Romania scoate Huawei din reteaua nationala 5G. Cum justifica guvernul aceasta decizie

Romania scoate Huawei din reteaua nationala 5G. Cum justifica guvernul aceasta decizie

Romania scoate Huawei din reteaua nationala 5G. Cum justifica guvernul aceasta decizie

,,Decizie privind respingerea solicitarii pentru obtinerea autorizarii echipamentelor de infrastructura 5G, formulata de Huawei Technologies SRL, Huawei International Co. Limited, Huawei Technologies Kft si Huawei Tchnologie Co., Ltd". arata hotararea publicata in Monitorul Oficial.

Guvernul spune ca aceasta decizie a fost luata ,,in temeiul legii 163/2021 privind adoptarea unor masuri referitoare la infrastructuri informatice si de comunicatii de interes national si conditiile implementarii retelelor 5G, ca urmare a evaluarilor realizate de catre institutiile cu responsabilitati in domeniu, din perspectiva riscurilor, amenintarilor si vulnerabilitatilor la adresa securitatii nationale si apararii tarii si prin raportare la obligatiile asumate de statul roman in cadrul cooperarii la nivelul organizatiilor internationale din care Romania face parte, al Uniunii Europene si al parteneriatelor strategice bilaterale".

Locurile cu cele mai ieftine locuinte din Europa. Romania este prezenta in top cu 3 orase

Decizia de a respinge accesul companiei chineze la reteaua 5G a fost data in conditiile in care Romania are din 2021 o lege special creata pentru a tine la distanta companiile chineze, din cauza suspiciunilor majore privind implicarea statului comunist chinez in activitati de spionaj tehnologic, scrie economedia.

Un studiu realizat anul trecut, care analiza cota de piata a Huawei in Europa, citat de Politico, arata ca Romania era printre tarile UE cu cea mai mare dependenta de echipamentele chinezesti in reteaua 5G. Conform acestuia. Romania se bazeaza pe tehnologia chineza pentru 79% din reteaua sa 5G, fiind pe locul secund in UE dupa Cipru.

Un studiu comandat de Huawei, realizat de firma de avocatura Dentons si cea de consultanta Audytel, arata in 2021 ca compania chineza Huawei ar pierde 2,7 miliarde de euro daca ar fi exclusa de pe piata de telecomunicatii din Romania odata cu implementarea legii 5G.

Salvamontistii din Neamt, eforturi supraomenesti pentru a scoate 4 oameni blocati in gheata si zapada pe munte

Potrivit raportului, nu doar Huawei ar suferi pierderi financiare, ci si alte companii de comunicatii, care vor fi obligate sa inlocuiasca echipamentele actuale fabricate de Huawei. Studiul indica faptul ca operatorii de retea vor fi nevoiti sa schimbe toate echipamentele Huawei existente in doar 5 ani, ceea ce ar implica cheltuieli de 735 milioane de euro pentru achizitionarea de echipamente noi si costuri operationale pentru inlocuirea serviciilor.

In 2021, Presedintele Klaus Iohannis a semnat legea privind adoptarea unor masuri referitoare la infrastructurile informatice si de comunicatii de interes national si regulile implementarii retelelor 5G. Conform acestei legi, furnizorii de comunicatii vor fi autorizati sa utilizeze in retelele 5G doar tehnologii, echipamente si programe software de la producatori aprobati in prealabil de catre Prim-ministru, pe baza unui aviz conform al CSAT.

Raportul preliminar Metrorex - Cauzele accidentului care a paralizat circulatia la metrou marti seara

Comments