Rusii spun lucruri traznite! Guvernatorul din Kaliningrad da vina pe Immanuel Kant pentru razboiul d...

Judecata guvernatorului rus este imperativa si categorica. "Vreau sa arat ca Immanuel Kant, care s-a nascut aici in urma cu aproape 300 de ani, are o legatura aproape directa cu haosul global (...) cu care ne confruntam astazi. Mai mult, el are o legatura directa cu conflictul militar din Ucraina", a afirmat, vinerea trecuta, guvernatorul din Kaliningrad, Anton Alihanov, ale carui declaratii au fost redate de mai multe media rusesti, printre care Moscow Times si Meduza.

Politicianul a vorbit la "Al V-lea Congres al politologilor", care s-a deschis la Svetlogorsk, un oras de coasta de la Marea Baltica apartinand aceleiasi enclave rusesti, Kaliningrad, separata de restul Rusiei prin statele baltice.

In functie de starea de spirit, aceasta afirmatie apriorica si neconceptuala poate face un filosof sa zambeasca sau sa se sufoce. Dar un geograf va vedea in ea semnul unei vechi ranchiune, comenteaza Le Figaro.

Immanuel Kant, dupa cum a subliniat insusi Alihanov, s-a nascut la Kaliningrad in 1724 si a murit in orasul cunoscut pe atunci sub numele de Koenigsberg in 1804. La acea vreme, aceasta enclava nu era rusa, ci constituia versantul estic al Prusiei, o regiune fortificata de Cavalerii Teutoni inca din secolul al XIII-lea. Abia in 1945, Armata Rosie a cucerit acest teritoriu, pe care URSS l-a anexat.

Daca ar fi sa ne luam dupa rationamentul lui Vladimir Putin din interviul acordat lui Tucker Carlson, caracterul rusesc al enclavei Kaliningrad, unde populatia era in majoritate covarsitoare prusaca pana la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, ar putea fi considerat "artificial", asa cum spune el despre Ucraina, comenteaza Le Figaro.

Revenind la filosofia kantiana, Anton Alihanov a continuat sa isi justifice acuzatia derutanta. Fiind "unul dintre parintii fondatori ai Occidentului modern", Immanuel Kant "a pus bazele filosofiei clasice germane", marcata de "impietate si absenta valorilor superioare". Politicianul a citat din Critica ratiunii pure si Fundamentele metafizicii moralei.

"Astazi, in 2024, suntem suficient de indrazneti sa afirmam ca nu numai Primul Razboi Mondial a inceput cu opera lui Kant, ci si actualul conflict din Ucraina", afirma Anton Alihanov. Privit dinspre Occident, Immanuel Kant "este parintele a aproape totul. El este parintele libertatii, al ideii de stat de drept, al liberalismului, al rationalismului si chiar al ideii de Uniune Europeana. Unii spun chiar ca ideea Organizatiei Natiunilor Unite a venit de la el", a continuat guvernatorul, citand Spre o pace perpetua (1795).

Filosoful de la Koenigsberg scria in "Catre o pace perpetua" ca "incalcarea legii intr-un singur loc de pe pamant este resimtita pretutindeni".

In 2015, casa in care s-a nascut filosoful din Kaliningrad a fost vopsita cu spray cu cuvintele "Andouille" ("Prostule"), noteaza Le Figaro.

Comments