Sarbatoare 6 decembrie - Cruce cu rosu in calendarul ortodox - Zi cu o insemnatate uriasa pentru cre...

Sarbatorile zilei de 6 decembrie - Sfantul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, facatorul de minuniOrtodoxe

Sfantul Ier. Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, facatorul de minuni

Greco-catolice

Sf. Aep. Nicolae de la Mira Lichiei, facatorul de minuni

Romano-catolice

Sf. Nicolae, ep.

Sfantul Ierarh Nicolae, arhiepiscop al Mirelor Lichiei, este pomenit de Biserica in ziua de 6 decembrie.Sfantul Nicolae a trait in timpul imparatului Constantin cel Mare (306-337).

S-a nascut in cetatea Patara din Asia Mica. Parinti sai erau de bun neam, drept credinciosi si bogati. Tatal sau se chema Teofan, iar mama sa Nona. Pentru viata lor inchinata lui Dumnezeu si pentru multele milostenii si faceri de bine, aceasta binecuvantata pereche a nascut dumnezeiescul prunc, pe care l-a numit Nicolae, adica "biruitor de popor"; aratandu-se cu adevarat biruitor al rautatii.

Dupa nastere, mama sa, Nona, nu a mai avut alt copil pana la dezlegarea din legaturile cele trupesti, marturisind insasi firea ca nu este cu putinta a se mai naste alt fiu ca acela.

Tanarul Nicolae "cel imbunatatit si curat, avand in sine Duhul lui Dumnezeu, se arata cu totul duhovnicesc, arzand cu duhul si slujind Domnului cu frica, incat nu se vedea la dansul nici un fel de narav tineresc, ci numai obiceiurile omului batran pentru care tuturor s-a facut minunat si slavit. Caci precum omul cel batran, daca are obiceiul celor tineri, este luat in ras de toti, tot asa si tanarul, daca are naravul barbatului celui batran, se cinsteste de toti cu mirare; pentru ca sunt nepotrivite tineretile pentru batranete, dar cinstite si frumoase sunt batranetile in tinerete". (Vietile Sfintilor)

Iubind virtutea, viata curata si daruindu-se cu totul slujirii aproapelui, Nicolae a fost hirotonit preot, apoi episcop al cetatii Mira din tinutul Lichia (astazi localitatea Demre din Turcia, aflata pe malul Marii Mediterane).

Sfantul Ierarh Nicolae a fost intemnitat in timpul persecutiilor impotriva crestinilor decretate de imparatii romani Diocletian (284-305) si Maximilian (286-305). In urma Edictului de la Milano din 313 dat de Sfantul Imparat Constantin cel Mare, care acorda libertate deplina crestinismului, Sfantul Nicolae s-a intors in scaunul episcopal din cetatea Mirei.

A participat la primul Sinod ecumenic de la Niceea din 325, dovedindu-se puternic aparator al credintei crestine impotriva ereziei ariene. Pentru cele doua palme pe care Sfantul Nicolae i le-a dat ereticului Arie, imparatul Constantin a luat de la el omoforul si Evanghelia pe care o tinea in maini. Le-a primit pe amandoua inapoi de la Hristos si de la Maica Domnului, iar Sinodul Sfintilor Parinti a aparat dogma Sfintei Treimi si a dat anatema asupra lui Arie.

"Intorcandu-se Sfantul Nicolae de la sobor, a venit la turma sa aducand pace, binecuvantare si invatatura sanatoasa la toata multimea poporului, cu gura sa cea de miere izvoratoare. Apoi pe turma cea nesanatoasa si straina a taiat-o din radacina si pe ereticii cei impietriti si nesimtitori, care imbatranisera in rautate, mustrandu-i, i-a izgonit de la turma lui Hristos, ca un lucrator de pamant intelept, care curata toate cele ce sunt pe arie si in teasc, iar pe cele mai bune le alege, apoi pleava o scutura". (Vietile Sfintilor)

Sfantul Nicolae a facut multe minuni asa cum arata istoria vietii sale. A izbavit de la moarte trei barbati invinuiti pe nedrept. Cand acestia erau in inchisoare au aflat ca vor fi omorati si au chemat pe sfant in ajutor; i-au pomenit si de binefacerile pe care le facuse cu altii, cum izbavise de moarte pe alti trei barbati din Lichia.

Sfantul Nicolae, cel grabnic spre ajutor si gata spre aparare, s-a aratat in vis imparatului si eparhului; pe eparh l-a mustrat pentru ca a defaimat imparatului pe cei trei barbati, iar imparatului i-a aratat si i-a dovedit ca barbatii aceia sunt nevinovati si ca din pizma au fost parati ca au uneltit impotriva lui. Asa i-a izbavit Sfantul Nicolae de la moarte.

A pastorit dumnezeieste poporul drept-maritor si ajungand la adanci batraneti, s-a mutat catre Domnul."Langa cinstitul lui trup adunandu-se episcopi de prin toate cetatile, in multime fara numar, l-au pus cu cinste in biserica cea soborniceasca a mitropoliei Mirelor, in ziua a sasea a lunii decembrie". (Vietile Sfintilor) (sursa: vol. "Vietile Sfintilor"; )

Comments