Scantei la discutiile dintre producatori si retaileri: „Haideti sa tipam”

Scantei la discutiile dintre producatori si retaileri: „Haideti sa tipam”

Reprezentantii Comisiei economice din Senat au discutat cu toti factorii decizionali despre abuzurile care se fac impotriva brandurilor romanesti de renume: magiunul de Topoloveni, branza de Ibanesti si multe altele, care sunt scoase de la raft.

„Am primit foarte multe (sesizari – n.r.). Nu vreau sa le fac publice in Comisie pentru ca am primit solicitare in sensul acesta si ii inteleg pe oameni si nu ii pot acuza ca nu au curaj sa iasa public sa vorbeasca despre nedreptatile care li se fac atunci cand se listeaza un produs. Cei care au venit astazi au venit cu un strigat, cu un strigat de disperare ca intr-adevar am constatat ca sunt anumite practici incorecte pe care le practica unele hipermarketuri. Si discutia noastra de astazi va continua saptamana viitoare cu prezenta Consiliului Concurentei, pentru ca presedintele Consiliului Concurentei si-a permis sa aiba o cu totul alta activitate astazi cand, iata, discutam o situatie extrem de importanta care priveste economia romaneasca si companiile romanesti”, a spus Daniel Zamfir, la finalul sedintei.

El a mentionat ca Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Consiliul Concurentei vor fi monitorizate strict de catre comisie.

Prezent la dezbateri, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a explicat ca delistarea unui produs romanesc cu pret mai mic decat cel achizitionat ulterior de catre retailer din import ar putea fi sanctionata cu 5% din cifra de afaceri, potrivit unui proiect de act normativ la care se lucreaza in Ministerul Agriculturii. De asemenea, va fi limitata prezenta la raft a produselor, la cel mult 4 „fete”, pentru ca mai multe produse sa aiba loc.

La dezbateri au fost invitati si reprezentanti ai retailerilor, precum si ai organizatiilor acestora, care au precizat ca nu trebuie generalizata o situatie concreta a unui producator la nivelul intregii piete.

„Astazi s-au spus lucruri din partea unor producatori care au nemultumiri, si nu putem sa spunem ca poate nu au dreptate. Chiar si un singur producator roman daca nu ar fi fericit trebuie sa analizam cazul si sper ca din acest punct de vedere vom putea face totusi deosebirea dintre o situatie concreta sau sa spunem poate cateva si faptul ca ele nu sunt neaparat generalizate. As vrea sa va spun ca relatia cu producatorii romani, cel putin din punctul nostru de vedere, are si parti foarte bune. Si nu trebuie sa uitam lucrul acesta. Piata din Romania a evoluat foarte mult, este una competitiva, credibila, consumatorii au acces la o gama foarte variata de produse si exista si aceasta concurenta, in cazul in care consumatorul roman, dintr-un motiv sau altul, simte ca nu a avut satisfactia serviciilor pe care le astepta sau chiar a preturilor, sau a oricarui element, are intotdeauna o alternativa”, a spus George Badescu, directorul executiv al Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR).

Acesta a subliniat ca nu se doreste trecerea cu vederea a situatiilor, iar problema delistarilor nu este una noua.

La randul sau, Bibiana Stanciulov, directorul general al companiei Sonimpex, firma care produce Magiunul din prune Topoloveni, a afirmat ca problemele cu un retailer au inceput dupa adoptarea Legii 81, referitoare la taxele de raft, care le impuneau sa aiba pana la 25% taxe de raft. Retailerul ar fi incercat sa recupereze pierderea propunand achizitia la un pret mai mic. Dupa ce a sesizat institutiile statului, respectiv Consiliul Concurentei, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Ministerul Agriculturii, producatorul a decis sa dea multinationala in judecata.

„Cunosc si alti producatori romani pe care eu i-am avertizat din 2022, de cand a aparut legea. Am spus: atentie ca nu ne vor delista pe toti in acelasi timp. Vor incepe pas cu pas si vor vedea, tipam sau nu tipam. Haideti sa tipam toti odata ca daca vom tipa toti odata suntem o forta. Trebuie sa recunosc un lucru foarte trist pentru noi, pentru romani: suntem lasi. Daca nu eram lasi si daca producatorii se ridicau mai multi, uitati si acum aici cati au venit! Daca tot timpul taci, susotesti si astepti sa iasa altii in fata, unul, doi, trei, si pe urma stai si vezi, daca au castigat, castigam si noi, daca nu au castigat, bine ca nu ne-am dus…. E trista situatia producatorului roman pentru ca eu ma confrunt pe piata cu mult mai multa concurenta decat aceasta stricta a retailerilor”, a avertizat Bibiana Stanciulov.

Totodata, Mario Cretu, directorul Corporate Affaires Carrefour Romania, a sustinut ca nu exista o practica in a nu ajuta producatorii locali. Potrivit acestuia, compania lucreaza cu peste 4.000 de furnizori locali, iar dintre acestia 1.400 sunt ultra-locali, adica lucreaza si livreaza in apropiere de punctul de productie.

Discutiile dintre retaileri, producatori si autoritati privind anumite practici incorecte in Comisia Economica a Senatului vor fi reluate saptamana viitoare cu prezenta presedintelui Consiliului Concurentei, a declarat presedintele Comisiei, Daniel Zamfir.

The post Scantei la discutiile dintre producatori si retaileri: „Haideti sa tipam” appeared first on Cotidianul RO.

Comments