Salariul minim pe economie creste de la 1 iulie, dar nu pentru toti angajatii

Salariul minim pe economie creste de la 1 iulie, dar nu pentru toti angajatii

Salariul minim pe economie creste de la 1 iulie, dar nu pentru toti angajatii

Detaliile majorarii

Guvernul a aprobat o Hotarare privind stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. Aceasta prevede cresterea salariului minim de la 3.300 lei la 3.700 lei lunar, incepand cu 1 iulie 2024.

,,Aceasta masura va avea efecte pozitive la nivel social si economic. Pe de o parte, va stimula ocuparea fortei de munca in sectoarele cu cerere ridicata si va contribui la reducerea muncii la negru. Pe de alta parte, va incuraja consumul, influentand pozitiv importul de bunuri de consum si sporind puterea de cumparare a salariatilor", a explicat Ministerul Muncii.

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, a subliniat ca aceasta crestere este menita sa imbunatateasca nivelul de trai al angajatilor din Romania si sa combata saracia in munca.

,,Majorarea salariului minim brut pe tara garantat in plata ne apropie de cerintele Directivei UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate in Uniunea Europeana. In plus, experienta anilor trecuti arata ca o astfel de majorare duce si la cresteri salariale pe verticala, nu doar pentru salariile minime", a declarat ministrul.

Pentru un program normal de lucru, de aproximativ 168 de ore pe luna, tariful orar va fi de 22,024 lei/ora. Valoarea neta majorata a salariului minim brut va fi de 2.363 lei, dupa aplicarea unei deduceri de 300 de lei, ceea ce reprezinta o crestere neta de 284 de lei.

Exceptii si beneficiari

In prezent, aproximativ 760.000 de salariati, adica 14% din numarul total de salariati activi din Romania, beneficiaza de salariul minim brut garantat in plata. De majorarea salariului la 3.700 de lei vor beneficia 1.871.266 de salariati.

Cu toate acestea, aceasta majorare nu se aplica angajatilor din agricultura si industria alimentara. Pentru aceste categorii, raman in vigoare prevederile legale actuale.

Desi cresterea salariului minim pe economie reprezinta un pas important pentru imbunatatirea conditiilor de munca si reducerea saraciei in randul angajatilor, excluderea anumitor sectoare, precum agricultura si industria alimentara, ridica intrebari cu privire la echitatea acestei masuri. Ministerul Muncii ramane insa optimist cu privire la efectele pozitive generale ale acestei cresteri asupra economiei si societatii.

Comments