Romania este lider in UE la stupi de albine, iar apicultorii se plang ca nu au unde sa-si vanda mier...

In anul 2020 in fermele din Uniunea Europeana erau 8,1 milioane de stupi de albine, iar aproape 18,5% dintre acesti stupi erau in Romania, arata datele publicate vineri de Eurostat. Conform acestor date, la nivel national, Romania avea 1,5 milioane de stupi de albine in 2020, mai mult decat orice alta tara membra UE. Pe locurile urmatoare se situeaza Italia si Grecia, ambele cu aproximativ un milion de stupi de albine fiecare, Spania si Bulgaria, cu aproximativ 900.000 de stupi de albine fiecare, si Portugalia (700.000), noteaza agerpres.ro.

La nivel regional, cel mai mare numar de stupi de albine era in regiunea Extremadura din Spania (300.200), urmata de regiunea de Nord a Portugaliei (257.040) si regiunea de Nord-Vest a Romaniei cu 250.510 stupi de albine.

Eurostat subliniaza insa ca aceasta nu este imaginea completa a numarului de stupi de albine din UE deoarece sunt luati in calcul doar stupii amplasati in ferme. Aceasta in conditiile in care in unele tari, precum Germania, stupii de albine nu sunt considerati o parte a fermelor agricole.

APICULTORII ROMANI CER STOPAREA IMPORTULUI DE MIERE DIN UCRAINA - NU AU UNDE SA-SI VANDA MIEREA

Apicultorii din Romania se plang ca au ramas cu mari cantitati de miere nevanduta, principala cauza fiind razboiul din Ucraina. Acestia cer stoparea importului de miere din Ucraina, in conditiile in care Romania are si excedent si un sprijin financiar din ajutorul acordat de Uniunea Europeana. Specialistii mai spun ca intra pe piatamari cantitati de miere neconforma.

Romania importa peste 4.000 tone de miere din spatiul extracomunitar, care se vinde atat pe piata interna, cat si pe cea externa, amestecata cu alte categorii de miere, iar productia interna este foarte greu de valorificat, potrivit Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA). Presedintele asociatiei - Ioan Fetea spune ca in ultimii 50 de ani nu au mai fost probleme legate de vanzarea mierii in Romania.

Pana in aprilie 2023, Romania a importat din China si Ucraina peste 1.400 de tone de miere. Productia totala de miere a Romaniei in 2022 a fost de 13.000 de tone de miere, potrivit ACA.

In anii trecuti, Romania producea, in medie, 22.000 de tone de miere anual, clasandu-se pe locul patru in Europa, cu efective de 1,47 de milioane de familii de albine, potrivit datelor ACA. Iar in prezent, la nivel national exista 2,35 milioane de familii de albine si sunt inregistrati peste 35.000 - 37.000 de apicultori, in jur de 50% fiind membri ACA, care detin peste 60% din efectivele de albine.

,,Cea mai mare problema pentru noi o reprezinta acum valorificarea produselor. Chiar daca productia a fost una modesta, nici in aceste conditii nu putem valorifica mierea, pentru ca exista aceasta concurenta neloiala intre ceea ce producem noi si ceea ce intra din spatiul extracomunitar, din pacate, la preturi foarte mici. Noi nu putem valorifica la fel, avand in vedere ca preturile de productie au crescut cu 30%-40%, preturile de achizitie au scazut in acelasi mod, cu 30%-40%, iar cererea pentru export a lipsit aproape de tot. De ani de zile avem aceasta concurenta neloiala, iar acum in contextul cu Ucraina este libertate si mai mare", a mai spus presedintele ACA, potrivit agerpres.ro.

Reprezentantul apicultorilor romani a precizat ca a transmis Ministerului Agriculturii o adresa prin care au fost solicitate fonduri pentru apicultura Romaniei din ajutorul financiar acordat de UE pentru importurile ieftine de cereale din Ucraina, dar si integrarea mierii in acea categorie de produse agricole in care sunt si cerealele pentru care s-a cerut stoparea importurilor.

,,In orice caz, daca nu se vor lua masuri asa cum se iau si cu cerealele, vom falimenta aceste stupine care inca mai produc. Am facut o adresa catre Ministerul Agriculturii prin care am solicitat ca in cazul in care vor fi alocate acele fonduri de la UE, acele 10 milioane de euro care sunt apa de ploaie pentru agricultura Romaniei, sa introduca si mierea si stupinele, adica sa intre si apicultura in aceasta categorie", a spus presedintele ACA.

Comments