Romania, fruntasa in UE la cresterea

Romania, fruntasa in UE la cresterea preturilor la apartamente, alaturi de Ungaria si Austria

Preturile locuintelor din Romania au urcat cu 3,3% in primul trimestru din 2016, comparativ cu precedentele trei luni, aceasta fiind a treia cea mai mare crestere inregistrata in randul statelor membre ale Uniunii Europene, potrivit datelor publicate, marti, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

Comparativ, in Uniunea Europeana, preturile locuintelor au consemnat o crestere trimestriala de 0,7%, iar in zona euro s-au majorat cu 0,4%.

In randul statelor membre, cele mai mari cresteri ale preturilor locuintelor au fost inregistrate in Ungaria (5,2%), Austria (4,2%) si Romania (3,3%), iar cele mai semnificative scaderi au fost raportate in Cipru (minus 3,4%) si Malta (minus 2,8%).

In ritm anual, preturile locuintelor din Romania au crescut cu 2,6% in primele trei luni din acest an, in timp ce in Uniunea Europeana avansul a fost de 4% si in zona euro de 3%.

In randul statelor membre, cele mai mari cresteri in ritm anual ale preturilor la locuinte au fost inregistrate in Ungaria (15,2%), Austria (13,4%) si Suedia (12,5%), singurele scaderi fiind in Italia si Cipru (ambele cu minus 1,2%).

Apartamentele s-au ieftinit usor, in iunie

Potrivit unei analize Imobiliare.ro, prima luna de vara a fost caracterizata de o evolutie in scadere a preturilor pe segmentul rezidential, cerintele vanzatorilor din marile orase ale tarii, acolo unde au loc cele mai multe tranzactii, inregistrand o diminuare, atat pe segmentul vechi, cat si pe cel nou.

Doar in Constanta preturile au crescut, in timp de Clujul ramane cel mai scump oras din tara, arata o analiza Imobiliare.ro.

Potrivit analizei citate, in Bucuresti, pretul mediu solicitat pentru apartamentele disponibile spre vanzare a scazut cu 2,8% in iunie, de la 1.126 de euro pe metru patrat util, la 1.094 de euro pe metru patrat.

Vanzatorii de locuinte vechi si-au redus asteptarile cu 0,7% (de la 1.075 la 1.068 de euro pe metru patrat), in vreme ce unitatile locative nou-construite s-au ieftinit in acest rastimp cu 4,2%, de la 1.159 la 1.110 euro pe metru patrat.

Comments