Sarbatoarea zilei, 13 iulie. Zi cu deosebita semnificatie pentru credinciosii romani

Sarbatoarea zilei, 13 iulie. Zi cu deosebita semnificatie pentru credinciosii romani

Sarbatoarea zilei, 13 iulie. Zi cu deosebita semnificatie pentru credinciosii romani

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a decis introducerea in calendarul Bisericii Ortodoxe Romane a unei noi sarbatori inchinate Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou. Aducerea moastelor Sfantului Dimitrie cel Nou la Bucuresti este astfel serbata in mod oficial la data de 13 iulie incepand cu anul 2024.Sfantul Dimitrie cel Nou a trait la sudul Dunarii, in secolul al XIII-lea, in vremea dinastiei romanesti a Asanestilor sau cel mai tarziu pe timpul Cruciadei a patra (1204-1261). Peste cateva sute de ani, pe timpul stapanirii turcesti in Peninsula Balcanica, moastele sale neputrezite au fost descoperite in albia raului Lom si duse in satul Basarabov, din sudul Dunarii, in dreptul orasului Giurgiu.In urma acestei descoperiri, domnul crestin al tarii Romanesti a trimis mesteri si bani si a ridicat acolo o biserica, in care au fost asezate moastele Sfantului. In vremea razboiului ruso-turc din 1769-1774, generalul rus Petru Saltacov a trecut Dunarea, calcand Rusciucul si o serie de sate, intre care si Basarabov.Gasind moastele Sfantului Cuvios Dimitrie, generalul evlavios le-a ridicat si le-a adus la Bucuresti, aflat sub ocupatie ruseasca, si cu invoirea mitropolitului Grigorie al II-lea (1760-1787) le-a asezat in Catedrala Mitropoliei, in 13 iulie 1774, cu gandul de a le duce in Rusia. La rugamintea mitropolitului si a boierului Hagi Dimitrie, biv vel sluger, de a nu instraina sfintele moaste, generalul rus s-a induplecat si le-a lasat inchinatorilor bucuresteni, luand cu sine in Rusia numai o mana a Sfantului Cuvios Dimitrie.Mitropolitul Grigorie al II-lea a hotarat ca praznuirea Sfantului Cuvios Dimitrie sa se faca in fiecare an in ziua de 27 octombrie, numindu-l si "cel Nou".Sfantul Cuvios Dimitrie a fost proclamat ocrotitorul spiritual al Catedralei si al orasului Bucuresti de catre mitropolitul Filaret al II-lea (1792-1793).* Soborul Sfantului Arhanghel Gavriil se sarbatoreste in calendarul crestin ortodox de doua ori intr-un an. Prima praznuire are loc pe 26 martie, a doua zi dupa Buna Vestire, iar cea de-a doua, in 13 iulie.Sunt pomenite astazi aratarile cele minunate ale Sfantului Arhanghel Gavriil, care au fost facute prin dumnezeiasca porunca, atat din Vechiul Testament cat si din Noul Testament.Dupa marturiile Sfintei Scripturi si ale Sfintei Traditii, Arhanghelul Gavriil a fost cel care l-a invatat pe Moise, in pustiul Egiptului, sa scrie prima carte a Vechiului Testament, Facerea (Geneza).Sfantul Arhanghel Gavriil a talcuit Prorocului Daniil vedeniile cele minunate, referitoare la ceea ce se va intampla in vremurile din urma. I-a mai spus despre eliberarea poporului lui Dumnezeu din robia Babilonului si despre vremea venirii celei dintai a lui Hristos in lume, prin intruparea din Preacurata Fecioara.

Pastila pentru Suflet, 13 iulie. Pilda inimii"Acesta s-a aratat sfintei si dreptei Ana, care se tanguia pentru nerodirea sa intre pomii cei din gradina si cu lacrimi se ruga lui Dumnezeu, si a zis catre dansa: 'Ano, Ano, rugaciunile si suspinurile tale au strabatut norii si s-au auzit, iar lacrimile tale s-au suit inaintea lui Dumnezeu. Deci, vei zamisli si vei naste pe fiica cea preaslavita, prin care se vor binecuvanta toate semintiile pamantului. Numele ei va fi Maria si prin ea se va da mantuirea lumii' ". (Vietile Sfintilor)Arhanghelul Gavriil i-a vestit Sfantului Proroc Zaharia ca Elisabeta va naste pe Inaintemergatorul Domnului, Sfantul Ioan Botezatorul.Insa, mai presus decat toate, Arhanghelul Gavriil a binevestit Sfintei Fecioare Maria zamislirea Fiului lui Dumnezeu, prin umbrirea si lucrarea Sfantului Duh.Iar "cand S-a nascut Domnul nostru Iisus Hristos in Betleem, Gavriil, acest inger al Domnului, s-a aratat noaptea pastorilor care pazeau turmele imprejurul Betleemului, si le-a zis: 'Va binevestesc o bucurie mare, caci astazi s-a nascut Mantuitorul lumii!' ". (Vietile Sfintilor)

Ministrul Muncii arunca bomba: din 1.713 dosare verificate, 1.400 au fost gasite cu nereguli. Rezultatele controalelor efectuate la sesizarea Realitatea Plus"Despre acest inger se mai povesteste ca s-a aratat Mantuitorului Hristos, mai inainte de patima Lui cea de buna voie, pe cand se ruga in gradina. Numele acesta de Gavriil se talcuieste puterea lui Dumnezeu; de aceea si Gavriil, aratandu-i-se Domnului nostru Iisus Hristos, Il intarea, ca cel ce are pe langa alte slujiri ale sale si aceasta: a intari pe cei ce sunt in nevointe". (Vietile Sfintilor)Cel ce a fost binevestitor al zamislirii si al Nasterii Domnului, Sfantul Arhanghel Gavriil, s-a aratat si vestitor al Invierii Lui, caci el sezand pe piatra mormantului s-a aratat femeilor purtatoare de mir si le-a spus despre Invierea cea din mormant a lui HristosReprezentat in iconografia Bisericii Ortodoxe ca avand in maini floarea de crin, Sfantul Arhanghel Gavriil este sarbatorit si la 8 noiembrie, impreuna cu Sfantul Arhanghel Mihail.

Prognoza meteo, 13 iulie. ANM, in alerta: Cod rosu de canicula. Caldura sufocanta pune stapanire pe toata tara

Comments