Saptamana motiunii

Saptamana motiunii

Joi se va da votul pe motiunea de cenzura. Presedintele Iohannis s-a grabit sa spuna ca „saptamana viitoare vom avea un nou guvern”. Chiar daca motiunea va trece, in niciun caz nu se va forma un nou guvern imediat. Sau „de indata” ca sa folosim o expresie la moda luata din limbajul juridic.

Presupunand ca toate partidele semnatare se vor tine de cuvant, ca niciun parlamentar nu va trada, conform calculelor vor fi mai mult decat suficiente voturi pentru adoptarea motiunii.

Odata trecuta, guvernul este considerat demis, dar continua sa functioneze pana la formarea unui nou guvern. Procesul poate dura saptamani in sir.

Daca exista o intelegere intre partide si toate se tin de cuvant, un nou guvern se poate instala intr-un timp record. La o astfel de varianta se referea Klaus Iohannis. Pe scurt, Ludovic Orban este desemnat cu formarea guvernului, acesta isi prezinta echipa, banuim gata formata, pleaca in fata Parlamentului, noul guvern este votat, se prezinta in fata presedintelui, primul ministru si membrii guvernului depun fiecare pe rand juramantul de credinta din Constitutie, articolul 82, ciocnesc un pahar de sampanie, se despart cu un zambet larg pe fata si, de indata, fiecare la ministerul lui, se apuca de lucru.

Lupta dintre palate inceteaza, iar campania electorala isi continua cursul. Cu Ludovic Orban, de data aceasta prim ministru, si Klaus Iohannis, presedinte, PNL organizeaza mitinguri electorale in marile orase, bat tara-n lung si-n lat si alegerile prezidentiale sunt ca si castigate.

Caderea guvernului PSD, formarea unui guvern in jurul PNL, care sa ramana si dupa alegerile prezidentiale, cu un Klaus Iohannis reales, nu este atat de simplu de realizat.

Victor Ponta a si avansat deja varianta unei coalitii intre Pro Romania, ALDE si PSD. Cele trei partide au majoritatea parlamentara necesara formarii unui guvern, dar atata vreme cat Iohannis este presedinte sunt sanse minime de a fi investit. Mai degraba, Victor Ponta avea in vedere o victorie a candidatului sustinut de partidul sau. Intr-adevar, Mircea Diaconu se afla in plutonul doi, dar cu procente mai mici decat Viorica Dancila si Dan Barna.

Este posibil ca Victor Ponta sa fi avut in vedere victoria candidatului PSD, Viorica Dancila? Putin probabil. Sa se fi gandit la Dan Barna? Si mai putin probabil. Victor Ponta avansa varianta unui guvern de stanga cu Iohannis la Cotroceni. Ceea ce presupune amanari dupa amanari, refuzuri dupa refuzuri, intr-un final intrarea intr-o criza ce se poate prelungi pana la alegerile parlamentare.

Cel mai simplu, in cazul caderii guvernului Dancila, este formarea unui guvern Orban. Dar cand s-a ales in politica din Romania calea cea mai dreapta? Intr-o alta perioada de criza, prin anul 2009, presedintele Basescu a refuzat sa-l numeasca pe Iohannis prim ministru. Este vorba despre celebra „solutie imorala”, pe vrema aceea Klaus Iohannis fiind propus prim ministru de adversarii lui de acum.

La randul lui, daca i se va propune de catre o majoritate parlamentara un guvern PSD – ALDE – Pro Romania are ocazia de a reutiliza formula „solutie imorala”.

Dupa zece ani fostul presedinte Traian Basescu declara ca in turul doi il va vota pe Klaus Iohannis.
Dar sa asteptam rezultatul votului pe motiunea de cenzura, mai ales ca dupa datele pe care le are Viorica Dancila motiunea nu va trece.

Comments