SARBATOARE - Protocoale bilaterale si de infratire, muzica si voie buna la Ziua Bunei Vecinatati

SARBATOARE - Protocoale bilaterale si de infratire, muzica si voie buna la Ziua Bunei Vecinatati

SĂRBĂTOARE Duminică, 24 iulie, la Sighetu Marmației, s-a desfășurat Ziua Bunei Vecinătăți, eveniment organizat de Instituția Prefectului – Județul Maramureș, în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș, Muzeul Maramureșean Sighetu Marmației, Centrul Cultural Sighetu Marmației și  24 de primării din Țara Maramureșului.

SĂRBĂTOARE Principalul scop al manifestării a fost consolidarea relațiilor dintre administrațiile locale din Maramureș și Transcarpatia, motiv pentru care au participat circa 50 de oficialități ucrainene, precum și conducerea județului Maramureș, alături de toți primarii localităților implicate.

Au fost prezenți, printre alții: guvernatorul regiunii Transcarpatia, Ghenadii Moskal; președintele Consiliului regional Transcarpatia, Rivis Michail;  președintele Administrației Regionale de Stat Rahiv, Basaraba Pavlo Vasylovici; președintele Radei raionale Rahiv, Dan Vasyl Ivanovici; atașatul Ambasadei Ucrainei la București, Teofil Rendiuk; prefectul județului Maramureș, Sebastian Mihai Lupuț; subprefectul Alexandru Bondrea; președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea; vicepreședinții Doru Dăncuș și Lucian Morar; consulul României la Cernăuți, Eleonora Moldovan; deputați care reprezintă Maramureșul în Parlamentul României: Cornelia Negruț, Mircea Man, Mircea Dolha; primari ai localităților din Transcarpatia și din județul Maramureș; șefi ai unor instituții din cele două țări.

Întâlnirea oficialităților a avut loc pe podul peste Tisa, unde oaspeții au fost întâmpinați cu colac, sare și horincă. După câteva cuvinte de bun venit, cele două delegații s-au deplasat la Muzeul Satului Maramureșean, unde au fost întâmpinate în acorduri locale de grupul Moroșanca al Centrului Cultural Sighetu Marmației. Doi feciori călare pe cai înstruțați au condus alaiul în partea de sus a muzeului, unde douăsprezece gospodării au fost amenajate de primăriile din Maramureșul Istoric. Tot aici reprezentanții administrațiilor română și ucraineană au rostit alocuțiuni legate de scopul manifestării.

ziua_bunei_vecinatati (44)_800x529

Prefectul Sebastian Mihai Lupuț a spus: “Evenimentul pe care îl organizăm astăzi se dorește a fi unul tipic maramureșean, în care specificul acestei zone să fie promovat și valorificat. Suntem mândri de tradițiile și de valorile noastre, care ne fac unici în Europa, o comunitate care se bazează pe conceptul de unitate în diversitate. Știm că și frații noștri ucraineni împărtășesc valorile europene, știm că au ce oferi marii comunități europene și dorim să îi sprijinim pentru a face pași siguri spre aderare”.

Guvernatorul Ghenadii Moskal și-a rostit discursul în limba română. Gabriel Zetea și Rivis Michail au subliniat necesitatea derulării unor proiecte comune pe linie de infrastructură, iar doamna consul Eleonora Moldovan a cerut dinamizarea dialogului româno-ucrainean, afirmând că a constatat deschidere a ambelor popoare pentru colaborare.

Următorul moment a constat în semnarea unor protocoale bilaterale. Astfel, prefectul Sebastian Mihai Lupuț și guvernatorul Ghenadii Moskal au semnat Programul comun de activități pe anul 2017, care prevede organizarea în comun a unor evenimente din sfera culturală, sportivă și administrativă.

Totodată, primarul municipiului Sighetu Marmației, Horia Scubli, și primarul orașului Hust, Kashchuk Vladimir Pavlovich, au semnat un protocol de înfrățire între cele două localități.

„Din acest moment, puteți să vă considerați fratele tuturor celor din Sighetu Marmației, și nu numai de aici”, i-a spus Horia Scubli omologului său din Hust, afirmând că urmează să invite Consiliul Local al localității ucrainene la o ședință comună cu Consiliul Local Sighetu Marmației, în cadrul căreia să se constituie un grup de lucru care să se ocupe de proiectele comune concrete.

În cadrul întâlnirii, s-au discutat aspecte privind implementarea unor proiecte transfrontaliere cu finanțare europeană, având ca obiectiv modernizarea Spitalului Municipal Sighetu Marmației și redeschiderea și dotarea clinicii din Slatina, Ucraina, respectiv reabilitarea Liceului „Taras Șevcenko” din Sighetu Marmației și modernizarea Liceului „Mihai Eminescu” din Slatina. De asemenea, primarul localității maramureșene Bistra, Vasile Duciuc, și președintele Administrației Regionale de Stat Rahiv, Basaraba Pavlo Vasylovici, au semnat un protocol de colaborare.

Atmosfera pe Dealul Dobăieș a fost una de sărbătoare, fiind animată atât de localnici, cât și de cetățeni veniți de dincolo de graniță, în număr mare.

Comments