SARBATOARE – Hramul Parohiei Ortodoxe din Ruscova

SARBATOARE – Hramul Parohiei Ortodoxe din Ruscova

SĂRBĂTOARE Sute de credincioşi ucraineni ortodocși din zona Mara­mureşului au participat marţi, 2 august 2016, la hramul Bisericii „Sfântul Proroc Ilie” din Ruscova, care aparține de Vicariatul Ortodox Ucrainean din România. La Sfânta Liturghie a slujit și părintele arhimandrit Veniamin Goreanu, consilier patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Potrivit calendarului iulian neîndreptat, Sfântul Proroc Ilie a fost prăznuit de comunitatea credincioșilor ortodocși ucraineni din țara noastră la începutul acestei săptămâni, pe 2 august. Cu acest prilej, biserica din localitatea Ruscova, județul Maramureș, care aparține de Vicariatul Ortodox Ucrainean din România, și-a serbat hramul.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor impresionant de 23 de slujitori, între care s-au aflat părintele arhimandrit Veniamin Goreanu, consilier patriarhal la Cancelaria Sfântului Sinod, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, și diaconul Sorin Argintariu, secretar la Cancelaria Sfântului Sinod, informează basilica.ro. De asemenea, din soborul slujitor au făcut parte părintele vicar Ioan Pițura, de la Vicariatul Ortodox Ucrainean din România, și parohul Bisericii „Sfântul Proroc Ilie” din Ruscova; părintele arhimandrit Dosoftei Şcheul, Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iaşi, precum şi numeroşi clerici din zonă.

„Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, am slujit la Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, membri ai comunităţii ucrainene din zonă. Sfânta Liturghie a început la ora 10:00, iar credincioşii din parohiile învecinate au venit încă de la ora 7:00, dimineața, respectând o tradiţie locală de a înconjura biserica înainte de începerea Sfintei Liturghii, rostind rugăciuni şi cântări închinate Sfântului Proroc Ilie. La sfârşitul slujbei, i-am felicitat pe membrii comunităţii ucrainene din Ruscova pentru lucrarea frumoasă pe care au început-o, de a construi o nouă biserică, şi le-am transmis, totodată, binecuvântarea Patriarhului României, încurajându-i să ducă la bun sfârşit această lucrare de zidire a noului locaş de cult”, a spus părintele arhimandrit Veniamin Goreanu.

În cadrul Sfintei Liturghii, rugăciunile au fost rostite în limba română şi în limba ucraineană. La finalul slujbei, părintele vicar Ioan Piţura a mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru părinteasca purtare de grijă, pentru delegarea unor reprezentanţi la acest eveniment deosebit din viaţa Parohiei Ruscova şi, de asemenea, pentru binecuvântarea acordată înfiinţării unei parohii pentru Comunitatea Ortodoxă Ucraineană din Capitală.

Sărbătoarea Parohiei Ruscova a început încă din data de 1 august, în ajunul hramului, prin oficierea Vecerniei unită cu Litia. Slujba a fost săvârșită de un sobor de clerici, în prezenţa a numeroşi credincioşi. De asemenea, atât la slujba din ajun, cât şi la Sfânta Liturghie din ­ziua hramului au fost prezenţi numeroşi tineri din parohiile învecinate, îmbrăcaţi în costume populare, care au venit să aducă cinstire Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul.

Vicariatul Ortodox Ucrainean este o unitate bisericească administrativă pentru credincioșii ucraineni din țara noastră, aflată în ascultare directă de Patriarhia Română.

Comments