SCANDAL – Cauzele poluarii de catre compania REMIN a raurilor Lapus si Somes (Bonus: tentativa autor...

ACCIDENT DE MEDIU. A fost incident (cum zic cei de la Sistemul de Gospodarire a Apelor – SGA – Maramures) sau accident (cum zic cei de la Institutia Prefectului Maramures)? Asta-i o dilema a ceea ce s-a intamplat in 17 octombrie, o zi de marti in care cele trei ceasuri rele au fost mai multe. Atunci, pe una dintre sondele inverse ale sistemului de evacuare a apelor din Iazul Bozanta, debitele crescute (pe astea nu le regleaza nimeni, pentru ca la cati bani s-au sifonat in actiunea de nimeni verificata a inchiderii minelor ar fi trebuit sa fie macar un sistem electronic activ!) au condus la surparea in raul Lapus a sterilului de flotatie.

&

Acest al-nu-stiu-catelea accident de mediu cauzat de compania nationala Remin SA si care ne este prezentat, bagatelizandu-se importanta ecosistemelor, drept incident (adica un fel de ,,Ne scuzati, din greseala, nu mai facem!") a durat, conform informatiilor specialistilor de la SGA, timp de 7 (sapte!) ore: ,,De la ora 16, prin aparitia conului de surpare, s-a realizat si antrenarea sterilului pana in jurul orei 23".

&

Ce e cu Remin-ul asta, de fapt?

&

Fosta companie miniera Remin SA, societate cu capital integral de stat care pana in 2005 a fost principalul agent economic din judet, a intrat in 2009 in procedura de insolventa si acum isi desfasoara activitatea sub conducerea administratorului special (dr. av. Manuela Sirbu) si supravegherea administratorilor judiciari (Pareto Grup IPURL – Liliana Iancu – si Pro Insolv IPURL – Ioan Coman).

&

Aflata in perioada de observatie, inaintea depunerii planului de reorganizare judiciara a companiei, administratorii Remin (precizati mai sus) sunt, in aparenta, preocupati sa stinga creantele (conform actualei legislatii, masurile pentru stingerea creantelor constau in: imprumuturi sau atragere de capital prin majorarea capitalului social – varianta neviabila in cazul companiei din Baia Mare; vanzarea sau darea in plata a bunurilor din patrimoniul companiei in contul creantei; fuziunea sau divizarea; emiterea de titluri de valoare).

&

Preocupati mai mult sa vanda ce mai e de vandut si mai putin de remedierea unor probleme care se repercuteaza, iata, direct asupra mediului, administratorii Remin au ignorat o… vana. Da, o vana defecta a cauzat accidentul ecologic de marti. Dupa ce acesta s-a produs, vana a fost reparata pe redepe inainte, dovada ca pana la acel moment monitorizarea acestor aspecte a lipsit cu desavarsire. In fond, ce mama si tata-naibii conteaza ca se mai scurge steril minier in raurile Maramuresului. Retineti, va rog, pentru viitor: respectiva vana nu a fost nici macar inlocuita, ci… reparata. Adica au demontat-o, au curatat-o si… Dumnezeu cu mila.

&

Balbele autoritatilor si pregatirea detergentului

&

Zice SGA ca, monitorizand Lapusul si Somesul (prin prelevari de probe de apa), precum si iazul Bozanta, "incidentul a avut un impact local si momentan pe raul Lapus, parametrii calitativi pentru care s-au inregistrat valori ce exced valorile uzuale clasei poluantilor specifici, a caror concentratii s-au diminuat pe masura descresterii in intensitate a incidentului. (...) Incidentul nu a provocat mortalitate piscicola".

&

In plus, nu au existat deversari de "cantitati relevante de cianuri totale" pentru ca sterilul respectiv a fost flotat (separat) nu prin cianurare. Insa se recunoaste, cu gura-nclestata, ca ceva cianuri s-au deversat totusi, pentru ca la depresare (relarea pH-ului), in procesul de flotare s-a utilizat cianura de sodium. Simplificat, incearca sa ni se induca impresia ca s-a intamplat ceva, dar ca nu-i mare lucru. Adica, un fas!

&

La nivelul Prefecturii, insa, situatia sta putin diferit, mai ales prin punctele esentiale. Respectiv se vorbeste in clar despre poluare accidentala la iazul de decantare de la Bozanta: ,,Conform datelor primite de la laboratorul SGA Maramures, analiza probelor de apa a relevat prezenta de metale si suspensii in raul Lapus".

&

De asemenea, se mentioneaza ca a fost o alerta serioasa, la fata locului fiind prezenti reprezentanti ai Comisariatului Judetean al Garzii Nationale de Mediu, Sistemului de Gospodarire a Apelor Maramures, REMIN SA Baia Mare, Conversmin SA, Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta, Institutiei Prefectului, Inspectoratului de Politie al Judetului Maramures, in plus fiind anuntate institutiile abilitate de la nivel central, inclusiv Ministerul Economiei.

&

Ce se intampla cu detergentizarea? Se intampla ca-n afara de repararea vanei defecte, cei de la Remin vor trebui sa raporteze ca au avut loc inspectii de specialitate si ca s-au stabilit masuri cu privire la mentinerea in functionare si in siguranta a iazului si a sistemelor de evacuare a apelor de pe iaz. Si vor raporta. Pentru ca la Remin e mai important sa se vanda, decat sa se asigure. De altfel, ei au si comunicat deja, oficial!, ca apele acumulate in iazul de decantare provin doar din... precipitatii. Mai ramanea sa precizeze ca-i chiar apa potabila!

&

Catalin VISCHI

Comments