Sarbatoare 23 martie. Mari sfinti sunt cinstiti de credinciosi: zi importanta a ortodoxiei

Sarbatoare 23 martie. Mari sfinti sunt cinstiti de credinciosi: zi importanta a ortodoxiei

Sarbatoare 23 martie. Mari sfinti sunt cinstiti de credinciosi: zi importanta a ortodoxiei

OrtodoxeSf. Cuv. Mc. Nicon si cei 199 de ucenici ai lui

Greco-catoliceSf. cuv. m. Nicon si cei 199 invatacei ai lui

Romano-catoliceSf. Turibiu de Mongrovejo, ep.

Sfantul Cuvios Mucenic Nicon impreuna cu cei 199 de ucenici ai sai sunt pomeniti in calendarul crestin ortodox in ziua de 23 martie.

Sfantul Nicon era din Neapole (Italia), soldat in armata romana, in vremea imparatului Deciu (249-251). Tatal sau era elin, dar Sfantul Nicon a invatat de la mama sa, care era crestina, despre Hristos, Fiul lui Dumnezeu.

S-a intamplat intr-o lupta, in care Sfantul Nicon si-a pierdut mare parte din tovarasi, sa fie inconjurat de potrivnici. Si-a adus atunci aminte de sfatul pe care il primise de la mama sa si ridicandu-si ochii la cer si-a facut semnul Sfintei Cruci spunand: "Hristoase, Dumnezeule Atotputernice, arata spre mine in ceasul acesta puterea Crucii Tale, ca de acum fagaduiesc sa fiu si eu robul Tau, adica ma voi inchina tie, impreuna cu mama care m-a nascut". (Vietile Sfintilor)

Prin puterea Crucii lui Hristos, Nicon a scapat dintr-o incercuire care parea cu neputinta de strapuns.

Sfantul Nicon, dupa botez, a imbracat haina monahala intr-o manastire din insula Hios, care avea o obste de 190 de calugari.

A fost hirotonit episcop si i s-a incredintat conducerea manastirii. Impreuna cu toti monahii de sub obladuirea sa, Sfantul Nicon a plecat in Sicilia, unde a reusit sa intemeieze intr-un munte o manastire cu viata deosebita. In drumul sau s-a oprit la Neapole, iar la obstea de monahi s-au mai adaugat noua barbati, dintre cei care in trecut au fost ostasi, camarazi ai Sfantului Nicon.

"Facandu-si gradini si rasaduri de tot felul, cu pomi aducatori de roada, au ramas acolo, unde Cuviosul Episcop Nicon a botezat pe acei noua barbati, care i-au fost lui altadata prieteni in oaste, si i-a tuns pe dansii in monahiceasca randuiala". (Vietile Sfintilor)

In timpul persecutiilor impotriva crestinilor, intreaga aceasta obste a Sfantului Nicon a fost arestata de guvernatorul insulei, Quintilian, si toti monahii au suferit martiriu, fiind torturati si apoi omorati. Executia s-a desfasurat rapid, caci demnitarul stia ca prin rezistenta si marturisirea neincetata a lui Hristos in timpul chinurilor aplicate in mod public, mucenicii ii conving si pe altii sa devina crestini.

Sfantul Nicon a fost chinuit insa mult mai mult inainte de a fi ucis cu sabia.

Comments