,,Rutele migratiei trec tot mai mult prin Romania si Bulgaria", spune un raport oficial al Austriei,...


Prin comparatie cu Ungaria, granita Romaniei este mai usor de traversat, spune raportul oficial al autoritatilor de la Viena, care se bazeaza pe interogatoriile migrantilor si ale traficantilor arestati, dar si pe rezultatul evaluarii datelor geografice a peste 400 de telefoane mobile confiscate, potrivit ziarului austaric Kurier.


Ministerul de Interne de la Viena a prezentat miercuri seara un raport privind migratia din Europa, care spune, printre altele, ca ,,rutele de trafic trec din ce in ce mai mult prin Romania si Bulgaria", scrie publicatia austriaca Kurier.


Austria intentioneaza sa voteze azi, la Consiliul JAI de la Bruxelles, impotriva aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen.


,,Atat Romania, cat si Bulgaria fac parte din rutele de trafic care afecteaza Austria", a declarat Gerald Tatzgern, seful unitatii de combatere a traficului din cadrul Biroului Federal de Politie Criminala, potrivit unui comunicat al Ministerului de Interne.


Acest lucru a fost dovedit, a spus acesta, de interogatoriile migrantilor si ale traficantilor arestati, dar si de rezultatul evaluarii datelor geografice a peste 400 de telefoane mobile confiscate.


Romania este considerata o frontiera usor de trecut


In randul grupurilor de traficanti, Bulgaria este considerata o tara de tranzit, in care traficul ulterior este organizat prin Serbia sau Romania, spune raportul. Romanii, mai precizeaza analiza autoritatilor austriece, se afla pe locul patru in topul celor 10 nationalitati ale traficantilor din Austria.


In comparatie cu Ungaria, Romania este considerata o frontiera usor de trecut si, prin urmare, este adesea aleasa ca ruta din Serbia spre Ungaria. Iar masurile luate la frontiera in Grecia conduc in mod repetat la o schimbare a traseului catre frontiera turco-bulgara, mai spune raportul.


Ministerul austriac de Interne mai spune ca Bulgaria si Romania au fost, de asemenea, mentionate frecvent in cadrul interviurilor.


Potrivit sondajului, 78% dintre afgani numesc Bulgaria ca fiind prima tara UE in care au ajuns. La fel, doua treimi dintre marocani. Pe de alta parte, 50% dintre persoanele din Bangladesh declara ca au calatorit prin Romania.


Cererile de azil: crestere de peste 200%


Austria, care este prima tara de destinatie a migrantilor ce sosesc pe rutele balcanice, se simte puternic afectata de cresterea numarului de migranti. Potrivit Ministerului de Interne, pana la sfarsitul lunii octombrie fusesera depuse 89.867 de cereri de azil, ceea ce reprezinta o crestere de peste 200% fata de anul precedent.


In 2022, peste 100.000 de migranti au fost deja retinuti in Austria. Potrivit autoritatilor, aproximativ 75.000 dintre acestia nu fusesera inregistrati anterior si, prin urmare, nu au fost verificati.


Proportia migrantilor care intra in Austria din Balcanii de Vest prin Grecia este de 20%. Este vorba in principal de persoane din Pakistan, Somalia si Bangladesh, spune raportul oficial al Vienei.


40% au venit din Turcia prin Bulgaria, in principal persoane din Afganistan, Siria, Maroc, Egipt si Somalia.


Alti 40% intra in regiunea balcanica cu avionul, fara viza, in special indieni, turci si bangalezi.


Ruta suplimentara prin Romania, mai spune raportul, este, de asemenea, importanta pentru sosirile aeriene prin Belgrad, spune analiza oficiala a Ministerului austriac de Interne.


Ce spun datele UE


O corelare a datelor austriece cu cele publicate de agentia oficiala a UE, Frontex, este dificila, dar acestea din urma sugereaza totusi ca Romania nu se afla pe principala cale de trazit spre Austria a migrantilor.


Cel mai recent raport, care se refera atat la hotarele terestre, cat si la cele maritime si aeriene, arata ca ruta Balcanilor de Vest continua sa fie, de departe, cea mai folosita.&


Balcanii de Vest au adus in UE un numar de 139.000 de migranti, fata de 93.000 cati au venit pe traseul Mediteranei Centrale sau 14.000 prin Africa de Vest. Ruta Europei de Est a fost folosita de 5.700 de oameni.


Prin Romania au trecut 0,2% din acesti oameni, pasagerii suferinzi ai rutei Balcanilor de Vest. In toate cifrele discutam despre migratia descoperita, cea reala fiind mai mare. &


In perioada ianuarie-noiembrie 2022, rutele prioritare interstate ale migratiei ilegale spre UE au fost:


Ungaria - Serbia 41% din totalMacedonia de Nord - Serbia 21%Grecia - Macedonia de Nord 11%Bosnia si Hertegovina - Croatia 3,7%Bulgaria - Serbia 3,2%Toate celelalte rute 7,2%

Cifrele arata ca pana si Croatia, care a primit acceptul cabinetului Austriei pentru aderarea la Schengen, are un tranzit mai mare de migranti ilegali decat Romania, de aproximativ 15 ori mai multi. 3.867 de oameni au intrat prin Croatia in trimestrul trei al lui 2022, doar 184 prin Romania, pe ruta Balcanilor de Vest.&


Pe datele existente, oricum ar face guvernul vienez calculele, Romania nu participa semnificativ la stresul societatii de aici in privinta migratiei ilegale.


Comments