Romania – Polonia (vineri, 21.45), in preliminariile CM 2018. Atentie! Pe stadion sunt permise doar...

România-Polonia, derby-ul Grupei E a preliminariilor Cupei Mondiale din Rusia 2018, se va disputa vineri (ora 21.45, TVR 1), pe 11 noiembrie, pe Arena Naţională din Bucureşti.

PRELIMINARII CM

ROMÂNIA – POLONIA (ora 21.45, TVR 1)

ACTUALIZARE 10 NOIEMBRIE. În conformitate cu prevederile Legii nr. 4/2008, privind prevenirea și combaterea violenței cu ocazia competițiilor și jocurilor sportive, completată cu Legea nr. 10/2012, ale Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, ale Legii nr. 126/1995, republicată, privind regimul materialelor explozive, ale Legii nr. 61/1991 republicată, privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, organizatorul de jocuri sportive stabilește regulile de conduită în stadion și poartă întreaga răspundere pentru respectarea lor.

Spectatorii care vor asista la jocul România – Polonia sunt obligați să se comporte în conformitate cu legislația română și cu regulile enunțate în acest text. Încălcarea acestora poate duce la expulzarea contravenientului din interiorul Arenei Naţionale, poate declanșa punerea în aplicare a interdicției de acces în arenele sportive din România și poate atrage – după caz – răspunderea civilă, disciplinară, contravențională sau penală.

Obligațiile spectatorilor pe Arena Națională

– Să respecte cu strictețe măsurile stabilite de organizatori și de forțele de ordine.
– Să prezinte, la intrarea în arenă, documentele de acces și – după caz – actele de identitate; la solicitarea forțelor de ordine/stewarzilor, sunt obligați să prezinte materialele de publicitate vizuală aflate asupra lor.
– Să nu cumpere bilete în scop de revânzare și să nu le vândă la suprapreţ.
– Să nu introducă în incinta Arenei Naționale niciun fel de inscriptii, embleme, pancarte, bannere, afișe sau alte suporturi care conțin texte, litere, simboluri, sloganuri, imagini ori texte; sunt permise doar steagurile naționale ale celor două țări arborate pe suport din material plastic;
– Să nu introducă și să nu afișeze insemne, să nu scandeze sloganuri cu caracter politic.
– Să se supună controlului corporal sumar și al bagajelor; refuzul de a fi controlat atrage după sine interdicția de a intra în Arena Națională la meciul respectiv.
– Să nu pătrundă în incinta Arenei Naționale sub influenţa drogurilor şi a substanţelor psihotrope, în stare vădită de beție, să nu introducă și să nu consume în stadion băuturi alcoolice;
– Să ocupe locul înscris pe bilet.
– Să nu fumeze în spațiul tribunelor; interdicția este valabilă și pentru persoanele care folosesc țigara electronică. Fumatul este permis doar în locurile special amenajate de pe terasamentul exterior al Tribunei Est și al Peluzelor Nord și Sud, în zonele turnichetelor.
– Să nu escaladeze parapetul din beton care delimitează suprafața de joc, gardurile interioare de separare a sectoarelor și să nu se cațere pe balustrada care delimitează spațiul de joc de tribună.
– Să nu arunce asupra spectatorilor, oficialilor, jucătorilor, forţelor de ordine sau în direcția suprafeței de joc cu obiecte de orice fel sau cu substanțe corozive ori care murdăresc.
– Să nu săvârșească fapte, acte sau gesturi obscene, să nu profereze ori să scandeze injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare, precum și alte amenințări cu acte de violență împotriva celorlalți spectatori, oficiali, jucători sau a bunurilor acestora; să nu scandeze refrene injurioase sau defăimătoare.
– Să nu amenințe cu acte de violență forțele de ordine.
– Să nu deţină artificii, pocnitori sau alte materiale pirotehnice care emit foc, fum sau gaz.
– Să nu introducă nici un fel de recipient pentru lichide, confecţionat din material plastic, sticlă sau similare (sticle, cutii, pet-uri, spray-uri, parfumuri etc).
– Să nu provoace și să nu participe la scandal sau la acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice, să nu scandeze injurii, expresii jignitoare ori vulgare la adresa celorlalți spectatori, a oficialilor sau a jucătorilor.
Să nu se implice în nici un fel de discriminare de rasă, etnică sau religioasă, să nu promoveze în nicio formă persoane vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii ori adepte ale ideologiei fasciste.
– Să nu folosească dispozitive cu LASER
– Să nu îşi ascundă faţa cu articole de îmbrăcăminte sau alte accesorii cu intenția de a împiedica identificarea.
– Să nu scrie, să nu deseneze pe pereţii sau pe gardurile stadionului, să nu dezlipească, să nu distrugă reclamele, anunţurile sau afişele expuse, să nu deterioreze, să nu ridice sau să nu mute semnele sau indicatoare amplasate de organizator.
– Să nu distrugă ori să nu degradeze scaunele, balustradele sau alte elemente de mobilier.
– Să nu aibă asupra lor obiecte care ar putea fi aruncate în terenul de joc (briceaguri, bile etc.) și nici obiecte de dimensiuni considerabile care ar putea fi folosite ca arme (umbrele, suporturi pentru steaguri confecționate din orice alt material exceptând plasticul, căști moto, huse pentru aparatura electronică etc.)
– Să nu distrugă, să nu degradeze scaunele sau alte elemente de mobilier.
– Să nu staționeze pe scări, pe căile de acces sau în dreptul căilor de evacuare.
– Să părăsească imediat stadionul în cazul măsurii de evacuare impusă de forţele de ordine.

În plus față de cele menționate anterior, sunt interzise în Arena Națională următoarele:

– tricouri sau alte elemente de vestimentație inscripționate cu litere, cuvinte, texte, simboluri sau imagini care – în opinia organizatorului – au conținut obscen, discriminatoriu sau provocator, care incită la denigrarea țării, la xenofobie, la ură națională, rasială, de clasă ori religioasă, la discriminări de orice fel și la violență, ori ale căror subînțelesuri duc spre aceleași fapte interzise și înscrise în textul de mai sus.
– arme, muniții, torțe, materiale explozive, incendiare sau fumigene.
– dipozitive de șocuri electrice.
– orice fel de recipient cu gaze toxice, lacrimogene, halucinogene, sau substanțe incendiare.
– cuțite, șișuri ori alte obiecte confecționate special să taie sau să rănească.
– aparate foto și camere de filmat profesionale.
– umbrele.
– vuvuzela.
– tobe cu ambele fețe închise; sunt permise numai tobele cu o singură față. Portavocile și stațiile de amplificare sunt interzise.
– animale de companie.

La jocul România – Polonia, accesul copiilor de orice vârstă în Arena Națională se va face pe baza biletului de acces.
Minorii sub 14 ani au acces în Arena Națională doar însoțiți de o persoană majoră.

Întrucât arterele din jurul Arenei Naționale vor fi supuse unor măsuri de restricționare a traficului rutier aprobate de Primăria Generală a Municipiului București, Federația Română de Fotbal face un apel către deținătorii de bilete să vină din timp la stadion pentru a evita formarea ambuteiajelor și pentru a participa astfel la fluidizarea accesului în arenă, în zona turnichetelor.
VLAD1652.jpg

Porțile ”Arenei Naționale” se vor deschide la ora 19.30

Pentru activitățile promoționale dedicate fanilor, care se vor desfășura în interiorul Complexului Arenei Naționale, porțile acestuia se vor deschide începând cu ora 18:00. Accesul suporterilor în curtea Complexului se va face pe baza biletului de meci.

În conformitate cu Informarea RATB nr. DE/SP/16586/07.11.2016 remisă Federației Române de Fotbal cu ocazia acestui meci, după ora 23.00 a zilei de 11.11.2016, în zona Arenei Naționale, vor funcționa liniile de noapte N101, N102, N109, N113, N125, care vor asigura legături de transport cu centrul orașului și cu celelalte trasee de noapte, spre cartierele Bucureștiului.

De asemenea, la solicitarea Federaţiei Române de Fotbal, Metrorex a prelungit orarul de funcţionare a metroului cu o oră şi jumătate peste programul normal

ACTUALIZARE 9 NOIEMBRIE (ora 18.10). Cristian Săpunaru s-a pregătit separat și este incert pentru meciul cu Polonia. 

Echipa probabilă a României: Ciprian Tătărușanu – Romario Benzar, Vlad Chiricheș, Dragoș Grigore, Iasmin Latovlevici – Ovidiu Hoban, Răzvan Marin – Adrian Popa, Nicolae Stanciu, Bogdan Stancu – Florin Andone.

ACTUALIZARE 9 NOIEMBRIE (ora 15.15). Selecționerul României, neamțul Christoph Daum, a vorbit, miercuri, despre jocul cu Polonia din preliminariile pentru CM 2018.

”Cred că acum avem șansa să ne dovedim calitățile în fața unei echipei de nivel înalt, avem șansa să putem arăta că putem concura la acest nivel. Am oferit echipei naționale a României toate informațiile necesare. Am purtat în ultimele zile foarte multe discuții individuale, dar au fost și multe discuții de grup. Sperăm ca acum toate aceste lucruri să se transpună în teren”, a declarat Daum.

Selecționerul României a continuat: ”Am avut și activități de team building pe care eu le consider esențiale în pregătire. Trebuie să fim optimiști, deși știm foarte bine că polonezii au o valoare individuală foarte mare. L-am urmărit recent pe Robert Lewandowski, dar să știți că mai sunt și alți jucători care au un potențial foarte mare. Trebuie să ne creăm mai multe șanse de gol, să avem o bună mișcare în teren a jucătorilor atunci când ei nu sunt în posesia balonului, tocmai pentru a putea să avem în final multe șanse de gol”.

15027761_680739952103618_8862739072252983917_n

Selecționerul Christoph Daum s-a arătat surprins de atitudinea negativă a românilor, care pun mereu răul în față. ”Este mereu surprinzător pentru mine că nu vedeți latura pozitivă mai întâi. Nu știu pentru ce puneți mereu în față ideile negative. Trebuie să ne gândim că suntem foarte puternici, jucători și suporteri laolaltă. Suporterii pot spune, echipa asta chiar joacă pentru mine, luptă pentru mine”, a precizat Daum, citat de Agerpres

El a dat și un exemplu: ”În Germania, când urmează să avem un meci pe teren propriu, spunem că trebuie să învingem, în Turcia la fel suporterii susțin echipa. În România se spune doar că trebuie să fim foarte atenți, fanii sunt foarte critici. Eu cred că trebuie să avem încredere în viitor. Eu am încredere în fotbalul din această țară”.

Christoph Daum a comentat și situațiile a doi dintre jucătorii convocați la echipa națională.

”Denis Alibec a părăsit lotul lotul, îi doresc numai bine. În situația sa medicală nu avea sens să rămână, acum totul depinde de decizia lui și de decizia clubului. Din punctul meu de vedere, nu este o accidentare atât de gravă. El va putea, în interval de câteva săptămâni, să ajungă la un potențial de sută la sută”, a dezvăluit Daum.

Săpunaru, sâcâit de tendinită

În legătură cu situația în care se află Cristian Săpunaru, care acuză probleme medicale, Christoph Daum a spus: ”Personal, nu cunosc exact natura accidentării sale, știu că este o afecțiune la nivelul tendonului, probabil o tendinită provocată de numărul mare de jocuri susținute în ultima perioadă de timp. Nu știm acum dacă va fi apt sau nu de joc la meciul cu Polonia, ceea ce știm este că avem un departament medical foarte bun care îl tratează acum”.

ACTUALIZARE 8 NOIEMBRIE (ora 22.00). Selecționerul Christoph Daum este conștient de dificultatea partidei, dar ar face orice pentru a-i motiva pe tricolori. ”Dacă reușim să batem la două goluri, o să car fiecare jucător până la vestiare. O astfel de victorie înseamnă că și-au depășit limitele. Ar fi minunat pentru România”, a dezvăluit tehnicianul german pentru site-ul ”Eu sunt 12”.

Daum nu se mulțumește doar să-i califice pe tricolori. ”Ce echipă nu ați antrenat și ați vrea enorm să o faceți?”. ”Echipa României campioana mondială”.

Christoph Daum este recunoscut ca un foarte bun motivator. De-al lungul carieriei sale a făcut mai multe lucruri pe care alți antrenori nu le-ar face cu jucătorii lor.

ACTUALIZARE 8 NOIEMBRIE (ora 20.08). Principalele case de pariuri online oferă cote echilibrate pentru acest duel. Naționala lui Robert Lewandovski nu este mare favorită, iar asta doar pentru că evoluează în deplasare, iar tricolorii pierd greu pe teren propriu. Iată cotele la victorie:

ACTUALIZARE 8 NOIEMBRIE. (ora 15.33): Atacantul Gicu Grozav, în prezent la formația rusă Terek Groznîi, a vorbit despre partida România – Polonia.

„Cu puțină atenție, puteam să avem mai multe puncte. Dar ăsta este adevărul, 5 puncte. Acum urmează un meci foarte important și foarte greu cu Polonia. Dar eu spun că avem șanse să câștigăm pentru că jucăm acasă, în fața suporterilor. Cu ei în spate vom fi mai puternici și sper să luăm toate cele trei puncte”, a declarat Gicu Grozav pentru Agerpres.

Atacantul de la Terek Groznîi a continuat: ”Polonia are jucători de valoare care evoluează în campionate puternice și e normal să fie favorită. Noi trebuie să fim foarte concentrați și atenți. Lewandowski e un jucător de clasă. Trebuie să fim atenți, dar nu numai la el, pentru că au mulți jucători buni. Sper totuși să facem un joc bun și să câștigăm”, a spus Grozav.

Atacantul a recunoscut că nu mai știa că ultima oară a jucat pentru națională amicalul cu Argentina din urmă cu doi ani și jumătate, dar s-a arătat bucuros de faptul că noul selecționer Christoph Daum s-a gândit să îl convoace din nou.

„Probabil l-au convins pe selecționer să mă cheme evoluțiile mele constante de la echipa de club. Încă nu am discutat cu dânsul, dar o vom face zilele următoare. Consider că e o idee bună aducerea unui străin pentru că vine cu o nouă mentalitate, cu alte idei de lucru. Cu siguranță este un profesionist, rămâne de văzut ce vom reuși împreună”, a spus Grozav.

Gicu Grozav / Foto: Vlad Chirea (Libertatea)

Gicu Grozav / Foto: Vlad Chirea (Libertatea)

Atacantul a conchis: ”Nu mai știu când am jucat ultima oară la națională, bănuiesc că în amicalul cu Argentina. Sunt doi ani și jumătate de la acel meci… așteptam cu nerăbdare să vin din nou la națională și aștept cu nerăbdare și să joc din nou. Mă bucur că a venit și momentul ăsta după o lungă perioadă în care nu am mai fost în vederile naționalei. O să trag de mine să joc bine pentru a veni în continuare”.

ACTUALIZARE 8 NOIEMBRIE (ora 14.30) Presa din Polonia este optimistă, înaintea jocului de vineri, de pe Arena Națională.

„Polonia are parte de una dintre cele mai accesibilă grupă din preliminarii. Adversarul principal este România. Totuși, echipa noastră este favorită la calificare din Grupa E”, a notat ziarul Super Express.

La rândul ei, publicația Polsat Sport a notat: ”Putem merge în România fără teamă. Adversara noastră de vineri este o echipă mediocră, care are mari probleme în a marca goluri. în acest moment, în liga română lipsesc cu desăvârșire jucătorii talentați”.

Mai mult, polonezii au exultat, după ce partida Kazahstan – România s-a terminat la egalitate, scor 0-0. 

”România vine după o remiză fără goluri cu Kazahstan, o veste mare pentru polonezi”, a conchis Super Express.

ACTUALIZARE 8 NOIEMBRIE (ora 13.55). Cine îl blochează pe gogheterul Poloniei? Asta e dilema lui Christoph Daum. Ce stoperi va folosi: Chiricheș – Grigore sau Săpunaru – Grigore? 

Polonezii s-ar bucura să joace Vlad Chiricheș. ”Chiricheș are deja o reputație în privința gafelor pe care le face și este un fundaș ezitant. După ce a jucat la Tottenham, a ajuns la Napoli, a fost acolo titular, pentru ca apoi să fie doar un om de lot. În această perioadă, el a profitat de problemele lui Napoli, iar mass-media din Italia laudă cuplul pe care îl va face cu Koulibaly”, scriu jurnaliștii de la sport.pl.

Polonezii i-au făcut „radiografia” și lui Dragoș Grigore: „A jucat la un nivel bun în Ligue 1, la Toulouse, dar înainte să împlinească 30 de ani s-a transferat la Al-Sailiya. Acolo, în Qatar, el nu joacă împotriva unor atacanți de top, precum Lewandowski, ci întâlnește mai degrabă jucători mediocri.

Cu toate acestea, Daum l-a pus căpitan și îl consideră liderul formației. În ultima etapă, echipa lui Grigore a luat șase goluri. Ei nu se gândesc la faza de apărare, ritmul este lent, iar echipele nu sunt disciplinate tactic”.

ACTUALIZARE 8 NOIEMBRIE (ora 13.00). Fundașul Cosmin Moți crede că România poate câștiga meciul cu Polonia doar dacă fotbaliștii tricolori vor îndeplini câteva condiții.

ACTUALIZARE 8 NOIEMBRIE. Naționala de fotbal a Poloniei vine să ne atace, vineri, la București, cu Robert Lewandowski, unul dintre cele mai bune vârfuri din lume. 

Atacantul de 28 de ani de la Bayern Munchen are un suporter special la fiecare meci. E vorba de soția lui, Anna, specialistă în nutriţie şi fostă campioană la karate, având în palmares o medalie de bronz la Cupa Mondială de Karate din 2009.

De fapt, această pasiune neobişnuită pentru o femeie a şi adus-o în braţele lui Robert, care e şi el un practicant de arte marţiale, tatăl lui fiind fost campion la judo. Cei doi s-au căsătorit pe 22 iunie 2013 în Varșovia.

4542415_m1t1w624q75v13054_Tan_Gun_Triqui_mit_Anna_Lewandowski_in_Aktion

ACTUALIZARE 7 NOIEMBRIE. Partida România – Polonia va fi oficiată de o brigadă din Slovenia, cu Damir Skomina la centru, ajutat de asistenții Jure Praprotnik și Robert Vukan. Rezervă va fi Matej Jug.

Damir Skomina, 40 de ani, este arbitru FIFA din 2003. Slovenul nu a mai arbitrat naționala Românei, în schimb s-a intersectat o dată cu reprezentativa Poloniei, în 2013. Leșii au pierdut, 0-2, în Anglia, în preliminariile CM 2014.

Damir Skomina nu este chiar un necunoscut pentru oamenii din FRF. El a fost monitorizat de mai multe ori la meciuri de președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor din România, Kyoros Vassaras, în calitate de observator UEFA.

Arbitrul sloven Damir Skomina are o reputație internațională foarte bună

Slovenul Damir Skomina este unul dintre cei mai experimentați arbitri FIFA FOTO: EPA

ACTUALIZARE 7 NOIEMBRIE. Tricolorii au efectuat luni seara primul antrenament în vederea meciului cu Polonia.

Coordonați de secunzii Rudi Verkempinck și Ionuț Badea, fotbaliștii au lucrat în două ateliere. Jumătate din lot ”a alergat” pe biciclete de spinning. 

La ședința de pregătire a fost absent portarul Costel Pantilimon. Goalkeeperul a jucat duminică seară, din min. 36, în măcelul de la Liverpool, 1-6. La reunire au fost prezenți, astfel, 28 de jucători.

Antrenamentul început cu un salut adresat de tricolori celor patru soldați cu dizabilități, răniți în teatrele de operațiuni din Afganistan și din Irak.

Romania biciclete

ACTUALIZARE 7 NOIEMBRIE. Polonezul Lukasz Szukala, care a pierdut naționala „leșilor” după ce a plecat de la Steaua, ne-a transmis că nu trebuie să ne temem decât de Robert Lewandowski. 

„Nu știu dacă trebuie să vă fie frică de Polonia, cred că e și un respect și o rivalitate sănătoasă. Cred că trebuie să vă fie frică de Lewandowski”, spune Szukala.

ACTUALIZARE 7 NOIEMBRIE. Denis Alibec, Astra Giurgiu, nu este apt pentru partida cu Polonia. Internaționalul român s-a prezentat la Centrul Național de Fotbal de la Mogoșoaia, însă staff-ul medical, după ce fotbalistul a fost supus unei rezonanțe magnetice, a decis că Alibec nu va putea fi recuperat până la ora jocului cu Polonia, informează frf.ro

Atacantul de 25 de ani are o leziune de menisc la genunchiul drept, motiv pentru care nu a fost păstrat în lot și a părăsit cantonamentul tricolorilor în această după amiază.

epa05378136 Denis Alibec (down) of Romania reacts in pain during the UEFA EURO 2016 group A preliminary round match between Romania and Albania at Stade de Lyon in Lyon, France, 19 June 2016. (RESTRICTIONS APPLY: For editorial news reporting purposes only. Not used for commercial or marketing purposes without prior written approval of UEFA. Images must appear as still images and must not emulate match action video footage. Photographs published in online publications (whether via the Internet or otherwise) shall have an interval of at least 20 seconds between the posting.) EPA/ROBERT GHEMENT EDITORIAL USE ONLY

ACTUALIZARE 7 NOIEMBRIE. La partidă va asista și golgheterul României, Florin Valeriu Răducioiu (46 de ani), care va veni special de la Bresci (Italia), unde este stabilit de ani buni.

Răducioiu face noută discordantă. Certați cu actuala cu conducere a FRF, care nu înghite Generația de Aur, Gică Hagi, Gică Popescu și Daniel Prodan nu vor merge la stadion. De altfel, managerul Viitorului a precizat că, în semn de protest, nu va călca pe stadion, la meciurile tricolorilor, cât timp cumnatul său va fi în pușcărie. Însă, nici după eliberarea ”Baciului”, Hagi nu n-am mai mers la vreun meci al tricolorilor, deși are convocați, în mod constant, oameni la lot: Răzvan Marin, Romario Benzar, Bogdan Țâru și Dragoș Nedelcu.
raduciiiul.jpg

De asemenea, pe ”Arena Națională” se va afla, venit special de la Satu-Mare, Iosif Vigu, antrenorul care l-a descoeperit la Olimpia pe ex-internaționalul Daniel Prodan. Fost fotbalist la Steaua în perioada 1966-1979, Vigu (70 de ani) a evoluat pentru România în perioada (1970-1079), marcând două goluri în 24 de apariții.

FRF oferă, la fiecare meci de pe teren propriu, câte o invitație fiecărui fost internațional. Condiția este minimă: cel puțin o selecție sub tricolor.

ACTUALIZARE 7 NOIEMBRIE. Noutatea din lotul convocat de germanul Christoph Daum  este fundașul central Bogdan Țâru (22 de ani), căpitanul lui Gică Hagi. Stoperul a purtat banderola la meciul cu Steaua, de duminică sear (scor 0-2), fiind lăudat de Hagi în trecut pentru faptul că are cifre fabuloase și nu pierde niciun duel. La fel ca și pe Hagi, nici pe fundaș nu-l dă afară modestia din casă. ”Nu am vicii”, spunea Bogdan, acum mai bine de un an și jumătate, pentru ”Libertatea”. Totuși, are tatuaj a la Beckham (FOTO: Vlad Chirea).

Fundașul are tatuate pe ceafă două aripi, precum și inițialele părinților: G, de la Gabriela, și I, de la Ion. Un astfel de tatuaj are și englezul David Beckham, fost star la Manchester United și la Real Madrid, precum și Mihai Răduț, fost la Steaua, acum la Pandurii, are un ”desen” identic: două aripi de vultur și un crucifix.

Bogdan mai are un frate și este un mare fan al fotbalului din Anglia: ”Dacă ar fi să joc în Anglia, nu ar conta echipa, să văd unde mă duce viața! Nu am idoli”.

4
jucători are convocați la lot Gică Hagi, pentru meciul cu Polonia: Răzvan Marin, Romario Benzar, Bogdan Țâru și Dragoș Nedelcu.

ACTUALIZARE 7 NOIEMBRIE. Veteranul Răzvan Raț (35 de ani, 113 selecții) a aflat de la Libertatea că selecționerul Christoph Daum nu mai contează pe el la echipa națională.

”Calificările sunt una, cum va arăta echipa şi cum va juca în 2018, alta. Te gândeşti, chiar are sens să mai aducem acum jucători ca Tamaş, Raţ, probabil Sânmărtean? Îi respect foarte mult pe aceşti jucători, credeţi-mă, poate e o decizie grea să nu-i convoc acum, sunt complet de acord, dar am ceva în minte care e la fel de important precum calificarea, anume dezvoltarea fotbalului românesc”, a spus Daum, pentru Digi Sport.

Libertatea: Răzvan, cum ai recepționat declarația lui Daum referitoare la faptul că nu mai faci parte din planurile sale?
Răzvan Raț: Nu știu ce a declarat, iar mie nu mi-a spus nimic în acest sens. 

Îți citesc declarația: ”Chiar are sens să mai aducem acum jucători ca Tamaş, Raţ, probabil Sânmărtean? Îi respect foarte mult pe aceşti jucători, credeţi-mă, poate e o decizie grea să nu-i convoc acum, sunt complet de acord, dar am ceva în minte care e la fel de important precum calificarea, anume dezvoltarea fotbalului românesc”.
Era de așteptat să se întâmple asta într-un final. Dacă nu m-a chemat la acțiunile din 2016, cu atât mai greu este să fiu convocat anul viitor. Respect decizia, n-am ce să fac, nu am cum să schimb lucrurile. Din declarația asta e destul de clar că a renunțat la mine. Totuși, sper să nu fie așa. Până nu mă sună să-mi spună personal, tot mai visez să joc la națională. 

Sperai să te retragi de la națională după turneul final din Rusia. Visai să participi și la o Cupă Mondială. Ai două Europene, 2008 și 2016.
Visele se pot împlini sau nu. Din păcate, pare destul de clară decizia selecționerului. Nu-mi voi anunța însă retragerea de la națională.

epaselect epa05355656 Antoine Griezmann (L) of France in action against Razvan Rat (R) of Romania during the UEFA EURO 2016 group A preliminary round match between France and Romania at Stade de France in Saint-Denis, France, 10 June 2016. (RESTRICTIONS APPLY: For editorial news reporting purposes only. Not used for commercial or marketing purposes without prior written approval of UEFA. Images must appear as still images and must not emulate match action video footage. Photographs published in online publications (whether via the Internet or otherwise) shall have an interval of at least 20 seconds between the posting.) EPA/SRDJAN SUKI EDITORIAL USE ONLY

Te așteptai la mai multă recunoștință?
În fotbal nu există recunoștință, contează doar momentul. Voi juca pentru mine să-mi demonstrez că pot face față la un nivel înalt. 

”Tinerii trebuie să confirme”

Când ai vorbit ultima oară cu Christoph Daum?
Înainte sau după meciul cu Kazahstan, nu mai țin minte. A trimis și un scouter să mă vadă, dar aveam o problemă medicală. Nu critic, dar de atunci și până a anunțat lotul lărgit pentru meciul cu Polonia, eu am jucat vreo cinci meciuri titular la Rayo Vallecano, iar Chipciu, spre exemplu, era accidentat și nici nu s-a antrenat la Anderlecht. Cu toate astea, eu n-am fost convocat, iar Alex, da! Repet, nu critic, spun doar ce cred. 

Cum ți se pare actuala națională a României?
Cu bune și cu rele. Fotbalul poate să te minte uneori. Cu Muntenegru a fost un meci echilibrat, dar am pierdut două puncte acasă. Cu Armenia am învins 5-0, după ce adversarii au rămas în 10 oameni și au căzut, iar în Kazahstan n-am arătat ca o echipă care emite pretenții la calificare. Am câștigat câțiva jucători tineri, Benzar, Răzvan Marin, Filip, Rotariu, dar ei trebuie să confirme.

ACTUALIZARE 6 NOIEMBRIE. Naționala de fotbal a României va disputa vineri, de la ora 21:45, pe Arena Națională un meci foarte important cu reprezentativa Poloniei în preliminariile CM 2018.

Selecționerul Adam Nawalka a convocat în lotul pentru partida de la București doi jucători foarte pricepuți în bucătărie.

Portarul Romei, Wojciech Szczęsny, și mijlocașul Grzegorz Krychowiak, de la PSG, au demonstrat în timpul turneului final Euro 2016 din Franța că sunt maeștri și în arta culinară.

România nu-l are însă la dispoziție pe ”Master Chef” Răzvan Raț. Fundașul stânga de 35 de ani este artist în bucătărie.

159128__max_gal

În schimb, Christoph Daum l-a chemat pe Andrei Ivan, cel care și-a etalat de curând calitățile de bucătar, preparând o pizza pentru o televiziune.

Ivan pizza

ACTUALIZARE 6 NOIEMBRIE. Conducerea Federației Române de Fotbal se teme de meciul cu Polonia, programat vineri, de la ora 21:45, pe Arena Națională, în preliminariile CM 2018. Nu golgheterul Lewandovski le dă însă bătai de cap federalilor, ci fanii români. 

Suporterii români care au făcut deplasarea în Armenia, scor 5-0 pentru ”tricolori”, au aprins torțe și fumigene, iar UEFA a amendat FRF pentru incidente, mai ales că românii sunt recidiviști.

Sancțiunile nu se opresc însă aici. Dacă la meciul cu Polonia de vineri vor mai exista incidente, naționala României poate juca următoarea partidă de acasă, cu Danemarca, fără spectatori.

”Dincolo de scorul partidei, mi-e frică de aceste incidente la meciul cu Polonia. Până acum, n-a fost niciun meci al echipei naționale, fără ca niște oameni care spun că susțin echipa, să nu provoace pagube financiare Federației. Nu cred că a fost un meci fără amendă de 15 sau 20 de mii de euro.

ACTUALIZARE 6 NOIEMBRIE. Echipa națională de fotbal a României se reunește, luni, la Centrul Național de Fotbal Mogoșoaia pentru a pregăti meciul cu Polonia din preliminariile Campionatului Mondial, partidă care se va desfășura pe 11 noiembrie, de la ora 21:45, pe Arena Națională.

Selecționerul Christoph Daum a convocat un lot lărgit de 30 de jucători, dintre care 17 stranieri. Vestea bună este că nouă dintre tricolorii care evoluează în străinătate au fost integraliști sau au jucat după pauză, cazul lui Bogdan Stancu, în ultimele meciuri disputate înaintea intrării în cantonamentul reprezentativei. Restul au jocuri astăzi. 

Portari:

Ciprian Tătărușanu (Fiorentina, 41/0) – integralist, duminică, Fiorentina – Sampdoria 1-1. VIDEO

Costel Pantilimon (Watford, 23/0) – rezervă, a intrat în minutul 33, duminică,  Liverpool – Watford 6-1. Pantilimon l-a înlocuit pe Heurelho Gomes, accidentat, și a primit patru goluri. VIDEO

Valentin Cojocaru (Crotone, 0/0) – rezervă, duminică, Inter – Crotone 3-0. VIDEO

Fundași: 

Vlad Chiricheș (Napoli, 43/0) – integralist, sâmbătă, Napoli – Lazio 1-1. VIDEO

Cosmin Moți (Ludogorets, 10/0) – integralist, sâmbătă, Ludogoreț – ȚSKA Sofia 2-1. A marcat golul doi al gazdelor.

Dragoș Grigore (Al Sailiya, 26/0) – integralist, joi, Al Sailiya – Al Jaish 4-6.

Iasmin Latovlevici (Karabükspor, 9/0) – integralist, sâmbătă, Karabükspor – Bursaspor 0-0. VIDEO 

Mijlocași:

Eric Bicfalvi (Tom Tomsk, 3/0) – integralist, sâmbătă, Tom Tomsk – Spartak Moscova 0-1. VIDEO

Ovidiu Hoban (Hapoel Be’er Sheva, 26/1) – nu a jucat, duminică, Ashkelon – Hapoel Be’er Sheva 1-5.

Nicolae Stanciu (Anderlecht, 10/5) – integralist, duminică, Anderlecht – Oostende 1-1.

Alexandru Maxim (VfB Stuttgart, 27/1) – rezervă, a intrat în minutul 60, duminică, VfB Stuttgart – Bielefeld 3-1. 

Alexandru Chipciu (Anderlecht, 25/4) – integralist, duminică, Anderlecht – Oostende 1-1.

Andrei Prepeliță (FC Rostov, 12/0) – rezervă, a intrat în minutul 86, duminică, FK Rostov – Arsenal Tula 4-1.

Atacanți:

Bogdan Stancu (Genclerbirligi, 46/12) – rezervă, a jucat 45 de minute, sâmbătă, Antalyaspor – Genclerbirligi 1-0. VIDEO

Florin Andone (Deportivo La Coruña, 11/1) – integralist, sâmbătă, Granada – Deportivo La Coruna 1-1. A marcat golul oaspeților. VIDEO

Gheorghe Grozav (Terek Grozny, 12/3 – FOTO) – titular 72 de minute, duminică, Terek – Zenit 2-1.

Claudiu Keșeru (Ludogorets, 16/5) – titular 81 de minute, sâmbătă, Ludogoreț – ȚSKA Sofia 2-1.

Grozav n-a mai fost la națională din 2013 EPA/TOLGA BOZOGLU

Grozav n-a mai fost la națională din 2013 EPA/TOLGA BOZOGLU

Lotul complet

Portari: Ciprian Tătărușanu (Fiorentina, 41/0), Costel Pantilimon (Watford, 23/0), Silviu Lung (Astra, 3/0), Valentin Cojocaru (Crotone, 0/0)

Fundași: Cristian Săpunaru (Astra, 19/0), Romario Benzar (FC Viitorul, 3/0), Vlad Chiricheș (Napoli, 43/0), Bogdan Ţîru (FC Viitorul, 0/0), Cosmin Moți (Ludogorets, 10/0), Dragoș Grigore (Al Sailiya, 26/0), Alin Toșca (FC Steaua București, 3/0), Steliano Filip (Dinamo, 6/0), Gabriel Enache (FC Steaua București, 4/0), Iasmin Latovlevici (Karabükspor, 9/0)

Mijlocași: Eric Bicfalvi (Tom Tomsk, 3/0), Ovidiu Hoban (Hapoel Be’er Sheva, 26/1), Dragoș Nedelcu (FC Viitorul, 0/0), Răzvan Marin (FC Viitorul, 2/1), Nicolae Stanciu (Anderlecht, 10/5), Alexandru Maxim (VfB Stuttgart, 27/1), Alexandru Chipciu (Anderlecht, 25/4), Adrian Popa (FC Steaua București, 19/3), Andrei Prepeliță (FC Rostov, 12/0)

Atacanți: Bogdan Stancu (Genclerbirligi, 46/12), Andrei Ivan (CSU Craiova, 3/0), Florin Andone (Deportivo La Coruña, 11/1), Gheorghe Grozav (Terek Grozny, 12/3), Denis Alibec (Astra, 6/1), Dorin Rotariu (Dinamo, 1/0), Claudiu Keșeru (Ludogorets, 16/5).

Luni e ziua porților deschise la Mogoșoaia 

Tricolorii efectueză luni, de la ora 17:00, la Mogoșoaia, un antrenament deschis integral, urmat de la ora 18:30, de o sesiune de autografe și poze pentru fani.

După meciul cu Polonia, care va avea loc pe 11 noiembrie, ora 21:45, pe Arena Națională, tricolorii vor rămâne în cantonament pentru partida de pregătire cu Rusia, programată pe 15 noiembrie, ora 19:00. Echipa națională va pleca la Groznîi pe 14 noiembrie, urmând să se întoarcă la București după meci.

ACTUALIZARE 6 NOIEMBRIE. Meciul anului, România – Polonia, se apropie și tricolorii au început să se strângă la București, fiindcă mâine e reunirea lotului pentru începerea pregătirilor pentru jocul de pe 11 noiembrie, de pe „Arena Națională”. Bogdan Stancu a făcut o constatare răvășitoare: polonezul Lewandowski e un adversar dificil.

„Tot timpul am venit cu acest gând la națională, să fiu cât mai în formă, să am evoluții bune. Ne așteaptă un meci greu cu Polonia, e principala favorită a grupei și ne așteaptă un meci foarte greu. Cred că și noi avem o echipă bună, este foarte important să nu pierdem. Polonia are unul dintre cei mai buni atacanți din lume, nu e ușor să joci împotriva lui Lewandowski”, a declarat Bogdan Stancu azi, când a ajuns pe Aeroportul Otopeni.

ACTUALIZARE 3 NOIEMBRIE. Selecționerul Poloniei, Adam Nawałka, a convocat 27 de jucători pentru partida cu România, din 11 noiembrie, din preliminariile CM 2018.

Portari: Artur Boruc (Bournemouth), Łukasz Fabiański (Swansea City), Wojciech Szczęsny (AS Roma), Łukasz Skorupski (Empoli)

Fundași: Kamil Glik (AS Monaco), Maciej Rybus (Lyon), Artur Jędrzejczyk (Krasnodar), Thiago Cionek (Palermo), Igor Lewczuk (Bordeaux), Łukasz Piszczek (Borussia Dortmund), Paweł Dawidowicz (Bochum), Michał Pazdan (Legia Varșovia)

Mijlocași: Jakub Błaszczykowski (Wolfsburg), Tomasz Jodłowiec (Legia Varșovia), Kamil Grosicki (Rennes), Grzegorz Krychowiak (PSG), Sławomir Peszko (Lechia Gdańsk), Krzysztof Mączyński (Wisła Cracovia), Piotr Zieliński (Napoli), Karol Linetty (Sampdoria), Paweł Wszołek (QPR), Damian Dąbrowski (Cracovia), Jacek Góralski (Jagiellonia Białystok), Bartosz Kapustka (Leicester City)

Atacanți: Robert Lewandowski (Bayern Munich), Łukasz Teodorczyk (Anderlecht), Kamil Wilczek (Brøndby)

Polonia vine la București cu Lewa și Kuba

Cel mai selecționat jucător din lotul Poloniei este Jakub Błaszczykowski (87 de prezențe), în timp ce Robert Lewandowski (40 de goluri în 84 de meciuri) este golgeterul viitoarei noastre adversare.

Robert Lewandowski. foto: epa

Robert Lewandowski. foto: epa

Pe 14 noiembrie, la trei zile după duelul cu tricolorii de pe Arena Națională, polonezii joacă un meci amical, la Wrocław, cu Slovenia. 

Lotul României a fost anunțat de două săptămâni de selecționerul Christoph Daum

Claudiu Keșeru, golgheterul lui Ludogoreț, a fost convocat la națională chiar joi!

ACTUALIZARE 3 NOIEMBRIE. Suporterii naționalei de fotbal a României își pot procura începând de vineri bilete la meciul cu Polonia și de la casele stadionul Arena Națională. 

Arena Națională va găzdui în data de 11 noiembrie, de la ora 21:45, cea de-a patra partidă a României din grupa E de calificare la Campionatul Mondial Rusia 2018, contra reprezentativei Poloniei.

Biletele sunt disponibile online începând de sâmbătă, 15 octombrie, numai pe site-urile bilete.frf.ro și bilete.ro. Acestea pot fi achiziționate atât prin plata cu cardul, cât și ramburs. Singura varianta de achiziționare a biletelor în care poți alege locul pe stadion este cea online, prin varianta print-at-home, în care își pot imprima singuri biletul, fără costuri suplimentare. (IMPORTANT! În cazul achiziționării mai multor e-ticket-uri, e necesară printarea biletelor din toate link-urile recepționate pe adresa de e-mail).

ACTUALIZARE 3 NOIEMBRIE. Selecționerul Christoph Daum l-a convocat astăzi pe Claudiu Keșeru, atacantul celor de la Ludogoreț Razgrad. Acesta va veni la reunirea tricolorilor, iar luni va participa la primul antrenament din săptămâna premergătoare întâlnirii cu Polonia, partidă ce contează pentru calificarea la Campionatul Mondial din 2018.

Astfel, lotul lărgit conține în prezent 30 de jucători:

Portari: Ciprian Tătărușanu (Fiorentina, 41/0), Costel Pantilimon (Watford, 23/0), Silviu Lung (Astra, 3/0), Valentin Cojocaru (Crotone, 0/0)

Fundași: Cristian Săpunaru (Astra, 19/0), Romario Benzar (FC Viitorul, 3/0), Vlad Chiricheș (Napoli, 43/0), Bogdan Ţîru (FC Viitorul, 0/0), Cosmin Moți (Ludogorets, 10/0), Dragoș Grigore (Al Sailiya, 26/0), Alin Toșca (FC Steaua București, 3/0), Steliano Filip (Dinamo, 6/0), Gabriel Enache (FC Steaua București, 4/0), Iasmin Latovlevici (Karabükspor, 9/0)

Keșeru, al șaptelea atacant convocat de Christoph Daum

Mijlocași: Eric Bicfalvi (Tom Tomsk, 3/0), Ovidiu Hoban (Hapoel Be’er Sheva, 26/1), Dragoș Nedelcu (FC Viitorul, 0/0), Răzvan Marin (FC Viitorul, 2/1), Nicolae Stanciu (Anderlecht, 10/5), Alexandru Maxim (VfB Stuttgart, 27/1), Alexandru Chipciu (Anderlecht, 25/4), Adrian Popa (FC Steaua București, 19/3), Andrei Prepeliță (FC Rostov, 12/0)

Atacanți: Bogdan Stancu (Genclerbirligi, 46/12), Andrei Ivan (CSU Craiova, 3/0), Florin Andone (Deportivo La Coruña, 11/1), Gheorghe Grozav (Terek Grozny, 12/3), Denis Alibec (Astra, 6/1), Dorin Rotariu (Dinamo, 1/0), Claudiu Keșeru (Ludogorets, 16/5)

Claudiu Keșeru, șutând la poartă în timpul meciului România - Elveția (1-1) de la Euro 2016. (FOTO: HEPTA)

Claudiu Keșeru, șutând la poartă în timpul meciului România – Elveția (1-1) de la Euro 2016. (FOTO: HEPTA)

Arena Națională va găzdui meciul Polonia – România în data de 11 noiembrie, de la ora 21:45, cea de-a patra partidă a tricolorilor din grupa E de calificare la Campionatul Mondial din Rusia, 2018, contra reprezentativei Poloniei.

ACTUALIZARE 29 OCTOMBRIE. România-Polonia, derby-ul grupei E a preliminariilor Cupei Mondiale din 2018, se va disputa pe 11 noiembrie, pe Arena Naţională din Bucureşti. Partida dintre ocupantele locurilor 3, respectiv 2 a fost prefaţată de fostul mare fotbalist Dan Petrescu.

„Am antrenat câţiva jucători polonezi. Kuba Błaszczykowski a fost jucătorul meu la Wisla. A făcut o carieră extraordinară la Dortmund (n.r. – în prezent, fotbalistul evoluează pentru Wofsburg), dar nu mai e nici el la prima tinereţe şi nu cred că jucătorii polonezi pot fi mai buni decât românii”, a declarat Dan Petrescu la Dolce Sport.

Lewandowski, singurul polonez mai bun decât orice tricolor

„Nu cred că Polonia e cea mai bună echipă, nu are jucătorii cei mai buni. În afară de Lewandowski (n.r. – Robert Lewandowski, atacantul lui Bayern München)… Este o echipă bună, dar nu e peste România. Sută la sută putem câştiga”, a mai afirmat Dan Petrescu.

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Selecționerul Christoph Daum a trimis convocările pentru 29 de jucători din care va forma lotul pentru meciul cu Polonia din noiembrie, din preliminariile Campionatului Mondial 2018.

România – Polonia, al patrulea joc al tricolorilor în campania de calificare la Mondial, este programat vineri, 11 noiembrie, de la ora 21:45, pe Arena Națională.

România – Polonia (11 noiembrie, 21.45). Chiricheș a înscrie în Napoli – Empoli 2-0. DETALII, AICI.

România – Polonia (11 noiembrie, 21.45). După ce vor disputa, pe 11 noiembrie, cel de-al patrulea joc din preliminariile Campionatului Mondial 2018, cu Polonia, tricolorii se vor deplasa în Rusia pentru un ultim joc în 2016, informează frf.ro. Reprezentativa noastră va juca împotriva Rusiei, gazda turneului final de peste doi ani. Partida este programată marți, 15 noiembrie, de la ora locală 19:00, pe stadionul Akhmat-Arena din Groznîi.

România – Polonia (11 noiembrie, 21.45). După ce vor disputa, pe 11 noiembrie, cel de-al patrulea joc din preliminariile Campionatului Mondial 2018, cu Polonia, tricolorii se vor deplasa în Rusia pentru un ultim joc în 2016, informează frf.ro. Reprezentativa noastră va juca împotriva Rusiei, gazda turneului final de peste doi ani. Partida este programată marți, 15 noiembrie, de la ora locală 19:00, pe stadionul Akhmat-Arena din Groznîi.

Claudiu Keșeru este al șaptelea tricolor prezent la Euro 2016, care dispare din naționala lui Christoph Daum din diverse motive. Ceilalți sunt Lucian Sânmărtean, Răzvan Raț, Alexandru Mățel, Gabriel Torje și Valerică Găman. Neconvocarea atacantului în vârstă de 29 de ani pentru meciul cu Polonia (11 noiembrie, Arena Națională) din preliminariile CM 2018 îl poate perturba pe cel mai bun prieten al lui Keșeru.

E vorba de Adi Popa, care va trebui să-și schimbe colegul de cameră și să-și caute alt anturaj în cadrul lotului. Keșeru și Popa au legat o prietenie strânsă de pe vremea când erau colegi la Steaua. Cei doi au făcut vacanțe împreună cu familiile și erau nedespărțiți în cantonamente.

Claudiu Keșeru, stânga, și Adi Popa, dreapta, și-au făcut selfie cu limbile scoase ALTE DETALII, AICI

România – Polonia (11 noeimbrie, 21.45). Selecționerul Christoph Daum continuă să aducă sânge proaspăt la echipa națională. Tehnicianul german a convocat nu mai puțin de șase jucători sub 22 de ani pentru meciurile cu Polonia (11 noiembrie, Arena Națională) din preliminariile CM 2018 și amicalul cu Rusia (15 noiembrie, Groznâi). E vorba de Steliano Filip (22 de ani/Dinamo), Bogdan Țîru (22 de ani, debutant/Viitorul), Dorin Rotariu (21 de ani/Dinamo), Răzvan Marin (20 de ani/Viitorul), Dragoș Nedelcu (19 ani, debutant/Viitorul) și Andrei Ivan (19 ani/CSU Craiova).

ALTE DETALII, AICI.

Selecționerul României, Christoph Daum, s-a întors din Germania. Săptămâna trecută l-a studiat pe Stanciu, în Mainz – Anderlecht, iar marți seară a fost la Monchengladbach – Stuttgart, unde Alex Maxim a jucat 20 de minute.

”Au fost câteva meciuri bune pe care le-am văzut făcute de Maxim. Sunt multe schimbări odată cu venirea noului antrenor. Vom vedea ce va fi. Acum pare că va deveni titular. Când merg în Germania, chiar şi lumea mă întreabă ce caut acolo pentru că nu ştiu că sunt selecţionerul României. Le explic, apoi vor să afle mai multe lucruri despre România. Nu cunosc foarte multe. Este o oportunitate să le vorbeşti oamenilor despre România pentru că ştiu foarte puţine lucruri”, a declarat Christoph Daum, pentru Dolce Sport.

Claudiu Keșeru n-a prins lotul lărgit pentru meciul cu Polonia: ”Nu am ce să explic. Acum trebuie să urmăresc şi jucătorii tineri. Claudiu este un jucător valoros, iar când vom avea nevoie ne vom baza pe el. Sunt bucuros că înscrie. Este bine pentru el şi clubul său”.

Dragoș Grigore rămâne căpitanul lui Daum

”Cred că Dragoş Grigore va continua să fie căpitan. De ce ar trebui să schimbăm acum? Dragoş este, de asemenea, un caracter extraordinar, dar acelaşi lucru putem spune şi despre Săpunaru sau despre Vlad Chiricheş”.

Kazahstan - România, Dragoș Grigore

Nemulțumit că nu a fost convocat, Vătăjelu a criticat lotul lui Daum. DETALII, AICI.

”Vătăjelu este muncitor, cu mentalitate bună, potenţă fizică, aleargă mereu pe banda stângă. A oferit pase decisive, a marcat. El se află pe o listă de 50 de jucători, dar, pentru moment, vreau să am toate informaţiile despre Steliano Filip, Latovlevici, nu am vrut să fac mereu schimbări în defensivă, nu ar avea sens. El are un caracter bun, îmi place foarte mult”, a declarat Daum.

Legat de convocarea lui Valentin Cojocaru, portar împrumutat de Steaua la Crotone, în Serie A, unde nu joacă, Daum a declarat: ”Valentin  un jucător de viitor. Vreau să am contact cu acest jucător pentru a-mi face o părere, vreau să-l văd. Pe teren, la joc, e una, dar să-l ai la antrenamente, la discuţii, îţi faci o părere mult mai bună despre el.

Cred că e unul dintre jucătorii de viitor. Îi avem pe Tătăruşanu, Pantilimon, Silviu Lung, avem portari buni, dar trebuie mereu să ne gândim la viitor. Prin urmare, vreau să ţin legătura cu aceşti jucători tineri, pentru că trebuie să facem schimbări în naţională pentru viitor”. Întrebat dacă fostul stelist va fi păstrat şi în lotul definitiv, în special că după meciul cu Polonia urmează amicalul cu Rusia, tehnicianul de 63 de a răspuns misterios: „Avem un joc oficial şi unul amical. La amical ai posibilitatea să testezi”.

România – Polonia (11 noiembrie, 21.45). Răzvan Raţ, fost căpitan al naționalei, a fost din nou ignorat de Christoph Daum şi nu face parte din lotul convocat pentru meciul cu Polonia, din preliminariile CM 2018. Fundaşul stânga de 35 de ani a precizat, la Digi Sport Matinal, că, de această dată, nu a primit o explicaţie din partea selecţionerului şi susţine că, din punct de vedere fizic, este la acelaşi nivel din trecut.

”La această conovare nu am discutat cu Daum. Nu ştiu care sunt criteriile de data asta, probabil ca va fi din nou invoca acel motiv. Nu am analizat situaţia celorlalţi jucători, dar cred că sunt jucători în aceeaşi situaţie, care au fost accidentaţi sau au care au jucat puţin.

Sunt foarte liniştit din punct de vedere psihic, pentru că mă aşteptam şi am luat în calcul că se poate întâmpla asta. Nu am nimic de demonstrat, decât să joc în continuare la echipa mea de club şi să arăt că pot juca la un nivel înalt. Liga a doua din Spania are un nivel destul de ridicat, e un campionat destul de puternic

Îmi e greu să spun că sunt slab sau că nu sunt la acelaşi nivel din trecut, pentru că sunt subiectiv. Dar parametrii mei fizici nu au scăzut, nu sunt mai slabi. Nu e o părere, doar compar nişte cifre. Nu încerc să

Comments