Scandal in coalitie. Marcel Bolos nu vrea sa plece de la MIPE - De ce se tine cu dintii de scaun - C...

Actualul ministru de la Fonduri Europene - Marcel Bolos cere sa ramana pana la urmatoarele alegeri la acelasi minister pe care l-a condus din 25 noiembrie 2021. Acesta spune ca Acordul coalitiei poate fi modificat inainte de rotatia din 25 mai 2023.

Reactia vine dupa ce PSD a cerut modificarea acordului astfel incat sa pastreze ministerul Transporturilor, iar liberalii ministerul Investitiilor si Fondurilor Europene, condus de Marcel Bolos, relateaza Realitatea PLUS.

,,Ca fiecare dintre partidele din coalitie au obiective pe care le urmaresc si e firesc sa isi faca propriile analize" , a declarat Marcel Bolos, pentru Realitatea PLUS.

Intrebat daca vor avea loc negocieri in acest sens cu partenerii social-democrati si UDMR, actualul ministru al Investitiilor si Proiectelor Europene a precizat ca da, daca este benefic pentu coalitie.

Coalitia trebuie sa puna pe masa rezultate concrete pentu romani. Daca se va considera ca e loc de mai bine, pot exista argumente ca protocolul sa se modifice. E o decizie a conducerii fiecarui partid. Eu am zis ce e in mod rational sa se intample".

Potrivit Acordului politic intre cele trei formatiuni politice, alaturi de minoritatile nationale ce formeaza coalitia de guvernare, rotativa premierilor (rotatia, n.r.) urmeaza sa aiba loc pe 23 mai 2023. De la acea data, liberalii urmeaza sa ocupe portofoliile detinute din noiembrie 2021 de social-democrati si invers.

Astfel ca fotoliul de la MIPE va fi ocupat pana la alegerile din 2024 de un social-democrat.

Potrivit Acordului de Coalitie, ,,la schimbarea premierului, conform rotatiei politice convenite, se vor inlocui si urmatorii reprezentanti in guvern : vicepremierul din partea PSD va fi inlocuit de vicepremierul din partea PNL; ministrul Transporturilor din partea PSD va fi inlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene; ministrul Finantelor publice din partea PSD va fi inlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justitiei; coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi inlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului".

,,ACORD POLITIC intre Partidul Social Democrat (PSD), Partidul National Liberal (PNL), Uniunea Democrata Maghiara din Romania (UDMR) si Grupul Parlamentar al Minoritatilor Nationale din Camera Deputatilor (GPMN)

1. Formatiunile semnatare convin asupra formarii Coalitiei Nationale pentru Romania - coalitie de guvernare pentru perioada 2021-2024.

2. Primul candidat la functia de Prim-Ministru, din partea PNL, sustinut de cele 4 formatiuni parlamentare semnatare, este domnul Nicolae Ionel Ciuca. Acesta va avea mandat pana pe data de 25 mai 2023, iar cel de al doilea candidat, din partea PSD, pana la alegerile generale din 2024.

La schimbarea premierului, conform rotatiei politice convenite, se vor inlocui si urmatorii reprezentanti in guvern : vicepremierul din partea PSD va fi inlocuit de vicepremierul din partea PNL; ministrul Transporturilor din partea PSD va fi inlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene; ministrul Finantelor publice din partea PSD va fi inlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justitiei; coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi inlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului.

In cazul desemnarii sale, conform prevederilor constitutionale, acesta va prezenta Parlamentului spre aprobare un guvern format din 20 de ministere, nominalizarile fiind facute astfel: 9 ministere PSD, 8 ministere PNL, 3 ministere UDMR. Din structura executivului vor face parte si 2 viceprim-ministri, care vor reprezenta formatiunile coalitiei care nu au propus candidatul de prim-ministru, dar au membri in Guvern.

3. Formatiunile semnatare ale prezentului Acord vor asigura reprezentarea GPMN in structurile guvernamentale, cu respectarea ponderii politice parlamentare in cadrul prezentei Coalitii.

4. Coalitia Nationala pentru Romania functioneaza in baza Programului de Guvernare si a mecanismului de monitorizare si coordonare a aplicarii deciziilor luate, conform procedurilor stabilite in prezentul Acord Politic.

5. Sedintele Coalitiei vor avea loc saptamanal sau ori de cate ori este nevoie, la convocarea uneia dintre partile semnatare. In cadrul acestora se iau decizii pentru realizarea prevederilor cuprinse in Programul de Guvernare. La aceste sedinte participa prim-ministrul si membrii cabinetului. Delegatiile de consultare in cadrul coalitiei vor avea componenta si numarul de persoane stabilite de catre presedintii celor 4 formatiuni parlamentare. Secretariatul tehnic va fi asigurat de catre fiecare formatiune reprezentata in Guvern, lunar, prin rotatie.

6. Sedintele Coalitiei vor aborda agenda politica guvernamentala si parlamentara. Deciziile Coalitiei se iau prin consens.

7. Deciziile Coalitiei sunt obligatorii pentru toate persoanele sustinute in functii publice de catre aceasta. Revocarea acestor persoane poate avea loc dupa consultarea formatiunii politice care a facut propunerea. Deciziile Coalitiei sunt publice, iar dezbaterile in cadrul mecanismelor de decizie ale Coalitiei sunt confidentiale pana la adoptarea deciziilor.

8. Coordonarea activitatii Coalitiei la nivel guvernamental se indeplineste de catre prim-ministru si viceprim-ministri, care vor avea calitatea de avizatori pentru proiectele de acte normative, conform atributiilor delegate convenite. Agenda de lucru a sedintelor de guvern, stabilirea si prioritizarea politicilor publice guvernamentale vor fi decise de catre prim-ministru, prin consultare cu viceprim-ministrii, in intalnirea lor saptamanala ulterioara sedintei pregatitoare de guvern organizata de catre Secretariatul General al Guvernului.

9. Pentru coordonarea si punerea in aplicare a deciziilor Coalitiei la nivel parlamentar se organizeaza, saptamanal, sedinte cu participarea liderilor de grup ai formatiunilor semnatare din cele doua Camere ale Parlamentului.

10. In vederea implementarii deciziilor Coalitiei la nivel parlamentar, liderii de grup se intalnesc inaintea tuturor sedintelor de Birou Permanent/Birou Permanent reunit al Camerelor si ori de cate ori este necesar, la solicitarea unuia dintre lideri, inaintea sedintelor comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

11. Medierea eventualelor dezacorduri de natura parlamentara, precum si dezbaterea unor puncte de vedere divergente asupra implementarii programului de guvernare sau sustinerea unor initiative legislative se face in sedintele de Coalitie.

12. Acordul politic de constituire a Coalitiei Nationale pentru Romania este valabil pe durata mandatului parlamentar 2021-2024 si intra in vigoare la data semnarii. Modificarile la prezentul Acord se dezbat, negociaza si convin intre formatiunile semnatare, fiind decise prin consens.

Prezentul acord politic a fost semnat astazi 22 noiembrie 2021, la Bucuresti, in patru exemplare originale, cate unul pentru fiecare parte semnatara", se arata in document.

Acordul a fost semnat de liderii PSD, Marcel Ciolacu, PNL, Florin Citu, UDMR, Kelemen Hunor, si de liderul GPMN - Minoritati nationale, Varujan Pambuccian", se arata in Documentul semnat inaintea depunerii juramantului membrilor Guvernului de coalitie, pe 25 noiembrie 2021, condus de Nicolae Ciuca, ales ulterior presedinte al PNL.

Comments