Schimbare majora pentru romani. Noi reguli in restaurante si supermarketuri din 21 martie

Schimbare majora pentru romani. Noi reguli in restaurante si supermarketuri din 21 martie

Schimbare majora pentru romani. Noi reguli in restaurante si supermarketuri din 21 martie

Clientii nu vor mai plati nimic pe recipiente, al caror cost va fi suportat de local, restaurant sau cafenea.

In ce priveste magazinele alimentare, acestea trebuie sa ieftineasca alimentele care se apropie de data de expirare sau sa le doneze unor ONG-uri sau adaposturi pentru animale.

Lista principalelor reguli privind risipa alimentara care se aplica de joi, 21 martie:

- masuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lantul agroalimentar, incepand cu productia, procesarea, depozitarea, distributia si comercializarea alimentelor, inclusiv in sectorul de industrie hoteliera si al serviciilor alimentare;

- masuri privind vanzarea cu pret redus a produselor aflate aproape de expirarea termenului de valabilitate;

- masuri pentru redistribuirea alimentelor prin transfer cu titlu gratuit, pentru consumul uman, catre operatorii receptori (Regulamentul CE nr. 852/2004), precum si masuri privind redistribuirea alimentelor, prin transfer, pentru consumul uman, catre operatori economici;

- masuri pentru utilizarea si consumul produselor alimentare in hrana animalelor, pana la expirarea termenului de valabilitate a acestora, cu respectarea legislatiei sanitare veterinare in domeniul nutritiei animale;

- masuri pentru directionarea produselor de origine animala devenite improprii consumului uman catre utilizatori inregistrati in vederea utilizarii de material categoria 3 pentru hrana animalelor din adaposturi;

- masuri pentru directionarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal in vederea valorificarii lor prin transformare in compost;

- masuri pentru directionarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal in vederea valorificarii lor prin transformare in biogaz;

- masuri pentru dirijarea subproduselor de origine animala nedestinate consumului uman catre o unitate de procesare autorizata;

- masuri pentru eliminarea si utilizarea subproduselor de origine animala si a produselor derivate, materiale de categoria 3.

Comments