Saptamana Mondiala a Alaptarii

Saptamana Mondiala a Alaptarii

Saptamana Mondiala a Alaptarii

Directia de Sanatate Publica Maramures marcheaza, in perioada 1-7 august, Saptamana Mondiala a Alaptarii. Campania demarata in acest scop are sloganul: ,,Informati parintii. Promovati alimentatia la san! Acum si pentru viitor!"

Alaptarea este una dintre cele mai eficiente modalitati de a oferi copiilor cel mai bun inceput de viata. Alaptarea exclusiva - hranirea sugarilor numai cu lapte matern in primele 6 luni de viata - ajuta copiii sa creasca, prevenind subnutritia, promovand dezvoltarea creierului si reducand riscul de a deveni supraponderali. Alaptarea este primul vaccin al nou-nascutului, oferind anticorpi vitali si o stimulare a imunitatii.

In ciuda acestor beneficii clare, multi copii nu sunt alaptati. La nivel global, numai doi din cinci nou-nascuti sunt pusi la san in decurs de o ora de la nastere si numai 40% dintre copiii sub 6 luni sunt alaptati exclusiv.

In Romania, rata alaptarii exclusive este de 12,6%, printre cele mai mici din Europa. Chiar si in prima luna de viata, ponderea copiilor alaptati exclusiv depaseste cu putin 30%. Prin urmare, prevalenta alaptarii exclusive a scazut in ultimii 7-8 ani.

Campania are ca obiectiv general asigurarea unei nutritii optime a copiilor pana la varsta de 24 de luni si cresterea la 50% a copiilor alimentati exclusiv la san in primele 6 luni de viata, pana in anul 2025.

Beneficiile alaptarii sunt: combate bolile infectioase, reduce incidenta si severitatea diareei, infectiile respiratorii, otita medie acuta, previne malocluzia si cariile dentare, sporeste inteligenta. Beneficii are si mama: creste distanta dintre sarcini, reduce riscul de cancer mamar si ovarian, reduce riscul de hipertensiune arteriala.

V. Rohianu

Comments