Rugaciune pentru Saptamana Patimilor. Traditii si obiceiuri: De ce nu se consuma otet in Lunea Mare

Rugaciune pentru Saptamana Patimilor. Traditii si obiceiuri: De ce nu se consuma otet in Lunea Mare

Rugaciune pentru Saptamana Patimilor. Traditii si obiceiuri: De ce nu se consuma otet in Lunea Mare

Evitarea consumului de urzici si otet

Lunea Mare marcheaza inceputul Saptamanii Patimilor, iar in aceasta zi, traditiile stravechi sunt pastrate cu sfintenie. Este obisnuit sa se evite consumul de urzici sau mancaruri care contin otet. Acest obicei are radacini adanci in amintirea suferintelor indurate de Mantuitor atunci cand i s-au oferit urzici in loc de mangaiere si otet in loc de apa.

Curatenia generala de Paste

Traditia populara recomanda ca in Lunea Mare sa inceapa curatenia generala de Paste. Multe gospodarii isi deschid portile pentru a scutura si a spala totul, purificand locuinta de energiile negative acumulate peste iarna. Se crede ca acest ritual ajuta la alungarea spiritelor rele si la reinnoirea energiei pozitive in pragul sarbatorii Invierii.

Abstinenta si purificare spirituala

Multi credinciosi aleg sa observe un post mai strict incepand chiar din ziua de luni, abstinenta de la mancare fiind practicata de la rasarit pana la apus. Aceasta serveste drept simbol al purificarii si pregatirii spirituale pentru sarbatoarea Pastelui.

Rugaciune pentru Saptamana Patimilor

,,Doamne, Iisuse Hristoase, Dumne-zeul nostru, Care ai plans pentru La-zar si lacrimi de intristare si de mi-lostivire ai varsat pentru dansul, pri-meste lacrimile mele. Cu Patimirile Tale, vindeca patimile mele. Cu ranile Tale, tamaduieste ranile mele. Cu San-gele Tau, curateste sangele meu si a-mes-teca in trupul meu mireasma tru-pului Tau cel de viata facator.

Fie-rea cu care vrajmasii Te-au adapat sa in-dulceasca amaraciunea cu care potriv-nicul m-a adapat. Trupul Tau intins pe Cruce sa intinda catre Tine mintea mea, cea trasa jos de diavoli. Capul Tau, pe care l-ai aplecat pe Cruce, sa inalte capul meu cel palmuit de po-trivnici. Preasfintele Tale maini, piro-nite de cei fara de lege pe Cruce, sa ma traga spre Tine din prapastia pier-zarii, precum a fagaduit preasfanta gu-ra Ta. Fata Ta, cea batjocorita cu pal-muiri si cu scuipari, sa umple de stralucire fata mea cea intinata in fa-ra-delegi. Duhul Tau, pe care l-ai in-cre-dintat Tatalui cand erai pe Cruce, sa ma povatuiasca spre Tine, prin ha-rul Tau.

Nu am inima plina de durere ca sa Te caut. Nu am pocainta, nici umilinta care intorc pe fii la moste-nirea lor. Nu am lacrimi mangaie-toa-re, Stapane. S-a intunecat mintea mea cu cele lumesti, si nu poate sa caute spre Tine cu durere. S-a racit inima mea de atatea ispite si nu poate sa se infier-bante cu lacrimile dra-gostei celei pentru Tine. Ci Tu, Doamne Iisuse Hris-toase, Dumne-ze-ule, Vistie-rul bu-na-tatilor, da-ruieste-mi pocainta nestirbita si inima indu-rerata, ca sa pornesc cu tot sufletul in cau-tarea Ta; caci fara de Tine ma voi in-straina de tot binele. Da-mi, asadar, Bunule, harul Tau. Tatal, Care Te-a nascut din sanurile Sale fara de ani si mai inainte de veci, sa innoiasca in mine inchi--puirea icoanei Tale.

Te-am parasit, Doam-ne; sa nu ma parasesti. Am iesit de la Tine; iesi in cautarea mea. Du-ma la pasunea Ta cea duhov-niceasca. Numara-ma intre oile turmei Tale prea-alese. Hra-neste-ma impreuna cu ele din verdeata dumnezeiestilor Tale Taine. Caci inima lor curata este sa-lasul Tau si se vede intr-insa stralu-cirea descoperiri-lor Tale. Stralu-cirea Ta este mangaierea si odihna celor care s-au ostenit pentru Tine in ne-cazuri si in toate felurile de chinuri. Acestei straluciri ma invredniceste si pe mine, nevrednicul, cu harul si cu iubirea de oameni a Man-tuitorului nos-tru Iisus Hristos, in vecii vecilor. Amin.", arata doxologia.ro.

Spovedania si pregatirea pentru Inviere

In prima zi a Saptamanii Patimilor, credinciosii isi curata sufletul prin spovedanie, pregatindu-se astfel pentru primirea Sfintei Impartasanii si pentru celebrarea Invierii Domnului. Saptamana Mare este un timp dedicat introspectiei si rugaciunii intense, marcand ultima etapa a Postului Mare.

Lunea Mare aduce cu sine o serie de traditii si obiceiuri care reflecta profunzimea spirituala si angajamentul crestinilor inaintea sarbatorii Invierii. Este un moment de curatenie exterioara si interioara, de reflectie si pregatire pentru celebrarea celor mai importante evenimente din calendarul crestin ortodox.

Comments