Sambata Mare. Traditii si superstitii. Ce NU ai voie sa faci deloc in aceasta zi!

Sambata Mare. Traditii si superstitii. Ce NU ai voie sa faci deloc in aceasta zi!

Sambata Mare. Traditii si superstitii. Ce NU ai voie sa faci deloc in aceasta zi!

In Sambata Mare, gospodinele pregatesc mancarea pentru masa de Paste si fac ultimele retusuri prin casa. Principala grija a oamenilor inainte de sarbatoarea Sfintelor Pasti nu este insa mancarea, ci primenirea hainelor, caci, la fel ca apa, haina are un rol purificator.

Ce NU ai voie sa faci in Sambata Mare din Saptamana Patimilor

Se spune ca in Sambata Mare credinciosii NU au voie sa se supere sau sa se certe, mai ales daca s-au impartasit. Se crede ca cei care vor face acest lucru vor fi urmariti de ghinion si vor avea motive de suparare tot anul. Mai mult, cei care se impartasesc in Sambata Mare nu au voie sa se sarute cu partenerul de viata sau sa ii lase pe cei din jur sa ii sarute pe obraz. Se spune ca cel care ii va saruta le va lua impartasania, iar pentru a evita acest lucru ar trebui sa doarma dupa ce au primit Sfanta Impartasanie.

Sambata Mare este in continuare zi de post, astfel ca desi majoritatea gospodinelor obisnuiesc sa prepare retetele traditionale in aceasta zi, ele trebuie sa stie ca NU au voie sa guste din alimentele de dulce. Toate preparatele pot fi gustate abia in ziua de Paste 2022, atunci cand se incheie perioada de post.

Momentul ritual al facerii pascai, in Sambata Pastilor, dobandeste frecvent valente magice deosebite, prin plasarea intr-o cosmogonie originala a gospodinei: fie ca trimite la nasterea lui Iisus, fie la moartea lui (prin forma care i se da aluatului), femeia capatand astfel, prin repetarea unor gesturi foarte vechi, o putere deosebita, care poate sa fie valorificata si in gospodarie (ungerea pomilor cu aluat, pentru a le asigura rodirea, semanarea vegetatiei din gradina in aceasta zi, pasca speciala realizata pentru vite etc.).

Cel de-a doilea mare moment ritual este dat de ajunul marii sarbatori. Este noaptea cand se deschid cerurile, cand ard comorile si cand, in general, practicile magice de orice fel sunt la ele acasa.

Sambata spre duminica oamenii nu dorm, ci fac un foc in curti sau pe dealul din apropierea bisericii, care tine pana la miezul noptii. De la miezul noptii merg la biserica, la slujba. Alteori focul este intretinut de flacai pana in zori.

Sambata seara fiecare gospodina isi pregateste cu grija cosul ce urmeaza a fi dus la biserica pentru sfintire.

In el asterne un stergar curat si aseaza o lumanare alba, apoi oua rosii, pasca, cozonac, oua incondeiate, o bucata de slanina, muschi de porc, sunca special preparata, zahar, faina, salata de hrean cu sfecla rosie fiarta, sare, cativa catei de usturoi, o ramura de busuioc, carnati, un miel din aluat copt intr-o forma speciala.

Peste toate acestea se asterne cel mai frumos stergar din casa. Inainte de miezul noptii, se porneste catre biserica, unde credinciosii primesc lumina, semn al Invierii Domnului. Dupa slujba, oamenii merg la cimitir si aprind si acolo lumanari, pentru a vesti si celor de dincolo Invierea Mantuitorului.

SURSA

Comments