Sarbatoare 26 iulie. Mari sfinti sunt pomeniti de biserica. Zi importanta a ortodoxiei

Sarbatoare 26 iulie. Mari sfinti sunt pomeniti de biserica. Zi importanta a ortodoxiei

Sarbatoare 26 iulie. Mari sfinti sunt pomeniti de biserica. Zi importanta a ortodoxiei

OrtodoxeSf. Sfintit Mc. Ermolae; Sf. Mc. Paraschevi din Roma; Sf. Cuv. Ioanichie cel Nou de la Muscel

Greco-catoliceSf. m. Ermolau, Ermip si Ermocrat; Sf. m. Paraschiva

Romano-catoliceSs. Ioachim si Ana; Bartolomea Capitano, calug.

Sfantul Sfintit Mucenic Ermolae este pomenit in calendarul crestin ortodox in ziua de 26 iulie.

Sfantul Ermolae a facut parte din clerul bisericii din Nicomidia, care in anul 304, in ajunul Craciunului, a fost incendiata in timpul slujbei. Crestinii gasiti atunci in cetate au fost ucisi - au suferit martiriu 20.000 de oameni, sfinti mucenici pomeniti in 28 decembrie.

Preotul Ermolae a scapat cu viata din aceasta incercare, impreuna cu alti doi slujitori ai lui Dumnezeu, Ermip si Ermocrat.

"Dintre toti ramanand acesti trei slujitori ai Domnului, se ascundeau de frica paganilor prin diferite locuri. Insa unde puteau, invatau pe credinciosi sfanta si dreapta credinta si ii intorceau catre Hristos". (Vietile Sfintilor)

Sfantul Ermolae l-a aflat pe Sfantul Pantelimon doctorul si vorbind cu dansul cuvinte insuflate de Dumnezeu, l-a facut crestin. Sfantul Pantelimon a fost prins si chinuit de Maximian, imparatul Romei, care intrebandu-l de la cine a invatat credinta crestineasca, sfantul, neputand sa minta, a spus pe Sfantul Ermolae, preotul crestinilor.

"Deci, batranul Ermolae fiind prins si impreuna cu dansul si robii lui Hristos slujitorii lui, Ermip si Ermocrat, i-au adus impreuna la judecata paganeasca. Acolo, fiind intrebati, au marturisit cu indrazneala pe Hristos, adevaratul Dumnezeu si au batjocorit pe necuratii idoli si inchinatorii lor. Pentru aceasta au luat de la ighemon pedeapsa cu moartea, sfarsindu-se prin taiere de sabie". (Vietile Sfintilor)

* Sfantul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel.

Sfantul Ioanichie a intrat din tinerete in obstea monahala a schitului Cetatuia-Negru-Voda si s-a retras ca pustnic intr-un loc numit Valea Chiliilor. Timp de 30 de ani, la inceputul secolului al XVII-lea, s-a nevoit intr-o pestera sapata intr-un perete abrupt al muntelui.

Se spune ca uneori ucenicul sau ii aducea la pestera paine si apa, pe care le cobora pana la gura pesterii cu o franghie. Din timp in timp, egumenul schitului ii trimitea, pe aceeasi cale, Sfintele Taine.

Pentru multa sa nevointa, Dumnezeu l-a invrednicit sa-si cunoasca timpul mutarii la Domnul, timp pe care l-a sapat in piatra de deasupra mormantului, "Ioanichie Schimonah, 1638".

Moastele sfantului au ramas neatinse pana in 1944, cand egumenul schitului Cetatuia, ieromonahul Pimen, s-a coborat cu o franghie in pestera si a descoperit pe un pat de piatra osemintele intregi, galbene si bine mirositoare ale sihastrului din Valea Chiliilor.

Din 1990, odoarele sfinte au fost pastrate in biserica rupestra a Manastirii Cetatuia. In 20 ianuarie 2013, sfintele moaste au fost mutate la Manastirea "Negru Voda" din Campulung Muscel.

In sedinta de lucru a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, din zilele de 18-19 iunie 2009, s-a aprobat canonizarea Cuviosului Ioanichie cel Nou de la Muscel (Arges), cu ziua de praznuire la 26 iulie.

Comments