Romania va avea un Institut de Cercetare in Inteligenta Artificiala, anunta Marcel Bolos, ministrul...

"Am avut onoarea sa particip la inaugurarea oficiala a lucrarilor de constructie, pas important spre consolidarea pozitiei noastre pe harta internationala a tehnologiei si cunoasterii. Vedem zi de zi potentialul AI de a transforma multiple domenii, de la sanatate si educatie, la securitate si administratie publica. Prin intermediul acestui institut, Romania va putea sa-si dezvolte propriile solutii tehnologice, sa colaboreze cu parteneri internationali si sa formeze specialisti de top in domeniu. Ca ministru de Finante, sunt mandru sa sustin acest proiect ambitios, care va genera beneficii economice semnificative", a afirmat ministrul Finantelor.

El a mentionat ca Ministerul Finantelor a inceput sa utilizeze inteligenta artificiala pentru detectarea anomaliilor si analiza comportamentala in lupta antifrauda.

"Primele date pe care le-am scos deja din e-factura si din celelalte module antifrauda ne-au uimit de-a dreptul. Este incurajator sa vezi cu ce precizie pot fi evaluate riscurile cu ajutorul algoritmilor de machine learning. Asadar, felicitari domnului rector al Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, dar si domnului Emil Boc, pentru tenacitatea de a valorifica potentialul uman extraordinar pe care Romania il are in domeniile de tehnologie si IT, in special al inteligentei artificiale", a mai scris Marcel Bolos.

La Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTCN) a inceput constructia primului centru de cercetare in inteligenta artificiala din Romania, printr-o investitie de peste 105 milioane de lei.

La evenimentul de lansare a constructiei au fost prezenti, vineri, ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, Bogdan Gruia Ivan, ministrul Finantelor, Marcel Bolos, primarul Emil Boc, Sorin Stefan Deca, secretar general adjunct in Ministerul Educatiei, secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, directorul general interimar ADR Nord-Vest, Csilla Hegedus, rectorul UTCN, Vasile topa.

Comments