Schimbare cruciala la Sofia. Cine este savantul care a ajuns sa conduca guvernul Bulgariei

Schimbare cruciala la Sofia. Cine este savantul care a ajuns sa conduca guvernul Bulgariei

Schimbare cruciala la Sofia. Cine este savantul care a ajuns sa conduca guvernul Bulgariei

Fostul ministru al Educatiei al Bulgariei Nikolai Denkov, un savant in varsta de 60 de ani, va incerca sa stabilizeze Bulgaria dupa ce noul guvern in fruntea caruia se afla a trecut marti, 6 iunie, de votul Parlamentului de la Sofia, cu 132 de voturi pentru si 69 impotriva.

Adresandu-se Parlamentului, Denkov si-a luat angajamentul de a prezenta un proiect de buget cu tinta de deficit de 3%, pentru a indeplini angajamentele din programul international, de a lucra pentru intrarea Bulgariei in Schengen in 2023 si in zona euro de la inceputul lui 2025, si de a implementa agenda legislativa, inclusiv modificari la Constitutie, in stransa coordonare cu Adunarea Nationala.

,,Nu a fost visul meu din copilarie sa fiu prim-ministru intr-o tara in grava criza politica"

El a spus ca, daca prioritatile nu vor fi implementate, va demisiona. ,,Nu a fost visul meu din copilarie sa fiu prim-ministru intr-o tara in grava criza politica, cu o societate divizata. Visul meu din copilarie a fost sa fiu om de stiinta si mi l-am implinit. De aceea, daca prioritatile nu vor fi indeplinite, voi demisiona", a spus el.

Nikoai Denkov, de la Partidul Schimbarii Continue (PP), a detinut de mai multe ori sefia Ministerului Educatiei si acum are sarcina de a conduce o natiune care a organizat cinci randuri de alegeri in doi ani din cauza polarizarii profunde dintre partidele politice.

In acest scop, el va alterna in functia de sef al guvernului cu actualul vicepremier Maria Gabriel, liderul partidului conservator Cetateni pentru Dezvoltare Europeana din Bulgaria (GERB), intr-un mandat rotativ la fiecare noua luni.

Denkov isi datoreaza pregatirea institutiilor de invatamant din Bulgaria, Japonia, Statele Unite si Franta; este doctor in Farmacie si Stiinte Chimice si este autor a peste 100 de lucrari stiintifice.

A lucrat ca cercetator principal pentru compania farmaceutica franceza Rhone-Poluenc si pentru multinationala americana Unilever. Din 2008 este profesor la Universitatea Sf. Clement din Ohrid, Macedonia de Nord.

Denkov este academician al Academiei Bulgare de Stiinte (BAS) si membru titular al Academiei Europene de Stiinte ,,Academia Europaea", profesor si doctor in stiinte in chimie fizica. Este membru al ,,Grupului de lucru pentru stiinte fizice" din cadrul Agentiei Spatiale Europene (ESA). Conduce laboratorul ,,Formulari si materiale active" la Facultatea de Chimie si Farmacie a Universitatii ,,St. Kliment Ohridski" din Sofia.

Conform clasamentului 2021 al Universitatii Stanford, citat de Novinite, academicianul Denkov se afla in top 1% dintre cei mai influenti oameni de stiinta din lume in domeniul sau. Cercetarile sale stiintifice se desfasoara in domeniul fizico-chimiei sistemelor coloid-dispersate, al substantelor tensioactive si al numeroaselor aplicatii ale acestora. A publicat peste 180 de articole stiintifice, dintre care doua in prestigioasa revista ,,Nature" si cate unul in ,,Nature Physics" si ,,Nature Communications", precum si 18 recenzii.

Lucrarile sale au fost citate de peste 10.000 de ori in literatura stiintifica (h-index = 50). A sustinut peste 90 de prelegeri la conferinte internationale, a condus peste 80 de seminarii la universitati si institute de cercetare din strainatate. Este coautor a 12 brevete, dintre care sase internationale si patru straine, arata G4 Media.

Cum functioneaza rotativa bulgara

Potrivit intelegerii, in primele noua luni premier va fi Nikolai Denkov de la Continuam Schimbarea, iar Maria Gabriel de la GERB va fi vicepremier si ministru de Externe. Apoi, rolurile se vor schimba.

Intr-un fel, constituirea acestei coalitii poate fi considerata o surpriza. Aceasta, cata vreme coalitia reformista a declarat, imediat dupa aflarea rezultatelor scrutinului din 5 aprilie, ca nu se va alia cu GERB, din cauza acuzatiilor de coruptie care planeaza asupra acestei formatiuni.

Bineinteles, formarea acestei coalitii nu a fost primita chiar cu entuziasm de cele doua parti componente.

"Nu ne-am tinut promisiunea, imi pare rau. Dar asta e tot ce am putut face", a spus Kiril Petkov, copresedinte al coalitiei Continuam Schimbarea - Bulgaria Democrata, conform Agentiei Novinite.

"Unul dintre lucrurile care nu-mi placeau la politicieni, atunci cand eram in rolul de observator, era faptul ca acestia explica mereu motivele pentru care isi incalca o promisiune. Daca acest lucru i-a facut pe prietenii si alegatorii nostri sa se simta prost, imi cer scuze! Dar cred sincer ca, in aceasta situatie, este tot ce puteam face mai bine."

Novinite comenteaza ca, pe retelele de socializare au inceput imediat sa curga comentarii potrivit carora coalitia reformista si-a tradat alegatorii, deoarece a promis in repetate randuri, inainte si dupa campania electorala, ca vor pastra asa-numitele "linii rosii" si nu se vor alia cu GERB si nici nu vor sustine sau participa la un cabinet in care sa existe reprezentanti ai acestui partid.

La randul sau, Boyko Borissov, lider al GERB si fost prim-ministru timp de un deceniu, a declarat ca aceasta nu este o coalitie, ci o responsabilitate.

"Il numesc comportamentul responsabil al unor partide diametral opuse dar cu programe 100% identice. Si, in acelasi timp, cu orgoliile noastre in spate, ne-am unit pentru a depasi criza. Altfel, cum sa vorbim despre noi alegeri? Cele doua stadioane din Plovdiv au costat mai putin decat ar costa noi alegeri. Sase astfel de stadioane au fost pierdute in ultimele sase alegeri", a spus fostul premier bulgar. Si el s-a referit la atacurile inspre ambele componente ale noii coalitii, dar a insistat pe ideea de responsabilitate.

Componenta noului Cabinet:

Prim-ministru: Nikolai Denkov

Viceprim-ministru si ministru al Afacerilor Externe: Maria Gabriel

Ministru de Finante: Asen Vasilev

Ministru de Interne: Kalin Stoianov

Ministru al Apararii: Todor Tagarev

Ministru al Mediului si Apei: Iulian Popov

Ministru al Energiei: Rumen Radev

Ministru al Dezvoltarii Regionale si Lucrarilor Publice: Andrei tekov

Ministru al Agriculturii si Alimentatiei: Kiril Vatev

Ministru al Economiei si Industriei: Bogdan Bogdanov

Ministru al Inovatiei si Cresterii: Milena Stoiceva

Ministru al Muncii si Politicii Sociale: Ivanka Salapatova

Ministru al Justitiei: Atanas Slavov

Ministru al Sanatatii: Hristo Hinkov

Ministru al Educatiei si Stiintei: Galin tokov

Ministru of Turismului: Zarita Dimkova

Ministru al Transporturilor si Comunicatiilor: Gheorghi Gvozdeikov

Ministru al Guvernantei Electronice: Aleksandr Iolovski

Ministru al Culturii: Krastiu Krastev

Ministru al Tineretului si Sporturilor: Dimitar Iliev

SURSA

Comments