Sambata lui Lazar, cunoscuta si ca Mosii de Florii

Sambata lui Lazar, cunoscuta si ca Mosii de Florii

Sambata de dinaintea Duminicii Floriilor comemoreaza evenimentul biblic al invierii lui Lazar din Betania de catre Isus Hristos, asa cum este relatat in Evanghelia dupa Ioan (Ioan 11:1-45).

Confirmare a credintei crestine in inviere si viata vesnica, sambata lui Lazar mai este cunoscuta si ca Mosii de Florii, fiind ultima zi a Postului Mare in care se mai fac parastase pentru cei adormiti.

,,Prin invierea lui Lazar din morti, Mantuitorul Iisus Hristos isi prevesteste propria Inviere. Daca a avut puterea sa ridice un om din moarte inseamna ca El Insusi va putea birui moartea.

Din aceasta perspectiva, sambata lui Lazar poate fi numita un fel de 'mica inviere' in sensul in care ea prevesteste, asa cum spuneam, ceea ce se va intampla peste cateva zile", spune parintele conf. dr. Daniel Benga, potrivit Basilica.ro.

Sambata lui Lazar face legatura cu Praznicul Intrarii Domnului

,,Dupa 40 de zile de postire, care s-au implinit in vinerea dinaintea sambetei lui Lazar, poporul crestin are parte de o binecuvantare, care este o nadejde si o prevestire a nadejdii invierii prin invierea lui Lazar din morti. Dupa aceea, prin trecerea in Duminica Floriilor catre Ierusalim are loc trecerea catre patima. De aceea, este o sarbatoare pe care am putea-o numi a tranzitiei, a trecerii, dar si in acelasi timp o sarbatoare a implinirii tuturor nadejdilor ce trebuiau implinite pana atunci. Mantuitorul face aceasta minune a invierii lui Lazar, iar in urma ei [aEUR|] a castigat foarte multi adepti care-L vor urma.

Intrarea Domnului in Ierusalim este strans legata de invierea lui Lazar, daca nu l-ar fi inviat pe Lazar din morti poporul nu ar fi stiut. Ea este o pregatire si o pregustare a Invierii Sale, dar in acelasi timp este si o pregatire a intrarii Sale triumfale in Ierusalim.

Sfantul Evanghelist Ioan ne spune: 'de aceea L-a primit poporul cu asa de mare bucurie, pentru ca il inviase pe Lazar din morti'.

Prin aceasta El si-a aratat puterea dumnezeiasca, o putere care atrage si care il face pe om sa incerce sa se apropie cat mai mult de Dumnezeu", a mai spus parintele Daniel Benga.

Mancam icre de peste in Sambata lui Lazar?

An de an, Sambata lui Lazar aduce in actualitate o vesnica dilema: se mananca sau nu icre de peste in aceasta zi?, arata doxologia.ro.

"(…)recomandat este sa respectam randuiala definitorie a Bisericii Ortodoxe Romane, care spune ca in timpul Postului Pastilor se face dezleagare la untdelemn, vin si peste doar in doua zile: de Buna Vestire (25 martie) si de Intrarea Domnului in Ierusalim - de Florii.

Dar, avand in vedere ca si asa parerile sunt impartite, e bine ca persoanele preocupate de acest subiect sa apeleze la duhovnic si sa procedeze dupa cum vor fi indrumate, arata sursa citata.

"Postul nu este un simplu exercitiu alimentar, ci o inlantuire de practici care au ca scop un real progres spiritual. Degeaba ne infranam trupeste doua, patru sau sapte saptamani, daca la sfarsitul acestor perioade nu suntem mai buni, mai ingaduitori sau mai iertatori fata de aproapele nostru.

Sfintii Parinti spun ca drumul sau calea de aur a vietuirii crestine o constituie calea de mijloc, a echilibrului, armoniei si a discernerii, iar Sfantul Ioan Casian defineste postul ca fiind o ,,ofranda daruita de bunavoie" lui Dumnezeu. De aceea, nici macar nu ar trebui sa ne cramponam de un astfel de detaliu - mai ales ca de sambata mai sunt doar cateva ore pana la Florii, cand se mananca peste".

&

The post Sambata lui Lazar, cunoscuta si ca Mosii de Florii appeared first on Cotidianul RO.

Comments