Scandal urias in gimnastica feminina. Sefe Federatiei se vaita ca nu are bani, Elisabeta Lipa o acuz...

Noua echipa olimpica de gimnastica feminina este una tanara, cu o varsta medie de 16 ani. In lotul extins sunt 15 gimnaste, iar pentru olimpiada vor fi selectate, in urmatoarele saptamani, doar 5 dintre ele. Pregatirea pentru un astfel de concurs este extrem de costisitoare. Banii ar trebui sa asigure pregatirea sportivelor in strainatate, intrucat nu se pot antrena in salile din Romania, niciuna dintre ele nefiind dotata cu aparatura identica cu cea pe care vor concura la Paris, anul viitor."Vorbim de un minim de 200 mii euro pe luna care sa acopere toata pregatirea lor, cu tot ce inseamna stagii de pregatire, aparatura, parte medicala, sustinere, refacere, competitii intermediare, " a explicat CARMENCITA CONSTANTIN presedinte Federatia Romana de Gimnastica.

Din acest motiv, Federatia face un apel la donatori sa contribuie cu bani astfel incat pregatirea sa se desfasoare in cele mai bune conditii. Insa, chiar daca s-ar gasi un sponsor care sa le asigure gimnastelor conditii decente de antrenament, tot nu ar fi suficient. Si asta pentru ca respectiva aparatura metodica nu ar incapea in actualele sali de sport din Romania.

ELISABETA LIPA: Federatia de Gimnastica are al 3-lea buget ca marime dintre federatii

Intr-o interventie la Culisele Statului Paralel, Elisabeta Lipa, presedintele Agentiei Nationale pentru Sport, sustine ca atitudinea conducerii Federatiei de Gimnastica nu este nici de inteles, nici de laudat.

"Pentru mine, ca om de sport, este foarte trist acest circ pe care-l face conducerea de gimnastica. Eu am trait cele mai mari bucurii alaturi de lotul de gimnastica la Olimpiade, am muncit in conditii atat de dure, dar am strans din dinti si am mers mai departe, facand performanta. Eu nu inteleg cum s-a ajuns in aceasta situatie, cand federatia de gimnastica este finantata din 4 directii: prin Minister, prin Agentia Nationala a Sportului, prin fundatia Casa Campionilor si prin primariile care organizeaza tot felul de competitii. Se plange ca nu are sala, dar o singura sportiva, se pregateste in aceasta sala (Dinamo - N. R.) care a fost construita special pentru lotul feminin de gimnastica, celelalte o fac in strainatate, practic lotul este rupt in doua.

Doamna presedinte spune ca nu este dotata suficient, dar noi am cumparat o serie de aparate, iar Sabina Voinea, cea mai buna gimnasta a lotului, se antreneaza acolo cu mama sa, Camelia Voinea. Eu m-am uitat si in planul Federatiei pentru anul viitor: nu vor participa la nicio cupa mondiala, nu au niciun obiectiv la Europene, iar la Olimpiada au ca obiectiv locurile 7-8. Pentru mine este greu de inteles acest apel la sponsori, nu zic ca ar fi usor, dar parca nu se face la modul acesta," a afirmat Lipa.

Ultima olimpiada la care a participat echipa de gimnastica a Romaniei a fost cea de la Londra, din 2012, cand Sandra Izbasa a obtinut medalia de aur la sarituri. (SA ILUSTRAM CU

Comments