Romanii sustin ca vor vota in numar RECORD la alegerile europarlamentare - Statisticile care surprin...

Sapte din zece romani (69%) considera ca statutul de membru al Uniunii Europene aduce beneficii Romaniei, procentul situandu-se in media UE, releva cel mai recent Eurobarometru realizat de Parlamentul European, care mai arata ca 75% dintre romani spun ca ar merge sa voteze daca alegerile europene ar avea loc intr-o saptamana, unul din cele mai ridicate procente din UE.

Eurobarometrul a fost prezentat miercuri de PE, cu sase luni inainte de alegerile europene, care sunt programate sa aiba loc intre 6 si 9 iunie 2024.

Principalele motive invocate de respondentii din Romania in legatura cu aceste beneficii sunt noi oportunitati de lucru aduse de UE (42%), imbunatatirea nivelului de trai (28%), urmate de contributia UE al mentinerea pacii (25%) si cooperarea cu alte state europene (25%), se arata intr-un comunicat de presa al Parlamentului European.

Pentru participantii din intreaga UE la acest sondaj motivele principale sunt contributia UE la mentinerea pacii si consolidarea securitatii (34%) si imbunatatirea cooperarii dintre tarile Uniunii (34%).

De asemenea, imaginea UE printre cetatenii europeni a ramas stabila din martie acest an: UE are imagine pozitiva in randul a 45% dintre cetateni, o imagine neutra - 38%, o imagine negativa - 16%. In Romania, UE are o imagine pozitiva printre 49% dintre cetateni, o imagine neutra - 35% si o imagine negativa - 14%.

In plus, 70% dintre cetatenii UE (60% dintre cetatenii romani) considera ca actiunile UE au un impact asupra vietii lor de zi cu zi. Mai mult de o treime dintre cetatenii UE considera ca lupta impotriva saraciei si excluziunii sociale (36%) si sanatatea publica (34%) reprezinta principalele subiecte carora Parlamentul European trebuie sa le acorde prioritate.

Urmatoarele teme importante pentru cetatenii UE sunt actiunile de combatere a schimbarilor climatice (29%) si sprijinul pentru economie si crearea de noi locuri de munca (29%). Migratia si azilul (18%), in prezent pe pozitia a noua, reprezinta tema care a crescut cu sapte puncte procentuale fata de toamna anului trecut.

In opinia cetatenilor romani participanti la sondaj, prioritatile Parlamentului European ar trebui sa fie sprijinul pentru economie si crearea de noi locuri de munca (42%), sanatatea publica (35%) si lupta impotriva saraciei si excluziunii sociale (34%).

Sondajul mai releva ca dificultatile socioeconomice afecteaza inca multi europeni, chiar daca indicatorii s-au imbunatatit usor in cursul ultimelor sase luni, se mai arata in comunicatul PE. 73% dintre respondenti (cu 6 puncte procentuale mai putin decat in primavara) considera ca nivelul lor de trai va scadea in anul urmator.

Peste o treime dintre europeni (37%) intampina dificultati in a plati facturile uneori sau de cele mai multe ori, iar procentul de cetateni romani care intampina dificultati la plata facturilor uneori sau de cele mai multe ori este de 57%.

Majoritatea europenilor (53%), inclusiv a cetatenilor romani (59%), doresc ca PE sa joace un rol mai important, o opinie majoritara in 21 de state membre.

Majoritatea europenilor (57%) sunt interesati de alegerile viitoare pentru Parlamentul European, un rezultat stabil in comparatie cu primavara anului 2023 (1 punct procentual mai mult), dar cu 6 puncte procentuale mai mare decat in toamna anului 2018, intr-un moment similar anterior ultimelor alegeri europene. 60% dintre romani afirma ca sunt interesati de alegerile europene din 2024.

68% dintre europenii participanti la sondaj spun ca ar putea vota daca alegerile europene ar avea loc intr-o saptamana - cu noua puncte mai mult decat in toamna anului 2018.

Dintre cetatenii romani care au raspuns sondajului, 75% au spus ca ar merge sa voteze daca alegerile europene ar avea loc intr-o saptamana. Este al cincilea procent din UE, dupa Danemarca (86%), Olanda (82%), Suedia (80%) si Polonia (76%) si la egalitate cu Grecia (75%).

Comparativ cu toamna lui 2018, cand 55% dintre romani spuneau ca ar merge sa voteze daca alegerile europene ar avea loc intr-o saptamana, se inregistreaza o crestere de 20 de puncte procentuale, a doua din UE (dupa Polonia, +23 de puncte procentuale) si la egalitate cu Slovacia.

Prezenta la alegerile europene din 2019 a fost de 51,2% in Romania.

Rezultatele Eurobarometrului "arata ca atat interesul pentru alegerile europene, cat si probabilitatea de a vota au crescut in mod masurabil, in special in comparatie cu acum cinci ani", afirma presedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, intr-un mesaj video transmis cu ocazia prezentarii sondajului.

"Rezultatele sunt foarte incurajatoare si ne sprijina in eforturile noastre de a creste prezenta la vot, ceea ce este important deoarece democratia nu poate fi niciodata considerata ca fiind de la sine inteleasa. In iunie 2024, haideti sa o protejam si sa o pastram prin exprimarea votului", a mai transmis ea.

Comments