Saptamana Luminata. Traditii si obiceiuri in prima saptamana dupa Paste

Saptamana Luminata. Traditii si obiceiuri in prima saptamana dupa Paste

Saptamana Luminata. Traditii si obiceiuri in prima saptamana dupa Paste


Saptamana Luminata sau prima saptamana dupa Paste este considerata o perioada speciala in traditia crestin-orotdoxa si este una in care credinciosii respecta anumite traditii, dar si obiceiuri populare.


Ce inseamna Saptamana Luminata


Saptamana Luminata in traditia crestina ortodoxa marcheaza evenimentul central al credintei crestine - invierea lui Isus Hristos. Pastele este cea mai importanta sarbatoare a crestinismului, iar Saptamana Luminata este momentul in care credinciosii sarbatoresc si se bucura de aceasta inviere, considerata a fi izvorul sperantei si al vietii vesnice pentru toti cei care cred. Este o perioada de reinnoire spirituala si de intarire a credintei in invierea lui Hristos.


Prima saptamana care urmeaza dupa Invierea Domnului Iisus Hristos este Saptamana Luminata, care se termina in duminica urmatoare, numita Duminica Tomii (n.r. a Sfantului Apostol Toma). Pentru crestinii ortodocsi, Saptamana Luminata este inceputul unei perioade de sarbatoare care se termina dupa cincizeci de zile de la Paste, la Pogorarea Sfantului Duh (Rusaliile).


Saptamana Luminata este o perioada liturgica importanta in traditia crestina ortodoxa.


Aceasta saptamana este caracterizata de bucurie si solemnitate, marcand invierea lui Isus Hristos. Este o perioada in care credinciosii sarbatoresc si se bucura de biruinta lui Hristos asupra mortii si asupra pacatului. In timpul Saptamanii Luminate, se desfasoara numeroase slujbe religioase, iar credinciosii participa la rugaciuni, liturghii si alte activitati spirituale care sarbatoresc evenimentul Pastelui.


Aceasta saptamana este perceputa ca un timp de bucurie si lumina in traditia crestina ortodoxa, reprezentand inceputul unei noi vieti in Hristos si in comunitatea credinciosilor.


Aceste zile de dupa Inviere incununeaza efortul omului de a gasi lumina dumnezeiasca, dupa zile lungi de post si rugaciune. Cartile sfinte spun ca ,,Cerurile dupa cuviinta sa se veseleasca si pamantul sa se bucure si sa praznuiasca toata lumea cea vazuta si cea nevazuta: ca a inviat Hristos, veselia cea vesnica." Este momentul noului inceput, al imparatiei vesnice.


Traditii si obiceiuri in Saptamana Luminata


In Saptamana Luminata, traditiile si obiceiurile variaza in functie de diversele culturi si comunitati ortodoxe, dar exista cateva practici comune care au fost respectate de-a lungul timpului.


In popor exista credinta ca, odata cu Invierea Domnului Iisus Hristos, se deschid portile raiului pentru sufletele pacatosilor retinute in iad, de la Adam si pana la cea de-a doua venire a Mantuitorului. Usile raiului raman deschise pana in Duminica Tomii.


Saptamana Luminata sta sub semnul luminii si prima slujba din aceasta saptamana incepe prin cuvintele "Veniti de luati lumina". Hristos iese din mormant invaluit in lumina cea sfanta a dumnezeirii Sale.


Din noaptea Invierii si pana la Inaltarea Domnului la cer, in Biserica se canta "Lumineaza-te, lumineaza-te noule Ierusalime, ca slava Domnului peste tine a rasarit".


Lunea din Saptamana Luminata - a doua zi de Paste


Mai multe traditii in a doua zi de Paste sunt respectate de sute de ani in Lunea Luminata, prima zi dupa Duminica Pastelui, cand se deschid portile Raiului si ale iertarii.


Datina spune ca, in aceasta zi, finii se duc in vizita la nasi, cu colaci, pasca si oua rosii, in timp ce copiii merge la parinti. Totodata, zi de sarbatoare, feciorii merg sa stropeasca fetele cu apa proaspata din fantana sau cu parfum ca sa fie frumoase tot anul.


In a doua zi de Pasti, in biserici se oficiaza aceeasi slujba care a avut loc in noaptea Invierii si Sfanta Liturghie.


Vesmintele preotilor sunt de culoare alba si, la fel, odajdiile folosite in biserica, preotii poarta in mana, atunci cand binecuvanteaza in timpul slujbelor, aceeasi lumanare aprinsa cu care au impartit Lumina in noapte de Pasti.


In aceasta saptamana, totul sta sub semnul Luminii - simbolul invierii lui Hristos. Salutul obisnuit a fost inlocuit, inca de ieri, cu un salut-marturisire - "Hristos a Inviat" - Adevarat a Inviat!" - care exprima public credinta in inviere.


Martea din Saptamana Luminata - a treia zi de Paste


A doua zi din Saptamana Luminata poarta numele de Martea Alba, iar in aceasta zi se spune ca nu se lucreaza, nu se spala si nu se calca.


Se spune ca nu este bine sa se lucreze, ci sa se dea de pomana pentru a se cinsti memoria mortilor. Femeile din multe zone rurale dau de pomana in aceasta zi pasca ramasa de la Paste si vin rosu.


O traditie spune ca marti, in ziua a treia de Paste, se intorceau vizitele facute in prima zi a Pastelui. In aceasta zi de marti, oamenii obisnuiau sa-si viziteze rudele, vecinii si prietenii, aceste vizite fiind numite altadata ,,Umblatul cu pasca ". Obiceiul isi are originea din vremurile cand crestinii umblau si vesteau Invierea Domnului Hristos.


Tot in Martea Alba au loc uscarea si sfaramarea Sfantului Agnet (painea de impartasanie), sfintit in cadrul Liturghiei Sfantului Vasile din Sfanta si Marea Joi, din Saptamana Patimilor. Al doilea Agnet este uscat si sfaramat dupa o randuiala speciala. Dupa ce este sfaramat, este asezat intr-un chivot pe Sfanta Masa din Altar. Acest Agnet este folosit de-a lungul intregului an pentru impartasirea bolnavilor sau a celor care nu pot merge la biserica din motive bine intemeiate.


Miercurea din Saptamana Luminata


Zilele de miercuri si vineri din Saptamana Luminata sunt zile cu ,,harti", adica exista dezlegare la mancarurile de dulce. Conform Tipicului Sfantului Sava, miercurea si vinerea, in perioada cuprinsa intre Invierea Domnului si Duminica Tuturor Sfintilor (prima dupa Rusalii), este ,,dezlegare la peste". De asemenea, de la Invierea Domnului si pana la Rusalii, nu se fac metanii, ci doar inchinaciuni, arata site-ul crestinortodox.ro.


Miercurea din Saptamana Luminata se mai numeste si Sfanta Mercurie. Este ziua in care barbatii se intorc sa munceasca la camp, in timp ce femeilor le este interzis sa faca acest lucru. In popor, miercurea din Saptamana Luminata mai este cunoscuta si ca ,,nunta soarecilor", iar femeile nu au voie sa munceasca astazi pentru ca aduc rozatoarele in casa si vor fi lipsite de bucate pe masa tot restul anului.


Joia din Saptamana Luminata


Joia din Saptamana Luminata se mai numeste si Joia Verde, pentru ca de ziua aceasta depinde recolta. Este o zi in care se cinstesc gradinile si granele.


In Joia din Saptamana Luminata, care mai este cunoscuta si ca ,,Joia rea", se fac pomeni pentru morti. Pe timpuri, 44 de galeti cu apa erau carate de o persoana, doua lumanari se aprindeau la cele 4 capete, iar in acest fel, apa era sfintita si apoi se varsa in fantana din curte.


Vinerea din Saptamana Luminata - Izvorul Tamadurii


In fiecare an, in prima vineri dupa Paste, Biserica Ortodoxa sarbatoreste Izvorul Tamaduirii.


Dupa slujba de sfintire a apei, preotii ii stropesc pe credinciosi cu apa binecuvantata si canta troparul: ,,Mantuieste, Doamne, poporul Tau si binecuvanteaza mostenirea Ta, biruinta binecredinciosilor crestini asupra celui potrivnic daruieste, si cu crucea Ta, pazeste pe poporul Tau".


In credinta populara, acest cantec de binecuvantare, rostit de preot in timp ce multimea credinciosilor este stropita cu apa sfintita, are rol purificator, de indepartare a energiilor negative si a pagubei.


In ziua de vineri, de Izvorul Tamaduirii, nu se face nici o treaba casnica. Nu se spala si nici nu se calca rufe. Se spune ca cine respecta acest obicei, va avea un loc asigurat in Rai. Gospodinele respecta ziua de praznuire si nu spala, nu calca rufe si nu croiesc un lucru de imbracamite, pentru ca suerstitia spune ca acesta nu va fi de folos sau nu va fi terminat niciodata.


Sambata din Saptamana Luminata


Sambata Luminata pastreaza in credinta populara un loc aparte. Este singura sambata in care nu se face parastas, pentru ca mortii vor fi pomeniti la slujba speciala de Pastele Blajinilor, in lunea de dupa Duminica Tomii.


In Sambata Luminata, spune traditia, nu se face niciun fel de munca in casa, iar gospodinele trebuie sa se pregateasca pentru Duminica Tomii.


Duminica Tomii


Ultima zi din Saptamana Luminata poarta numele de Duminica Tomii si marcheaza momentul in care Isus se arata Apostolilor, printre care si Toma Necredinciosul.


In ultima zi din Saptamana Luminata, in Banat, femeile obisnuiesc sa duca la biserica oua si colaci. Acestea sunt sfintite de preot, iar dupa aceasta slujba speciala, ouale, colacii si o lumanare sunt puse intr-un cosulet impletit din ramuri de alun sau de salcie si lasate sa pluteasca pe o apa curgatoare. Se spune ca aceste bucate vor ajunge la sufletul mortilor si ca astfel o parte din pacatele lor vor fi iertate.


Cu ocazia Pastelui, Libertatea va ureaza Sarbatori Fericite si va invita sa trimiteti celor dragi mesaje de Paste


Sursa foto - Shutterstock.com


Comments