Romania, unda verde pentru ajutoarele de stat - Regiunile unde ajung banii de la Bruxelles in urmato...

Comisia Europeana a anuntat luni ca a aprobat, in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, harta pe baza careia in Romania se vor acorda ajutoare regionale in perioada 1 ianuarie 2022 - 31 decembrie 2027, in cadrul Orientarilor revizuite privind ajutoarele de stat regionale (,,OAR").

Europa a fost intotdeauna caracterizata de disparitati regionale semnificative in ceea ce priveste bunastarea economica, veniturile si somajul. Ajutoarele de stat regionale au scopul de a sprijini dezvoltarea economica a zonelor defavorizate ale Europei, asigurand totodata conditii de concurenta echitabile intre statele membre.

HARTA ajutoarelor regionale pentru Romania defineste regiunile din aceasta tara care sunt eligibile sa primeasca ajutor regional destinat investitiilor. Harta stabileste, de asemenea, intensitatile maxime ale ajutoarelor in regiunile eligibile. Intensitatea ajutorului este valoarea maxima a ajutorului de stat care poate fi acordat pentru fiecare beneficiar, exprimata ca procent din costurile de investitii eligibile.

OAR revizuite, care au fost adoptate de Comisie la 19 aprilie 2021 si vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2022, permit statelor membre sa ajute regiunile europene cele mai defavorizate sa recupereze decalajele si sa reduca disparitatile in ceea ce priveste bunastarea economica, veniturile si somajul - obiective de coeziune care se afla in centrul politicilor Uniunii. Orientarile ofera, de asemenea, statelor membre mai multe posibilitati de sprijinire a regiunilor care se confrunta cu provocari structurale sau legate de tranzitie, cum ar fi depopularea, pentru a contribui pe deplin la tranzitia verde si la tranzitia digitala. In acelasi timp, OAR revizuite mentin garantii solide, menite sa impiedice statele membre sa utilizeze banii publici pentru a declansa relocarea locurilor de munca dintr-un stat membru al UE in altul, ceea ce este esential pentru asigurarea unei concurente loiale pe piata unica.

In temeiul OAR revizuite, vor fi eligibile pentru a primi ajutoare regionale destinate investitiilor regiuni care acopera 89,34 % din populatia Romaniei:

- 7 regiuni din Romania (Nord-Vest, Centru, Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia si Vest) se numara printre regiunile cele mai defavorizate din UE, cu un PIB pe cap de locuitor sub 75 % din media UE. Prin urmare, acestea sunt eligibile pentru a primi ajutor in temeiul derogarii de la articolul 107 alineatul (3) litera (a) din TFUE (asa-numitele zone ,,a"), cu intensitati maxime ale ajutorului pentru intreprinderile mari cuprinse intre 30 % si 60 %, in functie de PIB-ul pe cap de locuitor al zonei ,,a" respective. Aceasta include o crestere de 10 % pentru anumite parti ale regiunilor in cauza care au fost afectate de o pierdere relativ ridicata a populatiei in ultimul deceniu;

- 28 de municipii, din patru parti diferite ale regiunii Ilfov care se invecineaza cu zona ,,a" Sud-Muntenia, sunt eligibile pentru a primi ajutor in temeiul derogarii de la articolul 107 alineatul (3) litera (c) din TFUE (asa-numitele zone ,,c" care nu sunt predefinite). Intensitatile maxime ale ajutoarelor pentru intreprinderile mari din aceste zone vor varia intre 35 % si 45 %, pentru a se asigura ca diferenta dintre intensitatile zonelor ,,c" si zonelor invecinate ,,a" nu depaseste 15 %.

In toate domeniile de mai sus, intensitatile maxime ale ajutoarelor pot fi majorate dupa cum urmeaza, pentru investitiile initiale cu costuri eligibile de pana la 50 de milioane EUR: cu 10 puncte procentuale pentru investitiile realizate de intreprinderile mijlocii si cu 20 de puncte procentuale pentru investitiile realizate de intreprinderile mici.

Odata ce va fi instituit, in contextul Regulamentului privind Fondul pentru o tranzitie justa, un viitor plan teritorial pentru o tranzitie justa, Romania are posibilitatea sa notifice Comisiei o modificare a hartii ajutoarelor regionale aprobate astazi, pentru a aplica o potentiala majorare a intensitatii maxime a ajutorului in viitoarele zone de tranzitie justa, conform dispozitiilor OAR revizuite privind zonele ,,a", mai precizeaza Comisia Europeana intr-un comunicat de presa.

In OAR, Comisia stabileste conditiile in care ajutoarele regionale pot fi considerate compatibile cu piata interna, precum si criteriile de identificare a zonelor care indeplinesc conditiile prevazute la articolul 107 alineatul (3) literele (a) si (c) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (zonele ,,a" si, respectiv, ,,c"). Anexele la orientari identifica regiunile cele mai defavorizate, asa-numitele zone ,,a", care includ regiunile ultraperiferice si regiunile al caror PIB pe cap de locuitor este mai mic sau egal cu 75% din media UE, precum si zonele ,,c" care nu sunt predefinite, reprezentand fostele zone ,,a" si zonele slab populate.

Statele membre pot desemna asa-numitele zone ,,c" care nu sunt predefinite, in limita unei acoperiri maxime aferente acestor zone (pentru care sunt disponibile, de asemenea, cifre in anexele I si II la orientari) si in conformitate cu anumite criterii. Statele membre trebuie sa notifice Comisiei spre aprobare propunerea lor privind harta ajutoarelor regionale.

Versiunea neconfidentiala a deciziei de luni va fi publicata cu numarul de caz SA.100199 (in Registrul ajutoarelor de stat) pe site-ul DG Concurenta. Buletinul informativ electronic Competition Weekly e-News contine lista deciziilor referitoare la ajutoare de stat publicate recent pe internet si in Jurnalul Oficial.

Comments