Rusii mineaza masiv terenurile, in asteptarea contraofensivei Kievului. Ucraina a devenit ,,cel mai...


Soldatii ucraineni care vor fi in fruntea mult asteptatatei contraofensive ucrainene se vor lovi de transee nu doar de obstacole antitanc. Soldatii rusi au fost ocupati sa instaleze mii de mine terestre, avertizeaza experti consultati de publicatia independenta rusa The Moscow Times.


,,Ceea ce vedem este ceva la nivel industrial... asezare industriala de mine", a spus Michael Newton, seful programului pentru Ucraina al organizatiei de deminare HALO Trust.


Dincolo de provocarea militara pe care o reprezinta pentru deplasarea trupelor ucrainene, campurile de mine rusesti vor cauza probabil sute de decese in randul civililor, au afirmat expertii pentru The Moscow Times. Iar eliminarea lor va costa miliarde de dolari.


Rusia foloseste un amestec de mine antitanc si antipersonal, potrivit unui raport al British Royal United Services Institute, publicat la inceputul acestei luni.


Minele sunt o parte integranta a fortificatiilor defensive, cum ar fi cele din zonele ocupate de rusi din sudul si estul Ucrainei. Ele au rolul de frana avansul infanteriei si a dirija trupele spre zone unde sunt vulnerabile la contraatacuri si baraje de artilerie.


,,Le folosim pentru a exploata anumite rascruci de drumuri, pentru a ne acoperi trupele pe flancuri, astfel incat inamicul sa nu patrunda", a spus un soldat rus intr-un videoclip postat pe Telegram de Ministerul rus al Apararii, saptamana trecuta.


Peste 40% din Ucraina a fost minata


Minele utilizate variaza de la TM-62, care explodeaza sub greutatea unui vehicul in trecere, pana la PTKM-1R, un sistem avansat care foloseste senzori pentru a detecta si arunca o submunitie pe vehicule.


Human Rights Watch a documentat utilizarea a peste o duzina de tipuri diferite de mine in Ucraina de la inceputul invaziei pe scara larga a Rusiei de anul trecut. Printre acestea se numara mine antipersonal lansate cu rachete interzise - cunoscute si sub denumirea de ,,mine fluture" - despre care organizatia a sustinut ca au fost desfasurate de Ucraina.


Spre deosebire de Rusia, Ucraina este unul dintre cele 164 de state care au ratificat Tratatul de la Ottawa din 1997, care urmareste sa elimine utilizarea minelor antipersonal.


Premierul ucrainean Denis Shmihal a declarat in ianuarie ca Rusia a creat ,,cel mai mare camp minat din lume" in Ucraina, sustinand ca peste 40% din tara a fost contaminata cu mine.


Minele, arme defensiva cheie


Minele sunt greu de gasit - fie de catre soldatii de la sol, fie de catre analistii care se uita la imagini din satelit. Cu toate acestea, expertii au declarat pentru The Moscow Times ca Rusia desfasoara aproape sigur mine alaturi de sarma ghimpata, santuri si transee in reteaua sa masiva de fortificatii defensive.


,,S-ar pierde mult din scopul si utilitatea acestor fortificatii daca nu sunt combinate cu campuri minate", a spus Pasi Paroinen, un analist open-source afiliat grupului finlandez Black Bird. ,,Sunt intr-adevar o parte cheie a intregii ecuatii."


Ele au fost puse, cel ai probabil, in jurul pozitiilor defensive ale Rusiei, care sunt deosebit de dense in sudul Ucrainei, unde multi cred ca fortele Kievului vor lansa contraofensiva pentru recuperarea teritoriului pierdut in cele 15 luni de razboi.


Un expert ucrainean in eliminarea munitiilor explozive care lucreaza in estul Ucrainei, care a solicitat anonimatul pentru a vorbi liber, a declarat pentru The Moscow Times ca vede mine ,,aproape peste tot, in gradini de legume, case, campuri".


,,Multe capcane au fost intinse in cladiri administrative si case din teritoriile eliberate", precizat expertul ucrainean.


Cel putin 271 de oameni au fost ucisi si peste 500 au fost raniti de mine si alte ,,ramasite explozive de razboi" de la declansarea razboiului din Ucraina, potrivit datelor ONU de la inceputul acestei luni.


Comments