Sanatate din natura. Siropul care face minuni pentru ficat si digestie. Se prepara foarte usor, dint...

Papadia, cunoscuta si sub denumirile de lilicea, floarea-gainii si floarea-malaiului, este o planta raspandita la noi in tara. Creste in zone de vegetatie - de la campie si pana in zona subalpina, prin locuri necultivate si pe marginile drumurilor.

Atat radacina, cat si florile sunt comestibile, foarte hranitoare si bogate in substante nutritive, precum: acizi fenolici, steroli, vitaminele A, B, C, E si K, polifenoli, calciu, fier, magneziu si postasiu.

In plus, radacina are in compozitie si inulina, o fibra solubila benefica pentru tractul digestiv. Pe langa ceai, infuzie, salata si tinctura, papadia se poate consuma sub forma de sirop, care are gust bun, dar mai ales numeroase beneficii pentru sanatate.

Un avantaj este ca siropul de papadie poate fi consumat si de catre copii (1 lingurita de 2-3 ori/zi).

Persoanele care sufera de afectiuni biliare sau cele care au probleme cu retentia de apa trebuie sa ceara sfatul medicului inainte de a urma o cura cu papadie!

Beneficiile consumului de sirop de papadie

O cura de 3 saptamani cu sirop de papadie este benefica pentru detoxifiere, imunitate, digestie si aspect fizic. Pentru eliminarea toxinelor si stimularea secretiei biliare, se recomanda cate 2-3 lingurite dimineata, la micul dejun.

1. Imbunatateste sanatatea ficatului - Acest preparat ajuta la curatarea ficatului, stimuleaza functiile biliare, ajuta la eliminarea toxinelor din organism. De asemenea, este benefic in cazul ficatului afectat de consumul de alcool.

2. Sustine digestia - Substantele active din papadie stimuleaza productia de bila si ajuta la eliminarea acesteia. In plus, fibrele sustin digestia, combat constipatia, reduc crampele si balonarea.

3. Stimuleaza sistemul imunitar - Datorita proprietatilor antimicrobiene si antivirale, papadia ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor. Siropul poate fi consumat la prevenirea si ameliorarea simptomelor de raceala, asa cum este tusea.

4. Benefic pentru piele - Consumul de papadie ajuta la neutralizarea radicalilor liberi si la prevenirea stresuxul oxidativ, factori care accelereaza procesul de imbatranire a pielii. Mai mult, cand este aplicata extern, papadia ajuta la reducerea impuritatilor, la combaterea deteriorarii si imbatranirii celulelor. De asemenea, contribuie la vindecarea ranilor.

Comoara din natura: 7 plante medicinale care se recolteaza in luna mai: proprietatile lor terapeutice sunt uimitoareCum se prepara siropul de papadie:

Pentru pregatirea siropului, culege frunzele si florile de papadie primavara, imediat cum a aparut planta, sau toamna tarziu, cand apar frunze noi. Asigura-te ca papadia a crescut intr-o zona curata, ferita de animale, pesticide si ierbicide. Indicat este ca recoltarea sa se faca dupa ploaie.

- Pentru reteta, ai nevoie de: 1 litru de apa, 300 g flori de papadie, fara tulpina, 550 g zahar si optional zeama de la 1 lamaie.

- Umple chiuveta cu apa rece si spala florile de papadie trecand mana prin ele de cateva ori, apoi pune-le intr-o sita.

- Lasa florile pe un prosop de bucatarie, cu petalele in jos, apoi separa partile verzi ale florilor de petale.

- Pune toate petalele galbene intr-o cratita cu apa si lasa-le sa fiarba aproximativ 8 minute. Dupa ce ai oprit focul, pastreaza lichidul rezultat peste noapte in frigider.

- A doua zi, filtreaza lichidul printr-o sita si pune extractul rezultat intr-o cratita cu zaharul si zeama de la lamaie.

- Lasa cratita pe foc pana cand obtii consistenta dorita (cel mult 30 de minute).

Depoziteaza siropul intr-o sticla inchisa ermetic, intr-un loc racoros.

Sursa text: Click!pentrusanatate

Comments