Rugaciunea de fiecare zi Parintelui Arsenie Boca - De ce este important sa o rostesti

Rugaciunea de fiecare zi Parintelui Arsenie Boca - De ce este important sa o rostesti

Rugaciunea de fiecare zi Parintelui Arsenie Boca - De ce este important sa o rostesti

Rugaciunea Parintelui Arsenie Boca

Doamne Iisuse Hristoase, ajuta-mi ca astazi toata ziua sa am grija sa ma leapad de mine insumi, ca cine stie din ce nimicuri mare vrajba am sa fac, si astfel, tinand la mine, Te pierd pe Tine.

Doamne Iisuse Hristoase, ajuta-mi ca rugaciunea Preasfant Numelui Tau sa-mi lucreze in minte mai repede decat fulgerul pe cer, ca nici umbra gandurilor rele sa nu ma intunece, ca iata mint in tot ceasul.

Doamne, Cela ce vii in taina intre oameni, ai mila de noi, ca umblam impiedicandu-ne prin intuneric. Patimile au pus tina pe ochiul mintii, uitarea s-a intarit in noi ca un zid, impietrind inimile noastre si toate impreuna au facut temnita in care Te tinem bolnav, flamand si fara haina, si asa risipim in desertaciuni zilele noastre, umiliti si dosaditi pana la pamant.

Doamne, Cela ce vii in taina intre oameni, ai mila de noi. Pune foc temnitei in care Te tinem, aprinde dragostea Ta in inimile noastre, arde spinii patimilor si fa lumina sufletelor noastre.

Doamne, Cela ce vii in taina intre oameni, ai mila de noi. Vino si Te salasluieste intru noi, impreuna cu Tatal si cu Duhul, ca Duhul Tau cel Sfant Se roaga pentru noi cu suspine negraite, cand graiul si mintea noastra raman pe jos neputincioase.

Doamne, Cela ce vii in taina intre oameni, ai mila de noi, ca nu ne dam seama ce nedesavarsiti suntem, cat esti de aproape de sufletele noastre si cat Te departam prin micimile noastre, ci lumineaza lumina Ta peste noi ca sa vedem lumea prin ochii Tai, sa traim in veac prin viata Ta, lumina si bucuria noastra, slava Tie. Amin.

Sursa: doxologia.ro

Cine a fost Arsenie Boca - Viata parintelui atat de iubit de romani

Arsenie Boca - parinte ieromonah, teolog si artist plastic ortodox roman - a fost staret la Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus si, apoi, la Manastirea Prislop. Datorita personalitatii sale, mii de credinciosi veneau sa-l asculte.

Parintele Arsenie Boca s-a nascut la data de 29 septembrie 1910, la Vata de Sus, in Hunedoara.

A urmat Liceul National Ortodox ,,Avram Iancu" din Brad, pe care l-a terminat ca sef de promotie, in 1929. In acelasi an, Zian Boca, dupa numele de mirean, se inscrie la Academia Teologica din Sibiu, pe care o finalizeaza in 1933.

Primeste, la recomandarea profesorului Nicolae Popovici, o bursa din partea Mitropolitului Ardealului Nicolae Balan, pentru a urma cursurile Institutului de Arte Frumoase din Bucuresti. In paralel, audiaza cursuri la Facultatea de Medicina, tinute de profesorul Francisc Rainer si prelegerile de Mistica crestina ale profesorului Nichifor Crainic, de la Facultatea de Teologie din Bucuresti.

Fascinat de lucrarea ,,Scara dumnezeiescului urcus", scrisa de Sfantul Ioan Scararul, o traduce in limba romana in doar cinci luni.

Trimis de chiriarhul sau, Nicolae Balan, calatoreste la Muntele Athos pentru a aduce manuscrisele romanesti si grecesti ale Filocaliei. Aici are parte de o experienta duhovniceasca formatoare in ceea ce priveste viata de calugar, pentru care optase inca din anii studentiei de la Sibiu.

In 1935, ca absolvent al Academiei Teologice, a fost hirotesit citet si ipodiacon. Pe 11 septembrie 1936 este hirotonit diacon celibatar de catre mitropolitul Nicolae Balan. In anul 1939 petrece trei luni la Schitul Romanesc Prodromu de la Muntele Athos, apoi este inchinoviat la Manastirea Sambata de Sus, din judetul Brasov.

In Vinerea Izvorului Tamaduirii din anul 1940 este tuns in monahism. In 1942 este ridicat la treapta preoteasca si numit staret al Manastirii Brancoveanu, pe care o renoveaza.

Dupa ocuparea tarii de catre armata sovietica, Parintele Arsenie este arestat pentru prima oara la Ramnicu Valcea, pe 17 iulie 1945 si eliberat pe 30 iulie 1945, fiind gasit nevinovat.

La data de 14 mai 1948 este arestat din nou, pentru vina de a-i fi ajutat crestineste cu hrana pe luptatorii anticomunisti din Muntii Fagarasului. Atat pentru aceste banuieli, cat si din cauza notorietatii sale printre credinciosii crestini, este schingiuit o luna si jumatate, silit sa dea repetate declaratii, fiind apoi eliberat.

Mitropolitul Nicolae Balan il transfera de la Manastirea Sambata, la Manastirea Prislop, in noiembrie 1948. Acolo este pus staret, iar dupa ce locasul de cult devine manastire de maici, isi insuseste rolul de duhovnic al manastirii, cu intreruperi in perioadele de arestare si anchetare.

Pe 15 ianuarie 1950, este arestat pentru a treia oara, urmand sa execute detentie ,,administrativa" la Canal, pana pe 23 martie 1951. Eliberarea s-a datorat patriarhului Justinian Marina, care i-a semnalat ministrului Teohari Georgescu pericolul revoltarii fagarasenilor.

De Rusalii, in 1953, este anchetat din nou, apoi este arestat la Timisoara, Jilava si Oradea pentru 6 luni, din 5 octombrie 1955, pana in aprilie 1956.

In anul 1959 i se insceneaza nereguli financiare, pentru a fi scos abuziv din monahism si pentru a i se interzice sa slujeasca la altar (post-mortem, in 1998, se revine asupra acestei decizii).

A urmat pribegia la Bucuresti, unde a fost tot timpul tinut in marginalitate. A lucrat pe postul de pictor bisericesc, pana la pensionarea sa din 1968, ramanand sub supravegherea Securitatii.

Dupa anul 1984 se retrage la Sinaia, iar pe data de 28 noiembrie 1989 trece la Domnul, fiind in varsta de 79 de ani.

Este inmormantat, dupa dorinta sa, la Manastirea Prislop, la 4 decembrie 1989.

Astazi, mormantul parintelui Arsenie de la Manastirea Prislop constituie unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din tara.

Comments