SALARII – Maramuresenii printre cei mai prost platiti angajati

SALARII – Maramuresenii printre cei mai prost platiti angajati

Maramureșul se numără printre județele cu salariați puțini dar și prost plățiți. O arată statisticile întocmite de specialiști și din care reiese că  numărul angajatilor, pare să fie în ușoară creștere față de perioada similară a anului trecut, însă salariile sunt printre cele mai mici din țară. 
Practic un raport al Direcției Județene de Statistică Maramureș evidențiază faptul că, la finele lunii iunie, în Maramureș este puțin peste 103.000 de salariați, iar peste jumătate erau încadrați în domeniul serviciilor.
“Efectivul de salariați la sfârșitul lunii iunie 20159 a fost de 103899 de persoane, în creștere cu 3.637 persoane, fașă de sfârșitul lunii iunie 2015. Distribuția salariaților pe sectoare de activitate evidențiază că ponderea cea mai mare o dețin serviciile, cu 51,31% din total, urmată de industrie și construcții (47,03 8%), agricultură, silvicultură și pescuit (1,66%)”, a precizat directorul executiv adjunct al Direcției Judeșene de Statistică Maramureș, Marius Pop.

De altfel, comparativ cu sfârșitul lunii decembrie 2015, efectivul de salariați a înregistrat creșteri mai mari în servicii, un plus de circa 1665 de persoane, în industrie și construcții s-au angajat cu peste 1.516 de persoane mai mult, iar în agricultură, silvicultură și pescuit a fost semnalat un plus de 53 de angajați față de sfârșitul anului trecut.

Când vine însă vorba despre modul în care sunt plătiți maramureșenii, statisticile sunt ceva mai vechi, însă indiferent de anul în care au fost realizate arată acelașilucru că maramureșenii sunt unii dintre cei mai prost pltiți angajați din țară.

“Dacă e să facem o comparatie între câștigurile salariale de acum, nu avem date. În schimb avem câștigurile salariale din 2014. Câștigul salarial mediu nominal net în 2014 la nivelul Maramureșului era de 1292 de lei, fiind pe locul cinci de la coada clasamentului. Adică la momentul amintit erau mai prost plătiți decât maramureșenii cei din Neamț (cu 1274 lei ), din Bistrița (cu 1273lei), angajații din Covasna care au câștigat 1267 lei, dar și cei din Harghita unde câștigul mediu nomial net nu a depășit 1251 lei. Clujul, în schimb rămâne județul din zonă în care salariați sunt cel mai bine plătiți și unde salariul mediu net a fost de aproape 1.900 lei”, a adaugat Marius Pop.

De menționat că în luna iunie 2016, câștigul salarial mediu nominal net la nivelul județului a fost de 1541 de lei. Comparativ cu începutul lui 2016  creșterea este de 8 lei, iar față de iunie 2015 creșterea este de 236 de lei. Și încă ceva.. Datele statistice preliminare arată că în 2016 rămânem la fel de prost plătiți și dau siguranța faptului că din zona de Nord Vest maramureșenii sunt cei mai prost plătiți angajați.

C.A.

Comments