Scenariu socant pentru Europa: Razboiul energetic al lui Putin va ucide peste 300.000 de oameni in a...

Scenariul sumbru pentru aceasta iarna - Numar urias de decese din cauza crizei energetice

Numarul europenilor care vor muri din cauza preturilor la combustibil va ajunge sa fie mai mare decat militarii ucisi in razboiul din Ucraina. Acesta este scenariul prezentat de analistii de la The Economist.

,,Prejudiciul pe care dl Putin il provoaca Ucrainei este imens. Costul pentru aliatii sai este mai putin vizibil. Si totusi, pe masura ce se apropie iarna, angajamentul lor se va masura nu numai in ajutor si arme, ci si in vieti", scrie The Economist.

Avand in vedere atacurile Rusiei asupra infrastructurii ucrainene, tara europeana in care frigul va curma cele mai multe vieti in aceasta iarna va fi cu siguranta Ucraina.

Pentru Europa in ansamblu, estimarea privind decesele cauzate de cresterea pretului energiei depaseste numarul de soldati despre care se crede ca ar fi murit in Ucraina, de 25.000-30.000 pentru fiecare tabara. O comparatie folosind anii de viata pierduti ar da un rezultat diferit, deoarece obuzele si gloantele ucid in cea mai mare parte tinerii, in timp ce frigul ii rapeste pe cei batrani. In plus, cel putin 6.500 de civili au murit in razboi, potrivit The Economist, scrie timpul.md.

Putin actioneaza dupa principiul ,,divide et impera" in razboiul din Ucraina impotriva Occidentului

,,Pentru a-si castiga razboiul din Ucraina, Vladimir Putin are nevoie ca Occidentul sa nu-i mai sustina adversarul. Cea mai buna ocazie a lui de a pune o pana intre cei doi va veni in aceasta iarna. Inainte de razboi, Rusia asigura 40-50% din importurile de gaze naturale ale UE. In august, Putin a inchis robinetele unei conducte mari catre Europa. Preturile carburantilor au crescut, strangand economiile aliatilor Ucrainei. Pana acum, Europa a rezistat bine acestui soc, depozitand suficient gaz. Dar cresterea costurilor cu energia angro i-a atins pe multi consumatori. Chiar daca preturile combustibililor de pe piata au coborat de la varfurile atinse initial, preturile medii reale ale gazului si electricitatii rezidentiale europene sunt cu 144% si 78% peste cifrele pentru 2000-2019", mai spun analistii de la The Economist.

,,Aceste preturi palesc in comparatie cu groaza pe care au indurat-o ucrainenii. Dar totusi conteaza, intrucat cu cat temperaturile de care oamenii au parte sunt mai mici, cu atat sunt mai multe sanse sa moara. Si daca relatiile istorice dintre mortalitate, vreme si preturile la energie continua sa se aplice numarul mortilor de pe urma ,,armei energetice" a lui Putin ar putea depasi numarul soldatilor care au murit pana acum in lupta", potrivit publicatiei britanice.

Criza energetica din iarna 2022-2023 si MORTII Europei

Preturile ridicate la combustibili pot exacerba efectul temperaturilor scazute asupra deceselor, prin descurajarea oamenilor de a folosi incalzirea si crescand astfel expunerea la frig. Avand in vedere vremea medie, modelul constata ca o crestere cu 10% a preturilor la energie electrica este asociata cu o crestere cu 0,6% a deceselor, desi acest numar este mai mare in saptamanile reci si mai mic in cele blande. Un studiu academic folosind date americane, din 2019, a produs o estimare similara.

In trecut, modificarile de pret la energie au avut un efect mic asupra deceselor. Dar cresterile de pret din acest an sunt remarcabil de mari. Am construit un model statistic pentru a evalua efectul pe care l-ar putea avea acest soc de pret.

Relatia dintre preturile la energie si decesele de iarna s-ar putea schimba in acest an. Daca raman valabile modelele din trecut, preturile curente ale energiei electrice ar duce la decese peste media istorica chiar si in conditiile celei mai blanzi ierni.

Cifrele totale exacte ale mortalitatii depind inca de alti factori, in special de temperatura. Intr-o iarna blanda, cresterea deceselor ar putea fi limitata la 32.000 peste media istorica (luand in considerare modificarile de populatie). O iarna aspra ar putea costa un total de 335.000 de vieti in plus.

Patru factori principali influenteaza bilantul din aceasta iarna al deceselor in Europa (fara Ucraina).

Cei doi cei mai simpli sunt severitatea sezonului gripal si temperaturile. Frigul ajuta virusurile. Inhiba sistemul imunitar, le permite agentilor patogeni sa supravietuiasca mai mult. In Europa, mor cu 28% mai multi oameni in varsta de cel putin 80 de ani - care reprezinta 49% din mortalitatea totala - in lunile cele mai reci decat in cele mai calde. In plus, este probabil ca temperaturile din iarna anului 2022-2023 sa se situeze intre maximele si minimele din ultimele decenii. Acum, ca majoritatea restrictiilor de miscare legate de covid-19 au fost relaxate, efectele gripei se vor incadra probabil in intervalul observat in perioada 2000-2019.

Preturile energiei, al treilea factor principal care afecteaza decesele de iarna, sunt, de asemenea, relativ restranse. Desi costurile cu ridicata ale combustibilului fluctueaza, multe guverne au impus plafoane ale pretului energiei, pentru gospodarii. Cele mai multe dintre aceste plafoane sunt cu mult peste costurile de anul trecut, dar vor proteja consumatorii de cresteri suplimentare ale preturilor de pe piata.

Ultimul element, insa, este mult mai putin sigur: relatia dintre costurile energiei si decese. Estimam acest lucru folosind modelul nostru statistic, care prezice cati oameni mor in fiecare saptamana de iarna in fiecare dintre cele 226 de regiuni europene. Modelul se aplica tarilor UE-27, cu exceptia Maltei, plus Marii Britanii, Norvegiei si Elvetiei. Acesta prognozeaza decesele in functie de vreme, demografie, gripa, eficienta energetica, venituri, cheltuieli guvernamentale si costuri cu energia electrica, care sunt strans corelate cu preturile pentru o mare varietate de combustibili pentru incalzire.

Preturile ridicate la combustibili pot exacerba efectul temperaturilor scazute asupra deceselor, prin descurajarea oamenilor de a folosi incalzirea si crescand astfel expunerea la frig.

In ultimele decenii, preturile energiei de consum au avut doar un impact modest asupra mortalitatii din timpul iernii, deoarece au oscilat intr-o marja destul de ingusta. Acum, insa, preturile au iesit din matca lor anterioara. Cresterea preturilor la electricitate, ajustata dupa rata inflatiei din 2020, este cu 60% mai mare decat diferenta dintre preturile cele mai ridicate si cele mai scazute din 2000-2019. Ca urmare, relatia dintre costurile cu energia si decese s-ar putea comporta diferit in acest an fata de ceea ce fusese valabil in trecut.

Multe tari au introdus sau extins scheme de transfer de numerar pentru a ajuta oamenii sa plateasca facturile la energie, ceea ce ar trebui sa reduca decesele sub asteptarile modelului, intr-o oarecare masura. Iar coronavirusul ar putea fie sa creasca mortalitatea - facand si mai periculos faptul de a tremura pe vreme rece - fie sa o scada, pentru ca virusul a ucis deja multi batrani si fragili, aceste doua categorii fiind si cele mai vulnerabile la frig.

Cu preturile la energie electrica aproape de nivelurile lor actuale, aproximativ 147.000 de oameni in plus (cu 4,8% mai mult decat media) ar muri intr-o iarna obisnuita decat daca aceste costuri ar reveni la media din 2015-2019. Avand in vedere temperaturile blande, aceasta cifra ar scadea la 79.000, o crestere de 2,7%. Si luandu-le in calcul pe cele friguroase, folosind cea mai rece iarna din fiecare tara, dupa 2000, aceasta ar urca la 185.000, o crestere de 6,0%.

Singura concluzie ferma pe care o ofera modelul nostru este ca, daca modelele din 2000-2019 continua sa se aplice in 2022-2023, arma energetica a Rusiei se va dovedi foarte puternica, sustin analistii de la The Economist.

Comments