; 841 militari si politisti de la MAI, mai putini decat in acest an. Am aprobat programul pentru inzestrarea Armatei pana in 2026. Resursele financiare fac posibila realizarea obiectivului de modernizare a armatei.

Numarul de infectari ramane destul de constant, ceea ce inseamna ca ne mentinem pe un platou. Vom depasi cu bine etapa daca vom ramane vigilenti si responsabili. Vom scadea mult numarul imbolnavirilor si vom face posibila ridicarea cat mai rapida a multor restrictii", a declarat Klaus Iohannis, miercuri.

Comments