Romania se imprumuta masiv: 217 miliarde de lei in noi obligatiuni

Romania se imprumuta masiv: 217 miliarde de lei in noi obligatiuni

Guvernul Romaniei, prin Ministerul Finantelor, a lansat azi o noua serie de imprumuturi pe piata externa, oferind obligatiuni in euro pe 7 si 20 de ani, precum si obligatiuni in dolari pe 10 ani.

Aceasta miscare vine in contextul necesitatii de a finanta deficitul bugetar si de a acoperi datoria veche ajunsa la scadenta. Aranjatorii emisiunii sunt institutii bancare de renume, printre care Citi, Goldman Sachs (B&D), ING, HSBC, JPMorgan si Societe Generale, potrivit informatiilor furnizate de Bloomberg.

Detalii despre emisiunile de obligatiuni

Titlurile in euro pe 7 ani au fost cotate in deschidere la o marja de 310 puncte de baza peste rata midswap (2,39%), iar cele pe 20 de ani la 375 puncte de baza peste midswap (2,51%). In cazul obligatiunilor in dolari pe 10 ani, marja indicativa a fost stabilita la 245 puncte de baza peste midswap, care se situeaza la 3,54%.

Aceasta este a patra iesire a Romaniei pe piata internationala in 2024, dupa ce guvernul a obtinut anterior imprumuturi de 4 miliarde de dolari in ianuarie, 4 miliarde de euro in februarie si 3,2 miliarde de euro in luna mai. Marcel Bolos, ministrul Finantelor, a confirmat anterior ca tara va mai accesa de doua ori pietele externe pentru imprumuturi, cu planuri pentru sfarsitul lui august sau inceputul lui septembrie si in luna noiembrie.

Recorduri noi de imprumuturi pentru 2024

Intr-un interviu recent, ministrul Finantelor a explicat ca necesarul de finantare al Romaniei pentru 2024 a fost majorat de la 181 miliarde de lei la 217 miliarde de lei. Aceasta crestere a fost justificata prin necesitatea acoperirii deficitului bugetar, refinantarii datoriilor vechi si asigurarii prefinantarii pentru 2025.

Din totalul sumei, 94,4 miliarde de lei vor fi folositi pentru rostogolirea datoriilor ajunse la scadenta, iar 122,6 miliarde de lei vor fi alocati pentru acoperirea deficitului si prefinantarea partiala pentru anul urmator. Daca aceasta suma ar fi destinata doar acoperirii deficitului, ar corespunde unui deficit de 6,94%.

Pentru 2024, tinta de imprumuturi de 217 miliarde de lei marcheaza un nou record, depasind imprumuturile totale din 2023, care au fost de 203 miliarde de lei.

Necesarul de finantare in crestere

Guvernul a revizuit in repetate randuri necesarul de finantare in 2023. Initial, planul prevedea un imprumut de 160 de miliarde de lei, dar acesta a fost ajustat la 180 de miliarde in octombrie, 200 de miliarde in noiembrie si 205 miliarde in decembrie. Imprumuturile efective s-au ridicat in final la 203 miliarde de lei, subliniind presiunea financiara constanta pe care Romania o resimte pentru a-si gestiona deficitul si datoria nationala.

The post Romania se imprumuta masiv: 217 miliarde de lei in noi obligatiuni appeared first on Cotidianul RO.

Comments