Romania preia modelul din Coreea de Sud? Cum a functionat testarea masiva a populatiei

Romania preia modelul din Coreea de Sud? Cum a functionat testarea masiva a populatiei

Romania preia modelul din Coreea de Sud? Cum a functionat testarea masiva a populatiei

Dupa ce a inregistrat o crestere a numarului de contaminari cu noul coronavirus, Coreea de Sud a reusit sa reduca in mod semnificativ bilantul noilor cazuri si a mentinut rata de deces relativ redusa, relateaza Agerpres.

Ministrul Sanatatii, Victor Costache, a declarat miercuri ca doreste implementarea unui program de testare ''inovativ'' de tipul celui din Coreea de Sud in care sa fie testati pentru noul tip de coronavirus toti cetatenii din Bucuresti prin metoda door-to-door.

Cum a gestionat Seulul epidemia?

Spre deosebire de China, care a ales izolarea unei parti a populatiei, Seulul a adoptat o strategie care combina informarea, participarea publicului si o campanie masiva de depistare a posibilelor infectii. Apropiatii tuturor persoanelor contaminate sunt astfel cautati sistematic si li se propune apoi un test de depistare. Totodata, deplasarile efectuate de pacienti inainte de a fi testati pozitiv sunt reconstruite prin sistemele de supraveghere video, utilizarea cardului bancar sau prin intermediul smartphone-urilor, apoi sunt facute publice. In plus, sunt trimise mesaje anumitor persoane atunci cand un nou caz este detectat in apropierea locuintelor sau locurilor lor de munca.

Aceasta strategie a ridicat semne de intrebare cu privire la protejarea vietii private. Insa, ea i-a determinat de asemenea pe multi sa se testeze.

Coreea de Sud a efectuat cele mai multe teste de depistare in comparatie cu oricare alta tara, la un ritm de aproximativ 10.000 pe zi, ajungand chiar si la 20.000, ceea ce a permis abordarea din pripa a unor noi focare de epidemie.

Cum s-a reusit efectuarea unui numar atat de mare de teste?

Numarul total al testelor efectuate a ajuns la peste 260.000. In tara exista peste 600 de clinici abilitate sa desfasoare astfel de teste, dintre acestea 40 fiind clinici ambulante, astfel incat sa se minimizeze contactul dintre potentialii pacienti si lucratorii sanitari.

Coreea de Sud a invatat, de fapt, din propriile greseli si mai ales din lipsa testelor disponibile in cursul crizei din 2015 determinata de Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS). Asa ca tara a accelerat procedurile de introducere a testelor pe piata, iar la cateva saptamani dupa aparitia coronavirusului in China Seulul a dat unda verde furnizarii clinicilor a unui test complet nou pentru diagnosticarea COVID-19 in sase ore.

Cum a reactionat populatia?

Autoritatile au lansat o campanie de \"\"distantare sociala\"\" prin care au indemnat cetatenii sa ramana acasa, sa evite adunarile si sa minimizeze contactul cu alte persoane. Consecinta: cartierele de obicei aglomerate s-au golit, iar magazinele si restaurantele cu greu au mai putut atrage clienti.

Numeroase evenimente sportive sau culturale au fost anulate, iar purtarea mastii sanitare a devenit larg raspandita, conform recomandarilor guvernului, care a putut conta pe o populatie care respecta instructiunile, noteaza AFP.

Care este cauza ratei reduse de deces?

In prezent, este imposibil de calculat cu exactitate rata de deces in urma COVID-19, care nu poate fi stabilita decat dupa epidemie.

Analiza cifrelor transmise de guverne lasa de inteles insa o rata de mortalitate mult mai mica in Coreea de Sud in comparatie cu alte tari.

Aceasta situatie poate fi explicata prin mai multi factori. Campania de depistare a permis tratamentul precoce al bolnavilor. Amploarea acesteia face mult mai probabila detectarea pacientilor cu simptome slabe sau chiar inexistente, care in alte tari nu ar fi testati. Identificarea mai multor pacienti reduce matematic proportia deceselor.

In plus, populatia infectata din Coreea de Sud are un profil unic deoarece majoritatea persoanelor contaminate sunt femei, aproape jumatate dintre acestea avand sub 40 de ani. Autoritatile explica acest lucru prin faptul ca peste 60 de procente din cazurile de contaminare sunt asociate \"\"Shincheonji, Biserica lui Iisus", o organizatie religioasa adesea acuzata ca ar fi o secta. Majoritatea membrilor sai sunt femei, multe dintre ele cu varste de douazeci sau treizeci de ani.

Se cunoaste ca rata de deces in cazul coronavirusului creste odata cu varsta, iar persoanele de peste 80 de ani - si in special barbatii - sunt cele mai expuse riscului.

\"\"Un model bun pentru toate tarile\"\"

\"\"Testele sunt o masura initiala cruciala pentru controlul unui virus\"\", a declarat Masahiro Kami de la Institutul de Cercetare a Politicilor Medicale, cu sediul in Tokyo. \"\"Este, asadar, un model bun pentru toate tarile\"\".

Coreea de Sud \"\"a actionat rapid si bine\"\", a spus Marylouise McLaws de la Universitatea din New South Wales. \"\"Este foarte dificil pentru autoritati sa adopte masuri atat de severe. Ceea ce inseamna ca de multe ori se face tarziu\"\", a adaugat ea.

Comments