Schimbare majora pe piata din UE. Ce se intampla cu telefoanele mobile dupa ce ies din garantie

Schimbare majora pe piata din UE. Ce se intampla cu telefoanele mobile dupa ce ies din garantie

Schimbare majora pe piata din UE. Ce se intampla cu telefoanele mobile dupa ce ies din garantie

Toate aceste bunuri care sunt reparate in perioada de garantie vor putea beneficia de o prelungire de un an a garantiei.

,,Dreptul consumatorilor de a repara produse va deveni acum o realitate. A repara va fi mai usor si mai ieftin in loc de a cumpara produse noi, scumpe. Aceasta este o reusita semnificativa pentru Parlament si angajamentul sau de a sprijini consumatorii in lupta impotriva schimbarilor climatice. Noua legislatie extinde garantiile legale cu 12 luni atunci cand se opteaza pentru reparatii, ofera un acces mai bun la piesele de schimb si asigura reparatii mai usoare, mai ieftine si mai rapide", a declarat Rene Repasi, din Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European.

Potrivit legislatiei Uniunii Europene, producatorii sunt obligati sa repare produsele comune de uz casnic si dupa expirarea perioadei de garantie, astfel toate bunurile pot fi reparate din punct de vedere tehnic.

In lista produselor ce intra in acesta categorii sunt incluse telefoanele mobile, masinile de spalat si aspiratoarele, dar lista mai poate fi extinsa pe parcursul timpului.

Producatorilor li se interzice sa utilizeze clauze contractuale si tehnici legate de componente sau programe informatice care sa incurce repararea produselor. Mai exact, ei nu vor putea sa opreasca reparatorii independenti sa foloseasca piese second-hand sau imprimante 3D si nici nu pot sa refuze sa repare un bun doar din motive economice sau pentru ca a fost reparat in trecut de altcineva.

De asemenea, consumatorii au alternativa de a imprumuta un alt produs, in timp ce produsul lor este in proces de reparare. Ei mai pot sa aleaga unul reconditionat, daca produsul lor nu mai poate fin reparat.

Ca sa usureze procesul, Parlamentul European ca crea o platforma online, unde vor fi disponibile sectiuni pentru fiecare tara din UE, care va prezenta service-uri, comercianti de produse reconditionate si cumparatori de produse defecte din cadrul comunitatilor.

Imediat dupa ce legea va fi aprobata oficial de Consiliu si publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, tarile din UE vor avea la dispozitie 2 ani pentru a o transpune in legislatia nationala.

Eliminarea prematura a produselor de consum produce 261 de milioane de tone de emisii echivalente de dioxid de carbon, consuma 30 de milioane de tone de resurse si produce 35 de milioane de tone de deseuri in Uniunea Europeana, anual, conform Comisiei Europene.

De asemenea, cumparatorii pierd, anual, aproximativ 12 miliarde de euro, atunci cand inlocuiesc produsele, in loc sa le repere.

Potrivit Comisiei Europene, noile norme vor aduce in UE aproximativ 4,8 miliarde de euro, ce vor ajuta la cresterea economica si la mai multe investitii.

Comments