Scapat definitiv de magistrati, DNA cere pentru Florian Bodog macar o condamnare cu suspendare

Scapat definitiv de magistrati, DNA cere pentru Florian Bodog macar o condamnare cu suspendare

Scapat definitiv de magistrati, DNA cere pentru Florian Bodog macar o condamnare cu suspendare

Procurorii DNA de la Sectia judiciara au cerut, marti, unui complet de trei judecatori condamnarea la o pedeapsa cu suspendare a fostului ministru al Sanatatii Florian Bodog in dosarul de mare coruptie privind mentinerea unei consiliere personale in functie desi aceasta nu a prestat nicio activitate.

Aceasta solicitare vine pe fondul achitarii integral a prejudiciului constatat in dosar de catre procurorii DNA in cazul fostului demnitar de la Sanatate. Prin achitarea prejudiciului de peste 75.000 de lei se presupune asumarea de catre Bodog a faptei de abuz in serviciu pentru care a fost deferit justitiei.

Un alt motiv pentru pedeapsa blanda ceruta de DNA este cel ca faptele de fals pentru care a mai fost inculpat Bodog s-au prescris conform legii.

Concret, la termenul de marti al procesului, completul de trei magistrati al ICCJ condus de presedintele judecator Constantin Epure, cel care s-a numarat printre magistratii care l-a condamnat pe Liviu Dragnea, iar recent i-a achitat definitiv pe procurorii care l-au anchetat pe comisarul Traian Berbeceanu, au ascultat pledoariile finale din dosarul de mare coruptie al ex-demnitarului de la sanatate.

Astfel, procurorul DNA prezent la sedinta le-a cerut magistratilor condamnarea fostului ministru Bodog la o pedeapsa cu suspendare in acest caz termen de incercare pe o perioada de patru ani.

Totodata magistratul anticoruptie a cerut si interzicerea mai multor drepturi civile in cazul ex-ministrului Bodog.

Magistratul Constantin Epure, cel care judeca in calitate de presedinte al completului de trei judecatori dosarul ex-ministrului Bodog este cel care alaturi de ex-magistratul Stefan Pistol si Geanina Arghir au stabilit condamnarea la trei ani de inchisoare cu executare pe numele fostului lider al PSD Liviu Dragnea in dosarul angajarilor fictive.

In acel dosar, in mod similar, Liviu Dragnea a stabilit angajarea la DGASPC Teleorman a doua femeie, membre ale PSD Teleorman, care ani de zile nu au prestat nicio activitate dar au incasat banii publici ai Directiei sociale.

Totodata magistratul Epure a decis alaturi de alti doi magistrati condamnarea Elenei Udrea in dosarul de mare coruptie Gala Bute.

Recent in schimb, magistratul Epure, alaturi de Rodica Cosma, Andrei Claudiu Rus, Lavinia Lefterache si Simona Cirnaru, a stabilit achitarea definitiva a celor care l-au anchetat abuziv pe ex-comisarul de la crima organizata ALba Traian Berbeceanu.

In acel dosar, initial, un complet de trei judecatori de la ICCJ au stabilit condamnarea la pedepse de pana la 7 ani de inchisoare cu executare a celor inculpati in cauza.

Dosarul pe scurt

In august 2021 procurorii din cadrul DNA de la Sectia de combatere a coruptiei au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

BODOG FLORIAN DOREL, senator in Parlamentul Romaniei, la data faptelor avand functia de ministru, pentru savarsirea infractiunilor de:

- abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata (12 acte materiale),

- fals intelectual, in forma continuata (12 acte materiale),

- fals in inscrisuri sub semnatura privata (trei infractiuni);

MARCU (fosta BACIU) OLIVIA ANDREEA, la data faptelor angajata in functia de consilier personal al ministrului Sanatatii, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata (12 acte materiale).

In rechizitoriul transmis judecatorilor ICCJ Directia nota ca in calitate de ministru al Sanatatii, inculpatul Bodog Florian Dorel ar fi actionat in mod direct pentru ca Marcu Olivia Andreea, angajata in functia de consilier personal, sa isi incaseze drepturile salariale pe o perioada de 12 luni fara sa se fi prezentat la serviciu si fara sa fi prestat activitatile la care era obligata prin contract.

Totodata, deoarece aceasta nu era prezenta fizic la locul de munca, demnitarul ar fi semnat in locul persoanei respective o serie de acte.

A stiut mereu ca angajata nu munceste

Concret, in perioada februarie 2017 - ianuarie 2018, inculpatul Bodog Florian Dorel (care in prezent nu mai ocupa functia de ministru), desi cunostea ca angajata sa in functia de consilier personal nu s-a prezentat la serviciu si nu a prestat activitatile la care era obligata prin contractul individual de munca si fisa postului, ar fi atestat in mod nereal prezenta acesteia la locul de munca prin semnarea foilor colective de prezenta si nu ar fi luat masuri pentru sanctionarea disciplinara. Astfel, consiliera ministrului, inculpata Marcu Olivia Andreea, ar fi obtinut drepturi salariale necuvenite de 75.656 lei, suma ce ar reprezenta prejudiciu la bugetul ministerului respectiv.

Falsuri pentru acoperirea urmelor

In acelasi context, in perioada februarie - octombrie 2017, fostul ministru ar fi falsificat semnaturile persoanei respective pe doua contracte individuale de munca si pe o declaratie pe proprie raspundere, demersuri menite a produce consecinte juridice.

Ministerul Sanatatii a declarat ca se constituie parte civila in procesul penal cu suma de 75.656 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie, avand in vedere ca, la data savarsirii faptelor, inculpatul Bodog Florian Dorel avea calitatea de ministru in Guvernul Romaniei, iar faptele aveau legatura cu atributiile de serviciu ale acestuia.

SURSA

Comments