Romania, in deficit excesiv. Ministrul Finantelor, primele detalii de la discutiile cu oficialii Com...

Comisia Europeana l-a instiintat la sfarsitul lunii decembrie 2020 pe noul ministru al Finantelor, Alexandru Nazare, ca vrea sa discute bugetul public al Romaniei pe 2021 si sa analizeze impreuna actiunile necesare, atat imediat, cat si pe termen mediu pentru a aduce situatia fiscala pe o cale sustenabila, potrivit HotNews.ro. Romania se afla in procedura de deficit excesiv de anul trecut, din cauza masurilor luate in ultimii ani.

Comisia Europeana a transmis atunci ca va reevalua situatia bugetara a Romaniei in primavara acestui an si daca va fi cazul va propune noi pasi in cadrul procedurii de deficit excesiv. In acelasi timp, Comisia Europeana avertizeaza Guvernul ca datoria publica a Romaniei poate sa ajunga la 100% din PIB in 2027, daca nu se iau masuri de corectie, care sunt absolut necesare, relateaza HotNews.ro.

Alexandru Nazare a declarat joi ca principalele teme abordate fiind legate de situatia bugetara a Romaniei, precum si de prioritatile strategice avute in vedere de catre guvern pentru relansarea economica in perioada urmatoare, potrivit Ministerului de Finante.

,,Am convenit cu vice-presedintele Dombrovskis sa avem un dialog permanent pe viitor si sper intr-o colaborare deschisa si fructuoasa. Am discutat, printre altele, despre obiectivul nostru de promovare a unei strategii care sa conduca la o consolidare fiscala intr-o maniera sustenabila, fara a afecta capacitatea Romaniei de a adopta masuri menite sa sprijine economia in aceasta situatie dificila, generata de pandemia COVID-19, astfel incat in anul 2024 deficitul bugetar sa ajunga sub nivelul de 3% din PIB", a mai transmis Nazare, in acelasi comunicat de presa.

,,Vicepresedintele Comisiei, Valdis Dombrovskis, a apreciat deschiderea pentru dialog si mentinerea acestuia atat la nivel tehnic, cat si politic, oferind sustinere pentru angajamentul de reforma luat de Guvernul Romaniei", mentioneaza ministrul Finantelor in acelasi comunicat.

Ministrul Nazare mai spune ca vicepresedintele Dombrovskis ,,sustine eforturile Romaniei de elaborare a Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR), subliniind importanta alinierii acestuia la recomandarile specifice de tara si cu necesitatile privind tranzitia ecologica si digitala".

,,Aceasta este prima dintr-o serie de discutii programate intre ministrul roman de finante si comisarii europeni. Dialogul deschis intre Romania si Comisia Europeana este cu atat mai important acum cu cat tara noastra se afla in procedura de deficit excesiv de la inceputul anului 2020, in urma derapajelor fiscale inregistrate in perioada 2017-2019. Conform calendarului, Comisia Europeana urmeaza sa realizeze urmatoarea reevaluare a procedurii de deficit excesiv in primavara acestui an", potrivit Ministerului Finantelor.

Avertismentul din partea CE a venit in ultima luna din 2020, dupa ce, in noiembrie, forul comunitar amintea Romaniei ca , desi situatia financiara nu s-a imbunatatit, nu va initia masuri suplimentare din cauza pandemiei de COVID-19.

Comisia reamintea ca Romania face obiectul procedurii de deficit excesiv (PDE), ca urmare a incalcarii in 2019 a pragului privind deficitul prevazut in tratat. Consiliul European propunea reglarea deficitului pana in 2022. Autoritatile romane si-au prezentat in septembrie raportul cu privire la actiunile adoptate ca urmare a recomandarii, iar raportul arata spre o deteriorare a finantelor publice in 2020 din cauza pandemiei de coronavirus. In prognozele sale de toamna, Comisia estimeaza ca deficitul Romaniei va trece de 10% din PIB in 2020 si va continua sa creasca in anii urmatori.

Citeste si Comisia Europeana avertizeaza ca situatia fiscala a Romaniei nu s-a imbunatatit, dar nu va propune masuri de deficit excesiv, din cauza COVID

Romania, in deficit excesiv. Avertismentul Comisiei Europene: Trebuie sa discutam bugetul pe 2021. Daca nu se iau masuri, Romania risca o datorie publica de 100% din PIB in 2027

Comisia Europeana avertiza la sfarsitul anului trecut ca Romania se va confrunta cu un risc ridicat pe termen mediu legat de sustenabilitatea datoriei publice.

,,Acest nivel al riscului indica faptul ca exista vulnerabilitati fiscale semnificative care trebuie solutionate prin masuri adecvate." se arata intr-o scrisoare transmisa la finalul lunii decembrie de catre Comisia Europeana noului Ministru de Finante, Alexandru Nazare, potrivit HotNews.ro.

,,Dupa anii de derapaj fiscal, situatia fiscala a tarii a continuat sa se deterioreze substantial in 2020. (...) Comisia va reevalua situatia bugetara a Romaniei in primavara anului 2021 si, daca va fi cazul, va propune noi pasi in cadrul procedurii de deficit excesiv", se arata in scrisoarea primita de autoritatile romane pe 29 decembrie 2020 de la Comisia Europeana.

Evaluarea va lua in considerare datele bugetare pe 2020, bugetul pe 2021 si previziunile de primavara ale Comisiei pentru 2021, precum si stabilirea politicii fiscale pe termen mediu pe care se va baza Guvernul in programul sau politic si celui de convergenta.

In cazul unui scenariu fara schimbari de politici, Comisia estimeaza ca datoria va depasi 60% in 2020 si se va duce la peste 100% din PIB in 2027, ramanand peste acest nivel pana la sfarsitul perioadei proiectiei, in 2031

Cresterile mai mici de pensii si alocatii pentru copii ar atenua cheltuielile pe termen scurt, ,,dar nu ar schimba fundamental riscurile pe termen lung pentru sustenabilitatea datoriei in absenta unor masuri suplimentare pentru 2021 si ulterior", mai noteaza Comisia Europeana.

Romania, in deficit excesiv. Florin Citu: ,,Daca guvernele PSD ar fi luat masuri incepand din 2017, nu ne-am fi aflat in aceasta situatie"

Referitor la situatia intrarii in deficit excesiv, actualul premier si fost ministru al Finantelor Florin Citu declara, in februarie anul trecut, ca acest lucru nu se poate evita. Acesta spunea ca vina este a PSD, deoarece cheltuielile si imprumuturile care au dus deficitul peste 3% , limita impusa de Uniunea Europeana s-ar fi facut inainte ca PNL sa preia guvernarea, in noiembrie 2019. Citu mai sustinea ca Romania se va intoarce sub limita de 3% in 2022.

Citeste si Florin Citu, optimist: Comisia Europeana va accepta planul de reducere a deficitului. Vom ajunge la 3% in 2022

Reamintim ca in 4 martie 2020, Comisia Europeana a publicat trei documente si a anuntat ca "incepe procedura de deficit excesiv pentru Romania". Florin Citu a declarat atunci ca a negociat cu Comisia Europeana, in ultimele trei luni, un plan care a fost acceptat.

,,Romania are un plan de reducere a deficitului sustenabil si credibil, acceptat in totalitate de Comisia Europeana, ceea ce inseamna ca expertii de la Comisia Europeana au incredere in acest guvern", a spus Citu, potrivit unui mesaj video postat pe Facebook.

Citeste si Romania intra in deficit EXCESIV! Reactia premierului propus Florin Citu

Comisia a anuntat atunci ca a propus Consiliului sa initieze o procedura de deficit excesiv pentru Romania si a adoptat o recomandare adresata Consiliului de stabilire a cerintelor de ajustare. Recomandarea propusa prevede ca Romania sa urmeze o traiectorie de ajustare durabila si credibila pentru a pune capat deficitului excesiv pana in 2022, cel tarziu.

Potrivit Raportului Comisiei, Romania a avut "abateri semnificative" inca din primavara anului 2017. Printre principalele masuri criticate a fost si majorarea pensiilor, mai precis noua lege a pensiilor promovata de guvernarea PSD, prin care pensiile s-au majorat cu 15% in 2019, si noua majorare de 40% prevazuta pentru toamna anului trecut, dar care nu a mai avut loc. Majorarea a fost de doar 14%.

Dupa publicarea raportului Comisiei, Florin Citu, ministru de Finante atunci, a declarat in 14 februarie ca raportul e pentru anul 2019 si ca ,,daca guvernele PSD ar fi luat masuri incepand din 2017, nu ne-am fi aflat in aceasta situatie. Se stia de anul trecut ca au crescut dezechilibrele macroeconomice. Raportul arata clar cum a distrus PSD economia in ultimii 3 ani. Atunci cand ignori avertismentele ajungem in aceasta situatie. Masurile pentru aceasta traiectorie sunt si pe partea de cheltuieli, cat si pe venituri. Comisia ar fi dorit sa revenim sub 3% poate in 2020. Nu se poate. Ajustarea o sa vina sub 3% in 2022. O ajustare mai devreme ar insemna un soc negativ".

Executia bugetului general consolidat pe anul 2019 s-a incheiat cu un deficit de 48,3 miliarde lei (4,6% din PIB), conform datelor Ministerului de Finante. Executia bugetului general consolidat pe anul 2019 a aratat o majorare a deficitului bugetar cu 1,8 puncte procentuale in PIB fata de nivelul de 2,8% din PIB in anul 2018.

Comments