Sarbatoare 15 septembrie. Un mare sfant este pomenit in calendar: multi romani ii poarta numele

Sarbatoare 15 septembrie. Un mare sfant este pomenit in calendar: multi romani ii poarta numele

Sarbatoare 15 septembrie. Un mare sfant este pomenit in calendar: multi romani ii poarta numele

OrtodoxeSf. Ier. Iosif cel Nou de la Partos, mitropolitul Banatului; Sf. Mare Mc. Nichita; Sf. Ier. Visarion, arhiepiscopul Larisei

Greco-catoliceSf. m. Nichita Gotul; Sf. Fecioara Maria Indurerata

Romano-catoliceSf. Fc. Maria Indurerata

Sfantul Iosif cel Nou de la Partos mitropolit al Banatului este sarbatorit de Biserica Ortodoxa Romana la 15 septembrie.

Sfantul Iosif cel Nou s-a nascut in orasul Raguza din Dalmatia, pe malul Marii Adriatice, in anul 1568, intr-o familie de vlahi. Tatal sau, Ioan, era proprietarul unei corabii cu care facea comert in apele Mediteranei. Aromanii (numiti de slavi vlahi sau morlachi, iar de turci karavlahi, adica vlahi negri) erau vestiti, alaturi de italienii raguzani si de venetieni, nu numai ca navigatori, ci si ca negustori.

Ramanand orfan de tata la varsta de 12 ani, tanarul Iacob, numele din botez, a ramas in grija mamei sale Ecaterina, care s-a mutat la Ohrida. A mers la scoala pana la varsta de 15 ani, cand, urmand un indemn de sus, a intrat in Manastirea Maicii Domnului din Ohrida.

Calugarindu-se de tanar, a parcurs toate treptele slujirii in Biserica, pana ce a fost ales mitropolit al Timisoarei, pastorind intre anii 1650-1653.

Din scaunul mitropolitan s-a retras de bunavoie la Manastirea Partos, unde a mai trait cativa ani, dupa care s-a mutat la vesnicele locasuri. Lespedea care-i acoperea mormantul a fost identificata la inceputul secolului trecut, avand urmatoarea inscriptie: "Prea Sfintitul Iosif cel Nou, fost Mitropolit al Timisoarei".

In anul 1929, preotul Bizerea scria ca "inca de pe cand traia se bucura de faima unui adevarat sfant, iar dupa moarte a lasat in popor si intre calugari amintirea unui Sfant adevarat".

Din anul 1782 s-a pastrat icoana Sfantului Iosif cel Nou, pictata de preotul Stefan Bogoslovici, la cererea protopopului Jebelului, Ioan Suboni, care a donat-o manastirii spre a fi asezata deasupra mormantului.

La 28 februarie 1950, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat canonizarea Sfantului Iosif cel Nou de la Partos si stramutarea moastelor sale din biserica Manastirii Partos in catedrala mitropolitana din Timisoara. Canonizarea solemna a avut loc in zilele de 6-7 octombrie 1956, la Timisoara. De atunci si pana astazi moastele Sfantului Iosif odihnesc in dreapta pronaosului catedralei, in racla din lemn de palisandru, tisa si lamai frumos sculptata.

* Sfantul Mare Mucenic Nichita, adica "Biruitorul", a patimit martiriul de la goti in anul 372 pe pamantul tarii noastre. Sfantul era de neam grec, din Cilicia, Asia Mica. Parintii sai au fost adusi de goti si colonizati in Dacia dupa anul 258.

Sfantul Nichita s-a nascut intr-un sat din campia Dunarii, la inceputul secolului IV. Calugarindu-se la una din manastirile din sudul Dunarii, sau poate in Muntii Buzaului, unde era o mica asezare monahala cunoscuta, tanarul ostas al lui Hristos, Nichita, a fost hirotonit preot si a fost misionar prin sate, catehizand si botezand multi daco-romani si goti.

In timpul persecutie dezlantuita de conducatorul gotilor Athanaric impotriva crestinilor, in anul 372 preotul Nichita a fost prins de ostasi in biserica si ars de viu in fata sfantului altar, in ziua de 15 septembrie. Vina lui era ca ii indemna pe crestini sa nu jertfeasca unui idol al gotilor pe care il purtau intr-o caruta prin sate.

Sfintele sale moaste, cate au mai ramas din foc, au fost adunate de crestini si cinstite cu mare evlavie. In anul 451, au fost duse in Cilicia, si asezate intr-o biserica din orasul Mopsuestia, cinstindu-se ca "mare mucenic" in toata Biserica crestina.

Comments