Rusii au continuat sa vina la mormantul lui Navalnii, in ciuda prezentei politiei si a arestarilor....


La o zi dupa inmormantarea lui Aleksei Navalnii, oamenii au continuat sa vina sa-si prezinte omagiile la mormantul acestuia, in ciuda unei prezente numeroase a politiei la cimitir si a arestarii a peste 120 de persoane din intreaga Rusie pentru ca au participat la mitinguri de cinstire a memoriei fostului lider al opozitiei ruse, relateaza Radio Europa Libera.


Aleksei Navalnii a fost inmormantat vineri, 1 martie, la Moscova, in cimitirul Borisov, din apropierea casei sale din copilarie.


Jurnalistul rus Aleksandr Pliusciov, aflat in Lituania, a postat pe canalul sau Telegram un mesaj de la o femeie care a vizitat cimitirul Borisov in dimineata zilei de 2 martie si a declarat ca fortele de securitate se aflau inca in numar mare la cimitir, in timp ce gardurile de fier instalate cu o zi inainte de procesiunea funerara erau inca acolo.


Femeia a spus ca "inca se aduc multe flori, iar oamenii continua sa vina" si a postat mai multe fotografii care arata mormantul lui Navalnii acoperit de flori proaspete si coroane de flori. Femeia a mentionat ca fortele de securitate nu i-au grabit pe oameni, permitandu-le sa petreaca cat de mult timp au dorit la cimitir.


Alla Abrosimova, mama sotiei lui Navalnii, Iulia, a vizitat din nou mormantul ginerelui sau pe 2 martie, impreuna cu mama lui Navalnii. O fotografie cu cele doua mame a fost postata pe Telegram.


Cimitirul Borisov s-a inchis la ora 17:00, insa oamenii au ramas in zona si arunca flori peste gard spre mormantul lui Alexei Navalnii.


La portile cimitirului, oamenii asculta o femeie care recita o rugaciune.


Cu o zi in urma, Abrosimova a postat o inregistrare video in care a tinut un discurs la mormantul lui Navalnii. "Iulia m-a sunat astazi de 10 ori. "Spune-i direct [lui Aleksei Navalnii] ca il iubesc enorm. Desi nu trebuie sa vorbesti, pentru ca el stie foarte bine asta". Si stiti, undeva este fericit, pentru ca nu toata lumea ajunge sa iubeasca si sa fie iubit asa", a spus Abrosimova in videoclip.


Iulia Navalnaia, care locuieste in afara Rusiei din motive de securitate, nu a participat la slujba. Dar ea a postat o scrisoare emotionanta si un videoclip pe Instagram in care ii aduce un omagiu sotului ei, spunand ca acesta o facea sa rada, chiar si atunci cand era incarcerat.


"Nu stiu cum sa traiesc fara tine, dar voi face tot posibilul sa te fac acolo sus sa te bucuri pentru mine si sa fii mandru de mine. Nu stiu daca voi reusi sau nu, dar voi incerca", a spus ea, facand aluzie la promisiunea ei de a continua munca sotului ei pentru a aduce democratia si libertatea in Rusia.


Peste 120 de persoane au fost retinute in ziua inmormantarii lui Navalnii


Rudele si apropiatii au fost autorizati sa fie prezenti la Biserica Icoanei Maicii Domnului pentru ceremonia funerara a lui Navalnii, inainte de inmormantarea in cimitirul Borisov.


Fortele de politie au iesit in numar mare in intreaga Rusie si, desi nu au fost raportate incidente imediate in timpul ceremoniei funerare, peste 120 de persoane au fost retinute ulterior la Moscova, Sankt Petersburg, Novosibirsk, Ekaterinburg si in alte orase din Rusia pentru participarea la mitinguri in memoria lui Navalnii, arata Radio Europa Libera.


In Novosibirsk, politia a retinut cel putin 18 persoane, potrivit Coalitiei Novosibirsk 2020 si Sibirmedia. La Moscova, potrivit canalului Telegram Avtozak, cel putin 17 persoane au fost retinute.


Printre cei retinuti la Moscova se numara si Mihail Sneider, fostul sef adjunct al partidului de opozitie Partidul Libertatii Poporului, sau PARNAS, care a fost inchis de autoritati in luna mai, precum si Andrei Morev, seful adjunct al filialei moscovite a partidului Iabloko, si colegul sau Alexander Efimov. Morev a fost eliberat ulterior fara a fi inregistrata oficial arestarea sa.


Intre timp, proiectul pentru drepturile omului First Department a raportat ca instantele din patru regiuni rusesti au declarat numele lui Navalnio drept "simbol extremist".


First Department a raportat ca aceasta denumire a fost folosita impotriva a trei participanti la mitinguri in memoria lui Navalnii in regiunile Chelyabinsk, Krasnodar si Murmansk. Se pare ca desemnarea a fost folosita si in regiunea Ulianovsk.


In timpul procesiunii funerare din 1 martie, multi oameni au aruncat cu flori in masina mortuara care transporta sicriul la cimitir, in timp ce unii indoliati au rupt garduri metalice pentru a se apropia de vehicul. Din multime se auzeau scandari precum "Rusia va fi libera", "Nu razboiului" si "Putin este un ucigas".


Mesajele liderilor occidentali


Ambasadorul SUA la Moscova si alti cativa diplomati occidentali au participat la funeralii. "Munca lui Aleksei Navalnii a fost dedicata impartasirii unei viziuni a unui viitor mai bun pentru Rusia si pentru toti rusii. Si, in cele din urma, el si-a dat viata pentru serviciul sau patriotic. Pentru multi rusi, el ramane un simbol a ceea ce ar putea si ar trebui sa fie Rusia", a transmis Ambasada SUA la Moscova intr-o postare pe Telegram.


Presedintele francez Emmanuel Macron si cancelarul german Olaf Scholz au salutat atat memoria lui Navalnii, cat si curajul celor care au participat la inmormantarea sa, intr-un mesaj pe X, fostul Twitter.


"A fost nevoie de mult curaj pentru a merge sa ii aducem un omagiu lui Aleksei Navalnii. Mii de rusi l-au gasit in ei insisi. Aceasta este mostenirea lui. Memoria eterna", a scris Macron. Cancelarul Scholz a scris ca "Aleksei Navalnii a platit cu viata pentru lupta sa pentru democratie si libertate".


"Dupa moartea sa, rusii curajosi duc mai departe mostenirea sa: Multi dintre ei au fost astazi la inmormantare si si-au asumat un mare risc - pentru libertate", a adaugat el.


Aleksei Navalnii a murit, pe 16 februarie, la 47 de ani intr-o colonie penitenciara din Siberia, in zona arctica. Era inchis din 2021 si ispasea mai multe pedepse care totalizau 30 de ani de inchisoare pentru extremism si frauda, pe care le-a catalogat ca fiind acte de razbunare politica pentru ca a condus opozitia anti-Kremlin.


Foto: Profimedia


Comments