#Romania2019.eu/Bistrita-Nasaud: Reuniunea atasatilor de mediu din UE, o oportunitate de a promova R...

Judeţul Bistriţa-Năsăud a fost, timp de două zile, "ambasador al mediului", aici având loc, în 2 şi 3 mai, Reuniunea informală a ataşaţilor de mediu din statele membre ale Uniunii Europene, în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, potrivit unui comunicat de presă comun al Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud, Consiliului Judeţean şi Primăriei Bistriţa, remis vineri.

Autorităţile locale au prezentat delegaţiei, formată din aproximativ 100 de reprezentanţi ai instituţiilor europene din domeniul mediului din 26 de ţări, ai Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, ai Ministerului Mediului şi Ministerului Apelor şi Pădurilor, proiecte care au în centrul lor protecţia mediului, educaţia, biodiversitatea, precum şi principiile promovate în întreaga Uniune Europeană, dezvoltarea durabilă şi sustenabilitatea, se precizează în comunicat.

În prima zi, participanţii la Reuniunea informală a ataşaţilor de mediu au vizitat o fabrică de prelucrare a lemnului şi o pepinieră din comuna Lunca Ilvei, sediul asociaţiei Tăşuleasa Social din comuna Tiha Bârgăului, cea care a demarat în Anul Centenarului proiectul "Via Transilvanica - Drumul care uneşte", şi castelul contelui Dracula din Pasul Tihuţa, unde au avut parte de un spectacol inspirat din atmosfera romanului lui Bram Stoker.

Ziua de vineri a fost dedicată municipiului Bistriţa, oaspeţii având ocazia să viziteze principalele obiective turistice şi să afle informaţii despre proiectele administraţiei locale axate pe mediu, finanţate cu fonduri europene: "linia verde" de transport public, pistele pentru ciclişti, reabilitarea termică a blocurilor, modernizarea parcului municipal şi amenajarea pădurii-parc Schullerwald.

În pădurea-parc, delegaţia a fost întâmpinată de către membrii Asociaţiei "Produs în Bistriţa-Năsăud", care i-au familiarizat cu gastronomia locală.

Potrivit organizatorilor, această reuniune informală a ataşaţilor de mediu a reprezentat "o oportunitate de a promova România frumoasă".

"Reuniunea informală a ataşaţilor de mediu din judeţul nostru a reprezentat o oportunitate de a promova România frumoasă, judeţul nostru despre care să le vorbească tuturor de bine. Ştim că sunt mai multe detalii care se pot îmbunătăţi, dar, în acelaşi timp, ştim că Bistriţa-Năsăud este un leagăn al biodiversităţii, că are proiecte şi specialişti în domeniul mediului şi ne bucurăm că, după aceste zile, cei aproape 100 de delegaţi de mediu o să vorbească de bine despre România şi Bistriţa-Năsăud. (...) Ataşaţii de mediu din UE au fost impresionaţi de tot ceea ce au descoperit în Bistriţa-Năsăud şi, pe lângă schimburi de experienţă, colaborări, cel mai important lucru este că, prin acest eveniment, am reuşit să-i facem să vadă şi să ducă la ei acasă, în cele 26 de ţări ale UE, România şi Bistriţa-Năsăud, frumoasă, verde, organizată şi care respectă regulile", se arată în comunicatul de presă.

Evenimentul a fost organizat de Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană, Ministerul Mediului, Ministerul Apelor şi Pădurilor, Ministerul Afacerilor Interne, Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Primăria Municipiului Bistriţa, în colaborare cu Primăria Lunca Ilvei şi Primăria Tiha Bârgăului. AGERPRES (AS - autor: Tina Dumitrescu, editor: Antonia Niţă, editor online: Alexandru Cojocaru)

Sursa foto: Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud/facebook.com

Comments