,,Savantii puscariilor", doar 20 de zile de reducere a pedepsei indiferent
de numarul de lucrari scrise

,,Savantii puscariilor", doar 20 de zile de reducere a pedepsei indiferent de numarul de lucrari scrise

,,Savantii puscariilor", doar 20 de zile de reducere a pedepsei indiferent de numarul de lucrari scr...

Reducerea pedepsei de 20 de zile este stabilită indiferent de numărul lucrărilor ştiinţifice publicate pe durata executării pedepsei. În plus,  Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice trebuie să confirme caracterului ştiinţific al lucrării respective.

Aceste reglementări au fost adoptate de Guvern în luna iunie 2016, prin OUG 24/2016, se arată într-un comunicat al Guvernului, citat de Hotnews.ro.

Guvernul a modificat şi completat în acest sens Hotărârea nr. 157/2016 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Scandalul cărţilor scrise în penitenciar

Potrivit datelor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, 188 de deţinuţi au scris şi publicat peste 400 de cărţi în ultimii doi ani, printre aceştia fiind Gigi Becali, George Copos, Dinel Staicu, Miron Mitrea, Dan Voiculescu, Zsolt Nagy şi Ioan Niculae etc.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a început, în ianuarie, o anchetă care vizează profesori universitari care au coordonat sau validat lucrările ştiinţifice ale deţinuţilor, pentru care aceştia au primit reducerea pedepselor, reprezentanţii editurilor care le-au publicat şi funcţionari ai ANP care au propus eliberarea.

DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la suspiciune săvârşirii infracţiunii de favorizare a făptuitorului, respectiv pentru ajutorul dat unor condamnaţi pentru corupţie. Anchetatorii susţin că fapta ar fi fost săvârşită de mai multe persoane care au acţionat concertat în scopul de a crea aparenţa că sunt îndeplinite condiţiile legale pentru ca persoanele condamnate să fie eliberate condiţionat.


La audieri a fost chemat, pe 8 iunie, şi Gigi Becali, care a scris, în doi ani de detenţie, cinci cărţi: "Muntele Atos, patria ortodoxiei", "Steaua şi Becali", "Becali şi politica. Începuturile", "Iubirea milostivă şi mântuitoare" şi "Becali Parlamentul Europei şi Parlamentul României".

În acest dosar a fost audiat la DNA, pe 10 iunie, şi Dan Voiculescu, care a scris, de când se află în detenţie, din august 2014, cel puţin zece cărţi.

Omul de afaceri Dinel Staicu a scris şi el 10 volume în detenţie: "Reforma bancară şi fiscală", "Creditul social fiscalizat", "Piaţa de capital fiscalizat", "Foreign policy", "Raportul de cauzalitate dintre creditare şi criza economico-financiară", "Ascensiunea şi prăbuşirea băncilor în contextul globalizării", "Noul bon fiscal - etalon", "Barterul fiscal", "Economia fiscală de piaţă", "Economie şi idei fiscale de autodefinire a epocii moderne".

De asemenea, omul de afaceri Ioan Niculae a scris, de când se află în închisoare, mai multe cărţi, cu o medie de un volum la 29 de zile: "Bioetanolul, combustibilul viitorului", "Biodieselul motorina ecologică", "Valorificarea energetică a biomasei", "Orientări moderne în producţia vegetală", "Tehnologii moderne de producere a utilizare a alcoolului metilic".

Fostul ministru Miron Mitrea a scris, în detenţie: "Amintiri… Subiective. Moment de istorie imediată" şi "Noi nu facem politică! Sindicate 1990-1994", în timp ce un alt fost ministru, Relu Fenechiu, a semnat "Itinerarii duhovniceşti în judeţul Iaşi" şi "Ingineria avanasată soluţie strategică pentru o dezvoltare durabilă a regiunii de nord-est".
 

Comments