Salcia, simbolul Floriilor: Care e motivul acestei traditii deosebite

Salcia, simbolul Floriilor: Care e motivul acestei traditii deosebite

Salcia, simbolul Floriilor: Care e motivul acestei traditii deosebite

Crestinii ortodocsi sarbatoresc duminica, cu o saptamana inainte de Sfintele Pasti, Intrarea Domnului in Ierusalim, sarbatoare cunoscuta sub denumirea de Florii. Potrivit traditiei, in aceasta zi oamenii duc la biserica ramuri de salcie, care sunt sfintite si puse apoi la icoane, la pomii fructiferi pentru a-i ajuta sa rodeasca sau la usa casei pentru ca locuinta sa fie protejata tot timpul anului. Salcia inlocuieste la romani ramurile de maslin si de finic cu care Mantuitorul a fost intampinat de crestini ca un adevarat imparat.

"Salcia este apreciata foarte mult in cultul bisericii, mai ales cu prilejul sarbatorii Floriilor, cand Mantuitorul a intrat in Ierusalim unde a fost intampinat de popor, de multimi cu flori si cu ramuri de finic in maini. Poporul L-a primit ca un imparat al pacii si i-au recunoscut Dumnezeirea si statutul de Imparat al cerului si al pamantului. Oamenii, de bucurie, au venit cu darurile lor si pentru ca majoritatea erau oameni simpli au rupt ramuri de finic si l-au intampinat. La noi in Romania nu creste finicul, aceasta planta din tara Sfanta si atunci a fost apreciata foarte mult salcia. Poporul roman a introdus-o in cultul bisericii pentru ca ea acum primavara de Florii este cea mai harnica, infrunzeste si ramurile ei sunt frumoase. Totodata, se si modeleaza frumos asemenea coronitei Mantuitorului si sunt sfintite ramurile de salcie in Duminica Floriilor, sunt stropite cu Aghiasma Mare si atunci ramurile acestea care inchipuie intrarea Mantuitorului in Ierusalim sunt duse acasa si sunt pastrate la icoane, de regula, de la un an la altul. Ierarhii nostri au vorbit frumos despre aceasta specie", a declarat pentru AGERPRES directorul Bancii de Resurse Genetice Vegetale (BRGV), Costel Vinatoru, care este si preot.

Potrivit legendelor, forma salciei nu a fost intotdeauna cea pe care o cunoastem astazi. Rastignirea si biciuirea Mantuitorului Iisus Hristos au facut-o sa planga si din smerenie sa se aplece cu ramurile spre pamant.

"In jurul salciei s-au tesut foarte multe legende si foarte multe istorioare. In primul rand, a fost cea care a lacrimat pentru Maica Domnului cand l-a vazut pe pruncul Iisus rastignit pe cruce. Mai exista o scriere in care se spune ca Maica Domnului trebuia sa ajunga la Mantuitorul care era rastignit si trebuia sa treaca peste o apa. Apa era destul de periculoasa si o salcie si-a plecat crengile astfel incat Maica Domnului a trecut pe salcie, peste rau. O alta istorioara spune ca romanii au taiat crengi dintr-o salcie si l-au biciuit pe Mantuitorul si atunci salcia s-a smerit si s-a rusinat cand a vazut cum crengile ei au fost folosite pentru chinuirea Mantuitorului si se pare ca si-a lasat crengile in jos, pentru ca ea ar fi fost zvelta, cu ramurile ridicate si atunci a aparut salcia pletoasa, plangatoare, smerita, pentru ca iata crengile ei le-au folosit romanii in batjocorirea si chinuirea Mantuitorului", a precizat Costel Vinatoru.

In afara ritualurilor bisericesti, salcia este intrebuintata in diferite domenii avand in vedere proprietatile sale deosebite. Din punct de vedere ornamental, este un element in decorarea gradinilor, reprezentand unul dintre principalii factori naturali de stabilizare a digurilor si poate fi utilizata, datorita elasticitatii sale, la confectionarea unor obiecte de uz casnic sau mobila.

"Putem vorbi de salcia ornamentala. Sunt peste 350 de varietati de specii, in Romania regasindu-se o multime de soiuri, de la salcia zvelta, la salcia creata, salcia plangatoare, cu ramurile atarnate catre sol sau apa ori rachita. Multe dintre aceste varietati, in special cele care au forme frumoase, sunt folosite ca plante decorative pentru parcuri, gradini, pentru umbra. Ce este interesant, se prinde foarte usor, in special pe cale vegetativa. Un fir de salcie infipt in pamant, daca il uzi, se prinde repede. Pe langa partea ornamentala, poate fi folosita pentru indiguiri. Poate stabiliza digurile acolo unde sunt in pericol de surpare, de aceea pe marginea unor canale, balti sau rauri gasim prezenta salcia. Desi lemnul de salcie nu este apreciat pentru foc, au fost create soiuri hibride de salcie folosite ca plante energetice, ulterior transformate in peleti. Mai putem vorbi de utilizarea ei din cele mai vechi timpuri pentru confectionarea unor obiecte, in special cosuri, tarne, aranjamente, recipienti, produse realizate din salcie impletita, din rachita. Rachita este o varietate de salcie cu ramuri elastice care se modeleaza foarte usor. Se confectioneaza mobilier din rachita, inclusiv acele cosuri cu care merg oamenii la biserica cu pomana, la festivitati sau la nunti. La tara cele mai placute fluierase si usor de confectionat erau cele din ramuri de salcie, pe tot felul de tonalitati", a explicat cercetatorul.

Cunoscuta ca o specie care fixeaza solul si se adapteaza aproape in orice conditii, dand nastere unor microclimate, salcia poate fi folosita pentru combaterea degradarii terenurilor si a fenomenului de desertificare.

"Poate fi folosita in programe de ameliorare a solurilor. Se vorbeste despre desertificare, terenurile se degradeaza prin accentuarea fenomenului de eroziune. Vanturile acestea si lipsa vegetatiei erodeaza solurile. Fac ca particulele fertile din sol sa migreze, vorbim de scaderea gradului de fertilitate a solului. Noi inca practicam aratura terenurilor, sunt tari care au renuntat de zeci de ani. Prin rasturnarea brazdei, elementele nutritive din sol se evapora, iar ultravioletele ataca dur solul si il degradeaza. Sa nu uitam de fenomenul de saraturare a solului. Terenurile acestea sunt vii, trebuie sa le pastram si iata ca salcia poate sa ajute la conservarea solului, la conservarea biodiversitatii, este o specie care ar trebui luata in studiu. Am reusit la Statiunea de Cercetare, Dezvoltare pentru Legumicultura de unde am plecat sa studiez cateva varietati de salcie, inclusiv salcia neagra cu coaja inchisa la culoare, aproape de negru, apoi o salcie ornamentala apreciata in afara tarii, rosie-creata, verde-creata. Sper sa realizez si aici o colectie din diverse varietati", subliniaza directorul BRGV.

Din coaja salciei se mai extrage una dintre substantele care au revolutionat domeniul farmaceutic, acidul salicilic din care se obtine aspirina.

"Din punct de vedere medical, vorbim de un produs natural foarte valoros. Aspirina este un medicament apreciat in toata lumea. A fost obtinut si inca este obtinut din acest acid salicilic pe care il gasim in salcie. Pana sa apara industria de sinteza, romanii stiau sa faca ceai din coaja de salcie, din ramurile crude si stiau foarte bine beneficiile medicale ale acestui arbore. Are o concentratie ridicata de acid salicilic pe care il regasim in toata planta, dar mai concentrat in ramurile mai tinere", arata Costel Vinatoru.

Intrarea Domnului in Ierusalim (Floriile) este sarbatorita in Duminica dinaintea Invierii Domnului. Ramurile de salcie care se impart in biserica in ziua de Florii simbolizeaza ramurile de finic cu care l-au intampinat multimile in Ierusalim pe Iisus.

Comments