SCANDALURILE din jurul CEC BANK. Povestea din spatele inlocuirii lui Radu Ghetea

SCANDALURILE din jurul CEC BANK. Povestea din spatele inlocuirii lui Radu Ghetea

SCANDALURILE din jurul CEC BANK. Povestea din spatele inlocuirii lui Radu Ghetea

Ghetea a fost artizanul modernizarii institutiei. Procesul a demarat in 2007 si a fost incheiat cu succes la finalul anului 2011. Intreaga transformare a costat in jur de 135 de milioane de euro. Insa, pe langa realizarile incontestabile din domeniu, de numele lui Radu Ghetea se leaga si o multime de controverse.

Acesta a intrat in atentia opiniei publice atunci cand fostul ministru al Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, a declarat ca a fost sunat de Traian Basescu care i-a cerut sa nu-l schimbe pe Ghetea de la conducerea CEC. Interventia fostului presedinte ar fi avut loc la scurt dupa ce Ioana Basescu, fiica cea mare a acestuia, a luat de la CEC un credit de un milion de euro, pe o perioada de 30 de ani, cu care ar fi cumparat celebra mosie de la Nana.

Presa a dezvaluit atunci ca Ioana Basescu a obtinut imprumutul in timp record si cu dobanzi preferentiale. Ministerul Finantelor a cerut Bancii Nationale a Romaniei sa faca un control la CEC Bank, pentru a vedea cum a fost acordat creditul. In plus, Senatul a decis constituirea unei comisii de ancheta in legatura cu acest imprumut, despre care Ghetea a explicat ca a fost acordat legal.

Considerat un apropiat al guvernatorului BNR- Mugur Isarescu, Ghetea a rezistat mai multor tentative de inlocuire atat de la CEC Bank, cat si din functia de sef al Asociatiei Romane a Bancilor.

In scandal a intervenit si premierul de la acea vreme Victor Ponta, care n-a ratat prilejul sa iasa cu atacuri la adresa presedintelui Traian Basescu.

,,Niciun roman nu obtine credit pentru teren agricol, l-a obtinut domnul Basescu, la dublul sumei pe care CEC-ul are voie sa o dea persoanelor fizice. Am vorbit cu ministrul Finantelor, pentru ca este singurul care are competenta de a face schimbari in conducerea CEC si il sustin total sa verifice foarte clar lucrurile si sa propuna masurile care se impun", a spus Ponta.

In replica, Basescu a precizat ca terenul din Calarasi a fost cumparat cinstit, fiind vorba despre o afacere de familie. Totodata, el a mentionat ca, de fapt, USL, in ansamblu, a facut un joc politic. Pana la urma, cel care a semnat decizia de eliberare a lui Ghetea din functia de sef al CEC a fost chiar Victor Ponta, in calitate de ministru interminar de Finante. Se intampla in 2014, ca, mai apoi, in 2019, Ghetea sa fie inlocuit si din functia de presedinte al Consiliului de Administratie.

In 2014, numele institutiei bancare a aparut intr-un alt scandal. Imaginea lui Constantin Brancusi a fost folosita atunci intr-o reclama pentru CEC. In videoclip, o voce a fost adaugata imaginilor de arhiva, astfel incat sa para ca marele artist povesteste despre ideile si opera lui. Insa folosirea imaginii acestuia a fost contestata de autoritatile locale din Targu-Jiu, care au spus ca vocea care pare a lui Brancusi este de fapt un fals, la fel ca si semnatura care apare pe afisele publicitare.

In trecut, CEC Bank a fost la un pas de privatizare. In 2006, Guvernul a aprobat forma finala a contractului de privatizare, care prevedea ca statul va vinde pachetul majoritar de 69,9% din actiuni. Contravaloarea a 9,9% din pachetul scos la vanzare ar fi urmat sa fie transferat Fondului Proprietatea, alte 5% din actiuni vandute fostilor si actualilor angajati ai CEC, iar restul de actiuni pana la 100%, tranzactionat pe piata de capital. Tranzactia nu a mai avut loc deoarece autoritatile au considerat ca pretul oferit de National Bank of Greece, adica 560 de milioane de euro pentru 70% din actiuni, a fost prea mic.

In ultimii ani, in spatiul public au fost vehiculate mai multe idei posibile pentru evolutia CEC Bank, care a ramas singura banca comerciala cu capital suta la suta de stat. In 2016, consilierul premierului Dacian Ciolos pe probleme economice, Dragos Pislaru, a vorbit despre intentia statului de a vinde o parte din institutia bancara catre un investitor strategic.

CEC a intrat si in atentia actualului premier. S-a intamplat anul trecut cand Florin Citu, in calitate de ministru al Finantelor, a precizat ca vrea sa reduca salariile sefilor bancilor de stat, de la 15.000, la aproape 6.000 de euro pe luna. Spre finalul anului trecut, Citu a declarat ca este nevoie de modernizarea CEC Bank pentru ca, prin intermediul acesteia, pot fi atrase anumite finantari de la Comisia Europeana.

Tot in 2020, Plenul Camerei Deputatilor a adoptat proiectul de lege privind unele masuri pentru protejarea intereselor nationale in activitatea economica. De la data intrarii in vigoare a legii se interzice, pentru o perioada de doi ani, instrainarea participatiilor statului la companiile si societatile nationale, la banci, precum si la orice alta societate la care statul are calitatea de actionar, indiferent de cota de participatie detinuta, conform actului normativ. Liberalii au contestat aceasta lege la CCR, dar sesizarea a fost respinsa. Insa, potrivit cotidianul.ro, un proiect de lege elaborat de Ministerul Economiei prevede chiar eliminarea acestei interdictii, ceea ce a alimentat informatii potrivit carora noul executiv ar avea in plan privatizarea CEC.

Institutia bancara anunta spre finalul anului trecut ca si-a majorat activele cu peste 14% in primele noua luni din 2020, fata de finalul anului 2019, pana la valoarea de 37,5 miliarde de lei, iar profitul net a fost de 274,2 milioane de lei.

Comments