Sarbatoare 1 iunie. Mari sfinti sunt cinstiti de Biserica

Sarbatoare 1 iunie. Mari sfinti sunt cinstiti de Biserica

Sarbatoare 1 iunie. Mari sfinti sunt cinstiti de Biserica

OrtodoxeSf. Iustin Martirul si Filosoful si cei impreuna cu el

Greco-catoliceSf. m. Iustin Filosoful si cei impreuna cu el

Romano-catoliceSf. Iustin, filozof m.

Sfantul Iustin Martirul si Filosoful este praznuit de Biserica in ziua de 1 iunie.

Sfantul Iustin a trait in vremea imparatilor romani Antonin cel Pios (138-161) si Marcus Aurelius (161-180).

S-a nascut in Flavia Neapolis (Sichem), Palestina, intr-o familie aristocratica si a primit o buna educatie.

Sfantul Iustin, avand intelepciune si dragoste de carte, cauta sa-L cunoasca cu mintea pe Dumnezeu si a descoperit, pe rand, in incercarile sale filosofia stoica, cea peripatetica, pitagoreica, apoi platonismul. Prin niciuna din acestea nu a ajuns insa la cunostinta lui Dumnezeu.

Intr-o plimbare pe care o facea la malul marii, Sfantul Iustin a intalnit un barbat necunoscut, carunt si placut la infatisare, pe care l-a privit indelung.

"Pe cand statea el si-l privea cu de-a-manuntul, batranul i-a zis: 'Oare ma cunosti pe mine, de ma privesti astfel cu dinadinsul?' Raspuns-a Iustin: 'Nu te cunosc, insa ma minunez cum, in acest loc pustiu in care n-am asteptat sa vad pe cineva, te vad pe tine'. Zis-a batranul: 'Insotitorii mei s-au dus in partea aceasta si, asteptand intoarcerea lor, le-am iesit inainte ca sa-i pot vedea de departe; dar tu ce faci aici?'

Raspuns-a Iustin: 'Imi place sa ma preumblu in singuratate, ca sa ma invat cu mintea fara de impiedicare la filosofie'. Intrebat-a batranul: 'Ce folos castigi din filosofie?'". (Vietile Sfintilor)

Au intrat in dialog si necunoscutul i-a dovedit Sfantului Iustin zadarnicia fiecarui sistem filosofic. "Eu iti spun cu adevarat, ca mintea omeneasca, nepovatuindu-se de Duhul Sfant si neluminandu-se prin credinta, nu poate sa stie si sa inteleaga pe adevaratul Dumnezeu!", spunea batranul.

Acestea si multe altele graind acesta despre dreapta cunostinta de Dumnezeu, despre adevarata cinstire de Dumnezeu si despre celelalte lucruri dumnezeiesti, Iustin, vazand ratacirea filosofilor elini, se minuna. Apoi a zis: "Deci, unde si ce fel de dascal poate sa afle cineva ca sa-l povatuiasca dupa adevar, daca in Platon si-n ceilalti filosofi nu este adevarul?".

Sfintii proroci au cunoscut adevarul de la inceput si l-au spus oamenilor, i-a zis omul din fata sa. Si spunand adevarul, nu s-au rusinat de nimeni, nici nu s-au temut, nici nu s-au biruit de slava desarta; ci l-au spus drept, curat si fara de frica.

Dar, mai inainte de toate, Sfantul Iustin a fost sfatuit sa se roage cu dinadinsul adevaratului Dumnezeu, ca sa-i fie deschisa usa luminii, de vreme ce nu poate cineva sa stie si sa inteleaga pe cele ce sunt ale lui Dumnezeu, decat numai cel caruia insusi Dumnezeu va voi sa-i descopere.

Dupa aceasta intalnire, marturisea Sfantul Iustin intr-o scriere ("Dialog cu iudeul Tryfon"), i s-a aprins deodata un foc in suflet si a fost cuprins de o mare dragoste de proroci, ca si de barbatii aceia care au fost prietenii lui Hristos (Sfintii Apostoli). Si, gandindu-se la cuvintele batranului, gasea ca aceasta este singura filosofie sigura si aducatoare de folos. Convertirea a fost atunci incheiata.

Asa a ajuns Sfantul Iustin sa studieze cu asiduitate Scriptura Veche (Vechiul Testament) si scrierile Sfintilor Apostoli.

A fost unul dintre aparatorii cei mai devotati ai credintei crestine, trimitand doua apologii, una imparatului si cealalta senatului roman.

Dupa convertire a plecat la Efes, unde are loc dialogul cu iudeul Tryfon si apoi ajunge la Roma, unde va deschide prima scoala filosofica in care se va preda credinta crestina, in conditiile in care crestinii sufereau persecutii extrem de dure.

Sfantul Iustin a fost chemat inaintea autoritatilor pentru vini inchipuite, plasmuite de cel care se arata a fi si el carturar, un filosof cinic pe nume Crescens, cunoscut la Roma. Acesta il ura cumplit, pentru faptul ca in toate disputele pe care le aveau era invins si umilit.

Cand a fost intrebat daca renunta la Hristos, Sfantul Iustin a raspuns: "Niciun om in toate mintile nu abandoneaza Adevarul pentru eroare".

In anul 165, dupa denuntul lui Crescens, Sfantul Iustin primeste moartea martirica prin taierea capului.

Comments