Romania si alte trei tari UE, pe lista Consiliului Europei pentru discriminarea romilor in mass-medi...


Consiliul Europei a prezentat marti intr-un studiu o serie de recomandari pentru combaterea discriminarilor in mass-media fata de comunitatile alcatuite din romi si nomazi in patru tari europene, respectiv Bulgaria, Grecia, Italia si Romania, informeaza Agerpres.


Acest studiu, coordonat de Consiliul Europei in cadrul programului comun al Uniunii Europene si Consiliului Europei denumit ,,Egalitate si nediscriminare pentru romi" (EQUIROM), examineaza cum reprezentarea romilor la televiziune in aceste patru tari contribuie prea adesea la inegalitate, la prejudecati si la discriminare fata de romi, scrie institutia europeana in comunicatul referitor la studiul sau.


Aceasta analiza are in vedere standardele interne, europene si internationale privind combaterea discriminarii, a discursului de ura, si tratamentul egal, precum si legislatia relevanta. Au fost astfel evaluate cel putin 20 de materiale cu sau despre romi difuzate in perioada ianuarie 2022 - aprilie 2023 de diverse posturi TV din cele patru tari.


CE: Mass-media din aceste tari continua sa-i portretizeze negativ prin stereotipuri si prejudecati


Studiul urmareste sa raspunda la intrebari esentiale despre cum sunt reprezentati si descrisi romii in programele televizate si daca exista initiative, practici sau modalitati de combatere a urii fata de romi promovate prin intermediul televiziunilor.


Cadrele nationale de reglementare din Bulgaria, Grecia, Italia si Romania interzic discursul de ura si discriminarea fata de romi, dar mass-media din aceste tari continua sa-i portretizeze negativ prin stereotipuri si prejudecati, sustine Consiliul Europei. Acesta considera ca presa prezinta romii ca fiind violenti, needucati si inapoiati si, in plus, are tendinta de a se focaliza pe infractiuni sau pe situatia lor materiala precara.


Recomandarile Consiliului Europei


Desi au existat unele eforturi de a creste reprezentarea pozitiva a romilor in mass-media, acestea sunt rare, noteaza institutia europeana. In consecinta, recomandarile studiului sau au in vedere combaterea reprezentarii negative a romilor in presa.


Printre aceste recomandari se regasesc consolidarea capacitatilor organismelor de reglementare de a lupta contra discursului de ura, sensibilizarea lucratorilor din mass-media, evitarea generalizarilor nefavorabile, oferirea posibilitatii romilor de a fi reprezentati in mass-media, evidentierea unor exemple pozitive de contributii ale romilor pentru societate, includerea mai multor voci ale romilor in presa si in prezentarea stirilor, precum si evitarea limbajului dezumanizant si a prezentarii romilor ca un grup omogen.


Comments